In een uitgebreid interview met Voetbal International legt algemeen directeur Toon Gerbrands uit waarom het in zijn ogen noodzakelijk is dat er veranderingen gaan komen in de competitie. Iets wat veel mensen volgens Gerbrands nog niet beseffen. "Anderhalf jaar geleden had PSV zich niet geplaatst voor Europees voetbal, Ajax ook niet en het Nederlands elftal was de weg kwijt. Dat was het verhaal. Heel veel mensen hebben gedacht en geschreven: Dit is het einde van het Nederlands voetbal", aldus Gerbrands. "Binnen de burelen van PSV en Ajax zijn echter de deuren dicht-gegaan. We hebben ons heel veel vragen gesteld, met als centrale vraag: Wat moet er gebeuren? Vervolgens zijn we hard aan het werk gegaan."
Gerbrands gaat verder: "Nu zijn we anderhalf jaar verder en wat zijn de verhalen? PSV en Ajax zijn uitgelopen en het Nederlands elftal is weer terug op aarde. PSV en Ajax hebben beleid gemaakt en uitgevoerd en moeten zich nu bijna gaan verantwoorden dat het gat te groot is. We moeten voorkomen dat de gehele bedrijfstak die wake-upcall pas krijgt over twee drie jaar als alles dreigt fout te gaan."
De algemeen directeur van PSV zou het liefst zien dat de Eredivisie wordt aangepast naar zestien clubs met een kampioenspoule. "We moeten er voor zorgen dat de sterkste ploegen in Europa terechtkomen. Dat lijkt een simpel principe, maar dat is het niet", zegt hij daarover. "Het is heel belangrijk voor de coëfficiëntenlijst dat Feyenoord, AZ en andere clubs het Europees goed doen. Als dit niet gebeurt, zakken we verder weg en moeten we straks nog meer voorronden spelen. Het gehele plan moet daarom een gemeenschappelijk iets worden."
De stemverhouding, waarbij minstens vijftien van de achttien clubs akkoord moeten zijn bij veranderingen, maakt het lastig. "Die stemverhouding gijzelt ons nu. Dat-ie voor de tv-gelden wordt gebruikt, snap ik nog, maar verder werkt die formule niet meer", zegt hij daarover. "En eigenlijk zou de onderkant van de Eredivisie zich hier drukker om moeten maken dan de bovenkant. Want als we niks doen en alles klapt, dan worden de topclubs gedwongen hun eigen keuzes te maken. Wij wilden geld inleveren van Europese inkomsten en van transfers, maar daar wilden we dan wel een ander competitieformat voor terug."
Gerbrands begrijpt het dilemma van de meeste clubs wel. "Als ik nu aan een club vraag een beslissing te nemen die de club direct raakt, wordt dat heel lastig", aldus Gerbrands. "Je staat op de plaatsen vijftien tot en met achttien en je moet stemmen over een competitiemodel met zestien clubs. Dan snap ik de twijfels wel. Stel: je degradeert en je moet dan aan je rvc uitleggen dat je voor zestien clubs hebt gekozen. Dat is niet uit te leggen aan de achterban."
PSV en Ajax halen behoorlijk wat punten in Europa. De subtop daaronder (Feyenoord, AZ, Vitesse, Utrecht) laat het afweten. Dat is ook niet zo verwonderlijk. Deze teams draaien vaak een goed seizoen dankzij een paar uitblinkende spelers die in de zomer vertrekken. In diezelfde zomer zijn al de voorrondes Europees voetbal die ze met een verzwakt en niet ingespeeld team in gaan. Dan is een onbekende Oostblokker of Zuid-Europees al snel een struikelblok. Het idee van een BeNeLiga vind ik zo gek nog niet. De beste 10 teams uit Nederland en de beste 8 teams uit België. Dan krijg je een leukere en sterkere competitie, wat het niveau van de Nederlandse teams ook hoger maakt. Dan ga je vanzelf beter presteren in Europa. Echter, gezien de stemverhouding zoals hierboven benoemt, zal dit niet gauw daadwerkelijk uitgevoerd gaan worden.
Stel: je degradeert en je moet dan aan je rvc uitleggen dat je voor zestien clubs hebt gekozen. Dat is niet uit te leggen aan de achterban."
Dan moet je daar dus ook een oplossing voor vinden. maak de divisie eronder ook interessanter.
Onderahndel bijvoorbeeld dat die divisie ook aandacht krijgt in de studio sport programma's.
Zorg dat de beker een mooier format krijgt.
Als het moet haal de jeugdelftallen van psv ajax en utrecht eruit.
Er is nog een andere optie als het stemmen niet lukt. Je kan ook met 10 teams uit de competitie stappen en een nieuwe beneliga vormen. Niet netjes en veel drama, maar als dat eeuwige polder model je tegenhoudt heb je wel wat pressie middelen.
BeNeLiga vind ik echt een belachelijk idee. Ik wel best geloven dat het financieel en sportief gezien zijn voordelen heeft, maar voetbal draait om meer dan dat. Voetbal is en blijft van de supporters.
Met de BeNeLiga loop je het gevaar dat er mooie derby's zoals Willem II - NAC en SC Heerenveen - FC Groningen verdwijnen. We gaan dan met zijn allen kijken naar waarschijnlijk iets als Vitesse - AA Gent. Nou daar wordt je als voetbalsupporter blij van zeg. Laten we het dan maar niet hebben over de supporters die ploegen op de been krijgen als ze uit spelen. Ik verwacht niet dat er om de paar weken honderden fans van PSV of FC Utrecht met het busje naar Belgie gaan. En ja ik begrijp dat Antwerp vanaf Eindhoven dichterbij is dan Heerenveen nu.
Ik heb ook niet het idee dat het voetbal nu zoveel beter zal worden als wij tegen Standard Luik spelen dan dat we tegen ADO Den Haag spelen. Ik ben van mening dat het goed is dat er vernieuwingen plaatsvinden in het voetbal en dat constant met vernieuwingen bezig zijn (VAR, Doellijntechnologie), maar sommige dingen zijn prima zoals ze zijn en hoeven niet de hele tijd vernieuwd te worden. De Eredivisie heeft zijn charme's en blijkt ieder jaar weer spannend te zijn zowel bovenin als onderin. Een BeNeLiga is niet de oplossing.
Het eerlijk verdelen van de televisiegelden vind ik dan weer wel een goede maatregel. Het hoeft misschien niet helemaal eerlijk verdeeld te zijn, maar een gelijkere verdeling is wel op zijn plaats. Zeker wanneer clubs het geld willen investeren in een ECHTE grasmat en dus geen plastic mat. Laten we daar eerst maar is mee beginnen.
- Afstand is relatief. In de ogen van Duitsland, Spanje of Italië is PSV Ajax bijna een derby te noemen. Ook het verder reizen is geen serieus probleem. Zeker vanuit Eindhoven niet. Fans van New Castle reizen twee keer per maand verder dan Eindhoven naar Parijs. Van Noord naar Zuid Italië is verder dan van Eindhoven naar Zuid Frankrijk. Niemand wil vanwege de afstand de Serie A opdelen.
- Competitie is er in de eerste plaats om het niveau te verhogen. Als bestaande derby's wegvallen zal de lagere club zoals Twente, NEC of Go Ahead maar meer moeite moeten doen om weer op het hoogste niveau tegen Heracles, Vitesse of Zwolle te kunnen spelen. Roda en MVV willen allebei naar de Eredivisie. Die willen echt niet liever in de eerste divisie blijven om lekker tegen elkaar te kunnen voetballen.
- PSV wordt zwakker van gebrek aan voldoende tegenstand. Zie ook de situatie in 2008. Betere gemiddelde tegenstand maakt PSV sterker. Dus de competitie klein houden om maar lokaal goed te kunnen zijn levert niets op. We moeten zowel voor de weerstand als de inkomsten uit TV gelden naar een zo groot mogelijke competitieopzet. BENeLiga is in mijn ogen nog te klein. Van mij mag de top uit B landen zoals Nederland, België, Schotland, Portugal, Denemarken, Zwitserland en Zweden een gezamenlijke competitie starten. Dan krijg je een TV markt die vergelijkbaar is met de huidige toplanden. Met het risico dat PSV degradeert uit dit hoogste niveau maar ook met de mogelijkheid dat we weer richting wereldtop groeien. De organisatie van PSV is het probleem niet.
Ik begrijp je reactie, maar de achterban in Engeland en Nederland is niet te vergelijken. Zelfs Sunderland neemt in de League One wekelijks duizenden fans mee naar uitwedstrijden, dus een vergelijking maken met Duitsland of Engeland waar de supporters veel verder gaan voor hun club is niet te maken.
Ook wil ik wel geloven dat het beter is voor de kwaliteit van het voetbal en de opbrengsten, maar ik vind daar de BeNeLiga niet de optie voor. Wat je zegt over de derby's snap ik ook wel, dat MVV en Roda JC ondanks de derby naar de Eredivisie willen. Maar het punt wat ik wil maken is dat het echt niet aantrekkelijker wordt om op zaterdagavond naar Vitesse - KAA Gent te gaan zitten kijken. Ik weet zeker dat fans van die ploegen dan echt niet naar de uitwedstrijd toe gaan, Vitesse neemt nu al bijna niks mee. Ik vind dat er ook naar de supporters gekeken moet worden en die worden echt niet vrolijk van een BeNeLiga.
Een competitie met verschillende Europese landen wat jij noemt vind ik echt een verschrikkelijk idee, mede door de punten die ik al eerder aanhaalde. Wanneer je dan als PSV zijnde ook nog CL of EL speelt ben je bijna meer aan het reizen dan voetballen en tevens zullen de fans het in uitwedstrijden laten afweten want in 3 weken naar Schotland en Denemarken gaan en misschien nog wel een tripje in de CL of EL is niet te overzien.
Ik snap niet dat PSV naar een kapioens-poule toe wil. Met het normale kampioenschap win je door de meeste punten te halen, en daar is PSV qua ploeg volgens mij juist zeer succesvol in. Hiermee kan je een kort dipje uitvlakken en heb je een grote kans om kampioen te worden. Met een kampioenspoule of play-off wedstrijden om het kampioenschap wordt de factor toeval groter, en dus de kans dan mindere ploegen PSV toch verslaan groter. Ik zie het dus niet zitten.
Helemaal mee eens! Dit jaar is misschien een uitzondering, maar doorgaans is Ajax erg sterk in de toppers en geven ze bijna altijd thuis als het echt moet. In een doorsnee jaar wordt Feyenoord 2x verslagen en PSV 1x. Het probleem van Ajax zit hem al jaren in de kleine wedstrijden (en dan bij voorkeur die op zondag om 12:30) die de arrogante vedettes op 75% spelen. PSV wint juist vaak tegen de kleintjes en verspeelt wat punten tegen de sterkere teams. Een kampioenspoule lijkt mij dan ook sterk in het nadeel van PSV.
Het verleden toont dat PSV veel beter om kan gaan met de druk van winnen als het moet. Binnen de mogelijkheden presteert PSV ook boven gemiddeld. Ik verwacht ook eerder een overwinning van PSV in Amsterdam als we vlakbij Ajax staan. Als we met 10 punten voorsprong naar de Arena gaan verliezen we.
Het is de afgelopen jaren inderdaad steeds zo geweest dat degene die ver voor stond en de genadeklap uit kon delen verloor (m.u.v. de kampioenswedstrijd vorig jaar godzijdank). Ajax is in de regel wel een team dat zich kan opladen voor toppers en waarbij het surplus aan kwaliteit dan vaak het verschil maakt. Ik heb gewoon het gevoel dat het huidige competitieformat PSV het beste ligt. Veel mensen zeggen dat een kampioenspoule het spannender maakt. Daar ben ik het helemaal niet mee eens. Nu doet iedere wedstrijd er toe, als je werkt met een kampioenspoule doen alleen de laatste wedstrijden er toe, want PSV komt toch wel in de kampioenspoule.
Leuke gedachten dat Ajax zich op kan laden voor een topper. Maar wanneer dan?
De sterkste prestaties van Ajax is al jaren wanneer ze als underdog aan de wedstrijd kunnen beginnen. Zodra ze een do or die wedstrijd als favoriet beginnen gaan ze meestal roemloos ten onder.
Allemaal ellende door die kliek in Zeist gemaakt. Met hun voetbalpyramide.... sodemieter toch op. Het ene jaar kun je wel degraderen uit de eerste divisie en het jaar daarop ineens niet meer. Omdat de amateurclubs daar een stem in hebben. Lazer toch op met je gepolder. We zijn een flutcompetitie en zullen dat altijd blijven. Maar (vaak) wel een spannende flutcompetitie ????