Zaterdag wacht historisch gezien een van PSV's favoriete tegenstanders

24 januari 2019 11:12

PSV neemt het zaterdagavond in eigen huis op tegen FC Groningen. Historisch gezien een van de meest favoriete tegenstanders. Van de drieënvijftig eerder gespeelde competitiewedstrijden in Eindhoven werden er maar drie verloren. De eerste twee nederlagen waren bovendien al in de seizoenen 1954-1955 en 1965-1966 tegen voorloper GVAV.

De Groningers kennen wederom een zeer moeizaam seizoen. Momenteel staan ze op de dertiende plaats, slechts drie punten van de laatste plaats. Mede daarom versterkte FC Groningen zich deze transferperiode al met zes nieuwe spelers. De Trots van het Noorden kwam uitstekend uit de winterstop en wist overtuigend met 3-0 te winnen van Heracles Almelo, mede dankzij twee uitstekende goals van nieuweling Thomas Bruns.

Eerder dit seizoen had PSV in de uitwedstrijd nog veel moeite met FC Groningen. PSV kwam vlak voor rust op achterstand door een benutte strafschop van Samir Memisevic. Het was op 27 oktober de eerste keer deze competitie dat PSV op achterstand kwam. In de blessuretijd van de eerste helft maakte Donyell Malen gelijk na een assist van Denzel Dumfries en diezelfde Dumfries bekroonde een uitstekende wedstrijd door vlak voor tijd na een geweldige rush de 1-2 te maken.

Voor keeperstrainer Ruud Hesp is het een weerzien met zijn oude club. Voordat hij in 2013 naar PSV vertrok als keeperstrainer vervulde hij zes jaar lang diezelfde functie bij FC Groningen. Hoofd jeugdopleiding Ernest Faber was bovendien afgelopen twee seizoenen nog hoofdtrainer in Groningen. Op de bank bij FC Groningen zitten voor PSV twee oude bekenden. Peter Hoekstra doorliep de jeugdopleiding van PSV en speelde meer dan honderd wedstrijden in het eerste elftal. Hij is tegenwoordig assistent-trainer van FC Groningen, waar Bas Roorda de teammanager is. Roorda was in zijn laatste drie seizoenen als speler derde doelman bij PSV. Uiteindelijk speelde hij als invaller één wedstrijd, tegen Fiorentina in de UEFA Cup.