PSV opent Europees seizoen met zege in Wit-Rusland

21 augustus 2018 22:53

PSV heeft een eerste stap gezet richting de groepsfase van de Champions League. De uitwedstrijd tegen BATE Borisov werd met 2-3 gewonnen. Nadat PSV al snel op achterstand kwam, zorgde Gaston Pereiro via een strafschop voor de gelijkmaker. Hirving Lozano zette PSV na rust vervolgens op voorsprong. In de slotfase leek PSV die zege te verspelen na een fout van Zoet, maar een minuut na de gelijkmaker kopte Donyell Malen de 2-3 winnen.

PSV begon erg zwak aan de wedstrijd. Na 30 seconden kreeg BATE Borisov al een goede kopkans en na een paar minuten werd een doelpunt van de Wit-Russen afgekeurd wegens buitenspel. Na 9 minuten kwam BATE echter alsnog op voorsprong toen de verdediging van PSV wederom niet goed stond en de bal van dichtbij binnen geschoten kon worden.

PSV kon daar weinig tegenover stellen en het leek dan ook wachten op meer treffers voor de Wit-Russen. Met het nodige kunst en vliegwerk wist de achterhoede te voorkomen dat er meer doelpunten vielen en langzamerhand werd de ploeg van Mark van Bommel ook iets sterker.

Toch was het vrijwel uit het niets dat PSV opeens een strafschop kreeg na een handsbal van een van de verdedigers. Het buitenkansje werd door Gastón Pereiro verzilverd en daardoor kantelde de wedstrijd volledig. Een kopbal van Hirving Lozano werd door de doelman van BATE Borisov fantastisch uit het doel gered, terwijl een kopbal van Luuk de Jong op de lat belandde.

Na rust kwamen de Wit-Russen iets beter uit de startblokken, maar al snel kreeg PSV weer de overhand op het veld. De Eindhovenaren kregen ook kans op kans en na iets meer dan een uur spelen ging een schot van Hirving Lozano dan ook buiten bereik van de doelman in de verre hoek in het doel.

Ook daarna bleef PSV de sterkste ploeg en kreeg het volop kansen om het tweeluik al vroegtijdig te beslissen. De grootste kans was voor aanvoerder Luuk de Jong, die via een uitstekende steekpass van Steven Bergwijn alleen voor de keeper werd gezet. De spits schoot echter veel te gehaast, waardoor de bal hoog over ging.

De aloude voetbalwet 'als je zelf niet scoort, valt ie aan de andere kant' leek ook bij PSV het geval toen BATE Borisov werkelijk uit het niets twee minuten voor tijd op gelijke hoogte kwamen. Jeroen Zoet ging flink in de fout door een bal voor de voeten van Alexander Hleb te stompen. Het schot van de middenvelder leek bovendien ook houdbaar, maar ging toch in het doel.

De Wit-Russen konden echter nog geen minuut genieten van hun gelijkmaker, omdat vrijwel direct na de aftrap Angeliño weer naar voren stormde en weer een voorzet op maat gaf. De bal van de Spanjaard belandde op het hoofd van de net ingevallen Donyell Malen, die de bal door de benen van de doelman in het doel kopte.

In blessuretijd kreeg BATE Borisov vervolgens weer een goede kans. Nadat Zoet in eerste instantie redding wist te brengen, werd de rebound vervolgens hoog over geschoten. Aan de andere kant was Mauro Júnior ook dicht bij een treffer, nadat ook hij op uitstekende wijze door Bergwijn voor de keeper werd gezet. De doelman kon nu echter wel redding brengen.

In blessuretijd was er bovendien nog een curieus moment met Jordan Teze. De verdediger gooide toen het spel stil lag vanaf de reservebank een tweede bal in het veld.
Teze kreeg daarvoor een gele kaart en had zo al een kaart te pakken voordat hij überhaupt een minuut in het eerste elftal van PSV gespeeld heeft. Het zorgde er echter niet voor dat de vreugde aan de kant van PSV minder was toen uiteindelijk werd afgefloten.