Transparent
Inloggen
Sluiten

Weinig kans Stinga op aanbod vanuit Zuid-Korea

24 december 2002 18:54

Oud PSV-er Ovidiu Stinga heeft zijn trainingsperiode bij Helmond Sport om zijn conditie op peil te houden, die tot de winterstop zou duren in de hoop een contract af te dwingen bij een Nederlandse club, voor korte tijd onderbroken. Stinga reisde in die tussentijd voor een stage af naar Zuid-Korea, bij Suwon Samsung Bluewings, dat afgelopen weekend de nationale beker won. De club was tevreden over de technisch vaardige rechtermiddenvelder. Hij mocht zelfs terugkomen om langer mee te trainen, maar Stinga wil het liefst in Nederland blijven wonen en gaat alleen nog terug naar Zuid-Korea als er daadwerkelijk ook een contract getekend wordt. Er wordt momenteel dan ook bekeken of er een contract voor hem inzit. Stinga?s zaakwaarnemer Covalenco verwacht na de kerst duidelijkheid uit Zuid-Korea. De kans dat hij naar Korea kan lijkt echter klein. De voorzitter van Suwon Samsung Bluewings liet tegen onze correspondent in Zuid-Korea weten Stinga zeer ervaren en capabel te vinden, maar op dit moment vooral op zoek te zijn naar een aanvaller.

De 30-jarige Roemeen wil zich toch het liefst definitief in Nederland vestigen. Diep in zijn hart hoopt hij daarom op korte termijn een contract te kunnen tekenen bij een Nederlandse eredivisieclub. In Nederland zijn er enkele voorzichtige contacten met clubs maar er is nog niets concreet. Omdat Stinga langer dan drie jaar in Nederland heeft gevoetbald en dus voetbal-Nederlander is, hoeft hij niet het minimumsalaris voor een speler uit een niet-EU-land te ontvangen. Geld is voor Stinga ook niet het belangrijkste. Het gaat erom dat hij weer aan spelen toekomt. Mocht Stinga geen andere club vinden, kan hij net als Igor Korneev bij NAC altijd voor de rest van het seizoen op amateur-basis bij Helmond Sport spelen. 'In dienst' bij Helmond Sport zou hij in een half jaar tijd de interesse van andere clubs in Nederland kunnen wekken. Gezien de financi?le situatie van Helmond Sport zijn er vooralsnog geen andere mogelijkheden bij de Brabantse club.

Stinga had de tweejarige verbintenis, die hij met zijn club Universitatea Craiova had getekend, verscheurt. Half november verliet Stinga plotseling zijn club, waar hij pas drie maanden onder contract stond. De Roemeen kon niet meer wennen aan het Roemeense voetbal. Stinga vindt de mentaliteit in het Roemeense voetbal nog hetzelfde als zeven, acht jaar geleden, toen hij daar wegging. Hij vindt dat het in zijn algemeenheid niet goed gaat met het voetbal in zijn land. In de Europese toernooien zitten nauwelijks meer Roemeense clubs. Oud PSV-er Giga Popecsu had een aantal weken eerder ook al zijn contract bij Dinamo Boekarest ingeleverd. De berichten in de media over wedstrijden waarin de uitslag vooraf wordt afgesproken was voor Popescu al reden zich in september gratis bij voetbalclubs in het buitenland aan te bieden. Hij verklaarde nog liever zonder betaling in het buitenland te spelen dan nog langer in Roemeni?. Dat zijn eigen supporters hem vervolgens persoonlijk verantwoordelijk hielden voor een nederlaag en 'weg met Popescu' aanhieven, was voor de 111-voudig international de druppel zijn contract in te leveren. Ook landgenoot Chivu noemde de Roemeense competitie nog niet zo lang geleden corrupt.

Ovidiu Stinga kwam in december 1996 via het Spaanse Salamanca bij PSV terecht. In de tweede helft van het seizoen 96/97 komt de Roemeen die op zijn 20ste al debuteerde voor het nationale elftal nog weinig aan spelen toe. Dat verandert echter als Zeljko Petrovic, een seizoen later na de gewonnen uitwedstrijd in Newcastle naar Japan vertrekt. Aan het eind van het seizoen 97/98 wordt Stinga zelfs met grote voorsprong door de PSV-supporters verkozen tot most valuable player of the season. Op het WK in Frankrijk dat daarop volgde sloeg het noodlot echter toe. Bij een invalbeurt scheurt Stinga de kruisbanden van zijn knie. Wegens een langdurige revalidatie in Amerika moest hij het gehele seizoen 98/99 aan zich voorbij laten gaan. Pas in het daarop volgende seizoen zit de 22-voudig Roemeens international weer bij de selectie. Echter de iets aanvallender ingestelde Rommedahl krijgt van Gerets veelal de voorkeur. Als PSV in het tweede seizoen van Gerets ook nog eens Adil Ramzi voor de positie van rechtshalf haalt, verdwijnt Stinga, die na zijn zware blessure nooit zijn oude niveau meer haalde, helemaal uit beeld bij PSV. Op de tribune dient hij zijn nog 1 jaar lopende contract uit. Alleen in de afscheidswedstrijd van Ruud van Nistelrooy en Bj?rn van der Doelen krijgt het Eindhovense publiek hem nog een keer te zien. Transfervrij vertrekt Stinga naar Dinamo Boekarest in zijn geboorteland. Afgelopen zomer tekende hij een contract voor twee jaar bij zijn oude club Universitatea Craiova, maar dat heeft hij enkele weken geleden dus opgezegd.




Tags

stinga korea nederland helmond roemeen bluewings boekarest craiova dinamo gerets ovidiu popescu samsung suwon universitatea aanhieven afscheidswedstrijd algemeenheid amateur amerika betaling chivu conditie correspondent corrupt covalenco druppel eredivisieclub frankrijk geboorteland giga igor inzit japan korneev kruisbanden landgenoot minimumsalaris most nac newcastle nistelrooy noodlot onderbroken peil petrovic popecsu ramzi rechtermiddenvelder rechtshalf revalidatie roemeni rommedahl salamanca stage toekomt trainingsperiode tussentijd tweejarige vaardige valuable verscheurt vestigen voetbalclubs voorzichtige wegging wekken zeljko

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.



PSV E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers PSV E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 27.846 fans gingen je al voor.




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

afm bakayoko bergwijn bla dichterbij dwhm eredivisie feyenoord flamingo kompas kou kroes madueke overmars praag psveldhoven ramalho renners romario rvc sandler skipper soccernews sparta tuchtcommissie utrecht vip voorkennis waarheidsgehalte wedstrijdrapportage