Transparent
Inloggen
Sluiten

Duel om Johan Cruijff Schaal vanaf komend seizoen in stadion landskampioen

5 mei 2017 13:12 - KNVB.nl

De Johan Cruijff Schaal kent een nieuwe opzet. De Nederlandse supercup, vernoemd naar de beste Nederlandse voetballer ooit, vindt vanaf komend seizoen plaats in het stadion van de landskampioen.

Bovendien wordt de relatie met de Johan Cruyff Foundation hechter en komt het duel nog meer in het teken te staan van de maatschappelijke kracht van het voetbal. De Johan Cruijff Schaal blijft de officiële start van het Nederlandse voetbalseizoen, maar wint hiermee aan entourage, belangstelling en maatschappelijk initiatief.

De wedstrijd vindt niet langer jaarlijks in Amsterdam plaats, maar speelt zich af in het stadion van de landskampioen. De KNVB organiseert deze wedstrijd in nauwe samenwerking met beide clubs, waarbij de kampioen van de Eredivisie en zijn supporters het thuisvoordeel krijgen. De verwachting is dat de belangstelling voor de Nederlandse supercup hierdoor toeneemt. De bekerwinnaar - in de volgende editie Vitesse - is de bezoekende ploeg en wordt op minimaal net zo’n gastvrije en toegankelijke manier ontvangen als clubs bij de vorige edities van de Johan Cruijff Schaal.

De wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal stond al langer bekend om het sociale karakter, mede door de samenwerking met de Johan Cruyff Foundation. De relatie met de familie en foundation van Johan Cruijff wordt in de toekomstige edities versterkt. Nieuw is dat van elk verkocht kaartje in ieder geval €1,- naar de Foundation gaat. Daarnaast wordt er ieder jaar aandacht gevraagd voor een actueel maatschappelijk thema. Welk thema dat is, wordt met de deelnemende clubs, de Johan Cruyff Foundation en KNVB afgestemd.

"We zijn de afgelopen twintig jaar erin geslaagd van de Johan Cruijff Schaal een traditie te maken", geeft Gijs de Jong, operationeel directeur van de KNVB aan. "De officiële aftrap van een nieuw voetbalseizoen, vernoemd naar onze beste voetballer ooit, is een begrip in Nederland. Tegelijkertijd hebben we ons oor te luister gelegd bij supporters en clubs en de verbeterpunten verwerkt in de nieuwe opzet. We houden de traditie dan ook in stand, maar we nemen nu het initiatief om de wedstrijd meer te laten leven onder de clubs en supporters, zodat de supercup qua entourage in de buurt komt van de KNVB Bekerfinale."

De beslissingen voor de vernieuwingen zijn tot stand gekomen in overleg met de clubs die sinds de invoering van de Johan Cruijff Schaal / Supercup het vaakst aan deze wedstrijd hebben deelgenomen. Dat zijn Ajax, PSV, Feyenoord en AZ. Ook bekerwinnaar Vitesse en het technisch platform, het overlegorgaan over de sportief-technische aspecten van het Nederlandse voetbal, zijn betrokken bij het proces.

Meer op KNVB.nl
Tags

knvb supercup cruyff entourage maatschappelijk thema vitesse afgestemd aftrap bekerfinale deelgenomen editie eredivisie feyenoord gijs hechter jong kaartje nederland operationeel overlegorgaan toegankelijke toeneemt vaakst vernieuwingen

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.
PSV E-zine

Meer dan 27.500 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!
Laatste nieuws
Tagcloud

afgelast bergwijn berisha cashen crockett daguardo doan feyenoord fofana gakpo hockey hype ihattaren izecson james jong klauwen madueke malen nederland raiola sambo santos schmidt scmhenk sonny steemzen teze yonci zahavi