PSV pakt leiding in competitie en zicht op herfsttitel na verdiende zege op Ajax

15 december 2002 12:14

Verslaggever: RvN

PSV heeft zondagmiddag in de Arena een verdiende 2-4 overwinning behaald op concurrent Ajax. PSV blijft daardoor voor de competitie ongeslagen in de Arena. In de vierde wedstrijd tegen Ajax onder leiding van Ronald Koeman betekende dat eindelijk een zege voor PSV. Door die overwinning pakte PSV de kop van de ranglijst en zette het de Amsterdammers op 2 punten achterstand. Volgende week volgt nog PSV - Vitesse. Bij winst in dat duel verzekerd PSV zich van de herfsttitel. Net als PSV en Feyenoord verloor nu dus ook Ajax thuis een klassieker.

De zege van PSV was meer dan verdiend te noemen. Ondanks het ontbreken van de as met Hofland en van Bommel was PSV veel sterker. De Eindhovenaren startten overdonderend, waren veel feller dan de verdedigend ingestelde tegenstander. Het was dan ook wachten op de goal voor PSV. Na 13 seconden kreeg Kezman al een kopkans. Na 8 minuten bleek dat de nog niet fitte Chivu niet verder kon. Vlak daarna werd een doelpunt van kezman afgekeurd wegens buitenspel. Na 17 minuten kwam de verdiende voorsprong. Uitblinker Arjen Robben pikte een lange bal van Vennegoor of Hesselink op en schoof de bal met rechts notabene onder Stekelenburg in de verre hoek.

PSV kon dat tempo niet volhouden. Ajax schrok wakker en schroefde het tempo op waardoor PSV de controle even over de wedstrijd verloor. Dat leidde tot kansen voor Ajax. net als aan de andere kant werd een doelpunt van Zlatan onterecht afgekeurd wegens buitenspel. PSV kwam daar heel goed weg. Vervolgens liet wekrte Waterreus en afstandschot slecht weg en kon Zlatan alsnog de beide ploegen op gelijke hoogte brengen.

Na rust startte PSV net als in de eerste helft opnieuw scherp. Na 3 minuten stond PSV alweer op voorsprong. na een uitstekende actie van Robben, kreeg Kezman via Bouma de bal. Hij aarzelde niet en schoot knap onder Stekelenburg zijn 18e van het seizoen binnen.

6 minuten later maakte Robben een verdeidgende fout. Galasek profiteerde en gaf de bal voor. Van der Meyde troefde Waterreus af en scoorde de 2-2. Ongeveer een minuut later was het al weer 2-3. Tot woede van alles wat Ajax was keurde Bossen een doelpunt van vennegoor of hesselink goed. Hij zou keeper Stekelenburg hebben gehinderd.

PSV speelde vervolgens de wedstrijd op de counter uit. Ajax was fel en kreeg zijn kansen, onder andere via Ibrahimovic die de paal trof. Vevrolgens kreeg PSV binnen een minuut twee goede kansen om de wedstrijd te beslissen. dat gebeurde alsnog toen Hiddink Lucius in het veld bracht voor Van der Schaaf. Lucius haalde uit. Zijn schot belandde op de paal, maar de rebound was voor de scherpe Vennegoor of Hesselink die de wedstrijd daarmee besliste.

PSV pakte daarmee verdiend 3 punten. PSV was scherper, was beter in balans en pakte dan ook verdiend de koppositie op de ranglijst terug van de Amsterdammers.