PSV pakt volle buit in Alkmaar na hectische tweede helft

7 april 2018 21:38

PSV heeft de topper tegen AZ winnend afgesloten. Na een 2-0 achterstand kwam de ploeg van Phillip Cocu terug tot een 2-3 overwinning. Gastón Pereiro en Hirving Lozano zorgden dat PSV weer op gelijke hoogte kwam. Aanvoerder Marco van Ginkel zorgde vanaf de strafschopstip voor de volle mep.

AZ begon verrassend met vijf verdedigers en daar had PSV in de eerste minuten veel problemen mee. De thuisploeg was dan ook veel gevaarlijker en dat leidde na zes minuten ook tot een grote kans. Teun Koopmeiners kreeg uiteindelijk de rebound voor zijn voeten en had de 1-0 voor het inschieten, maar zijn schot werd door Daniel Schwaab op schitterende wijze van de lijn gered.

PSV werd naar mate de eerste helft vorderde steeds sterker en kreeg dan ook meerdere mogelijkheden om te scoren. Bart Ramselaar was dichtbij een treffer toen hij de bal kreeg terug gekopt van Luuk de Jong, maar hij schoot over. De Jong was zelf ook dicht bij een doelpunt, maar zijn bal ging op de paal. Even leek de aanvaller van PSV wel de openingstreffer voor zijn rekening te nemen, maar zijn treffer werd terecht wegens buitenspel afgekeurd.

Na rust bleef PSV de betere ploeg op het veld en ging ook op jacht naar de verdiende openingstreffer. Luuk de Jong schoot opnieuw de bal in het doel, maar net zoals in de eerste helft werd ook deze treffer terecht wegens buitenspel afgekeurd. Dat AZ op voorsprong kwam, kwam dan eigenlijk uit het niets. De verdediging van PSV stond niet goed na een steekbal van Alireza Jahanbakhsh. De inzet van Guus Til kon door Jeroen Zoet nog gekeerd worden, maar de rebound was voor Wout Weghorst geen enkel probleem. De spits van AZ kon volledig vrij inschieten, omdat Nicolas Isimat niet mee liep met de aanvaller.

PSV leek het even kwijt te zijn en daar profiteerde AZ optimaal van door nogmaals te scoren. Jonas Svensson zette de aanval op door Jahanbaksh weg te sturen. De voorzet van de Iraniër werd vervolgens door Weghorst ingekopt, waarbij Zoet geen sterke indruk maakte.

De 2-0 was echter geen aanleiding voor PSV om de moed op te geven. De ploeg van Phillip Cocu gooide er nog een schepje er bovenop en ging vol op jacht naar de aansluitingstreffer. Met name Gastón Pereiro was dichtbij een goal, maar een directe hoekschop van de Uruguayaan kwam op de lat, terwijl een inzet in het strafschopgebied op de lijn nog gekeerd kon worden door doelman Marco Bizot.

Het was echter wel Pereiro die uiteindelijk voor de aansluitingstreffer zorgde. De aanvaller stond bij een vrije trap van PSV helemaal vrij en nam de bal schitterend aan. Met een laag schot schoot hij de bal in de verre hoek, buiten bereik van Bizot.

PSV ging vol op jacht naar de gelijkmaker en kreeg die twee minuten na de goal van Pereiro. Net zoals hij al de hele wedstrijd deed ging Hirving Lozano met volle snelheid richting doelman Bizot toen hij de bal kreeg teruggespeeld. De keeper van AZ was nu echter te laat met wegschieten, waardoor Lozano zijn voet tegen de bal kon zetten en de bal daardoor vervolgens in het doel rolde.

Voor PSV was het echter nog altijd niet voldoende, want nogmaals twee minuten later kwam de uitgelezen mogelijkheid om op voorsprong te komen. Luuk de Jong werd in het strafschopgebied geduwd en scheidsrechter Kevin Blom floot voor een penalty. Aanvoerder Marco van Ginkel benutte het buitenkansje en zette PSV voor het eerst in de wedstrijd op voorsprong. Het zorgde bij zowel spelers als supporters voor een hoop ontlading.

AZ probeerde vervolgens aan te zetten voor de gelijkmaker en leek via Ricardo van Rhijn ook daadwerkelijk op gelijke hoogte te komen. De inzet van de verdediger werd net zoals beide treffers van Luuk de Jong terecht afgekeurd wegens buitenspel. Scheidsrechter Blom overlegde nog even kort aan de zijlijn met zijn assistent, maar de beslissing om het doelpunt af te keuren bleef staan.

AZ werd vervolgens niet meer gevaarlijk. PSV kon er nog eenmaal uit toen Lozano diep werd gestuurd en in een één-op-één duel met Ron Vlaar kwam. De verdediger van AZ kon de Mexicaan niet bijhouden en moest aan de noodrem trekken. Blom kon niets anders doen dan de routinier met rood van het veld afsturen in de laatste minuut.

Toen na drie minuten blessuretijd werd afgefloten ontplofte het uitvak en werd samen met de spelers de overwinning gevierd, terwijl AZ afdroop.