Transparent
Inloggen
Sluiten

COLUMN: PSV moet hopen op winst van Chelsea

21 mei 2019 15:46
Foto: Pro Shots

COLUMN: PSV moet hopen op winst van Chelsea; image source: Pro Shots

De afgelopen dagen ontstond er zowel hier op de website als ook op social media een interessante discussie over welke ploeg de Europa League moet winnen, Arsenal of Chelsea. Het ging dan niet eens over welke van de twee het mooiste voetbal speelt of de fanatiekste supporters heeft, maar vooral wat voor PSV het voordeligst is. De uitkomst van de finale heeft namelijk direct invloed op de voorrondes van de Champions League.

Om zelf in de groepsfase uit te kunnen komen, zal PSV liefst drie voorrondes moeten zien te overleven en al direct is de uitslag van de Europa League finale van invloed op de mogelijke tegenstanders die PSV in de tweede voorronde kan treffen. Winst Arsenal de Europa League zal PSV gekoppeld worden aan LASK Linz, Viktoria Plzen of Istanbul Başakşehir, terwijl bij winst van Chelsea volgende week FC Basel of Olympiakos Piraeus de tegenstander van PSV zal worden.

Net zoals bij velen was direct mijn eerste gedachte dat het voor PSV veel gunstiger is als Arsenal de Europa League pakt, maar na iets dieper te zijn gedoken in de opzet van de voorrondes ben ik toch van mening dat het juist voordeliger is als Chelsea in Azerbeidzjan met de winst aan de haal gaat. Dat komt puur door de voorrondes die daarna volgen.

Chelsea is namelijk al verzekerd van deelname aan de groepsfase van de Champions League, terwijl de winnaar van de Europa League ook volgend seizoen in de Champions League uitkomt. Als Chelsea wint, zal Olympique Lyonnais geen voorrondes hoeven te spelen en ook direct in de groepsfase mogen beginnen. PSV hoeft dan niet bang te zijn voor een loting aan de Franse nummer drie, terwijl het daarbij ook zeker nog FC Porto zal ontlopen in de derde voorronde.

Vanwege de resultaten in afgelopen seizoenen staat PSV redelijk laag op de Europese ranking. Met Lyon meegerekend staat PSV op een zevende plek van de ploegen die de voorrondes moeten spelen aan de kant van de niet-kampioenen. Winst van Chelsea zal er echter wel voor zorgen dat PSV een geplaatste status heeft bij de loting in de derde ronde. Omdat de loting voor de derde voorronde al plaatsvindt voordat de tweede voorronde wordt gespeeld, zullen op de bekende balletjes de ‘winnaar van’ komen te staan. In dit geval zullen FC Porto, Dynamo Kiev, de winnaar van het duel van FC Basel en de winnaar van het duel van Olympiakos Piraeus de geplaatste status krijgen, terwijl Istanbul Başakşehir, LASK Linz, Club Brugge en de nummer drie van Rusland een ongeplaatste status krijgen.

Bij winst van Arsenal zal PSV een ongeplaatste status gaan krijgen. Als PSV deze voorronde weet te halen, zal PSV gekoppeld worden aan FC Porto, Olympique Lyonnais, Dinamo Kiev of de winnaar van het duel van FC Basel en dat verkleint direct de kansen om richting de groepsfase van het miljoenenbal te kunnen gaan. Daarbij komt ook kijken dat de kans vrij groot is dat PSV ook in de vierde en laatste voorronde nog steeds FC Porto ontloopt.

Vanwege de politieke spanningen mogen Russische en Oekraïense ploegen nog altijd niet tegen elkaar spelen, dus daar wordt in de loting ook rekening mee gehouden. Op het moment dat FC Basel of Olympiakos wordt gekoppeld aan de nummer drie van Rusland zal er niet eens geloot gaan worden voor de vierde voorronde. De winnaar van dat duel zal dan automatisch tegen FC Porto of de tegenstander daarvan gekoppeld worden, terwijl PSV bij het behalen van de vierde voorronde tegen Dinamo Kiev of de tegenstander daarvan zal spelen. Je krijgt dan een zelfde situatie als bij de voorrondes dit seizoen waarbij Ajax automatisch werd gekoppeld aan Dinamo Kiev om te voorkomen dat de nummer twee van Oekraïne tegen Spartak Moskou zou kunnen gaan spelen. Ajax ontliep op die manier Benfica.

Gevolg hiervan is wel direct dat als het duel van PSV in de derde voorronde wordt gekoppeld aan de nummer drie van Rusland in de vierde voorronde FC Porto zal wachten. Ook nu zal er dan niet geloot worden. De loting voor de vierde voorronde zal wel plaats vinden op moment dat FC Porto wordt gekoppeld aan een Russische tegenstander. De kans is dan simpelweg vijftig procent dat PSV wordt gekoppeld aan de wedstrijden van FC Porto of Dinamo Kiev, de twee ploegen met de geplaatste status in de laatste voorronde.

Mocht PSV in een van de voorrondes worden uitgeschakeld, zal nog een herkansing volgen in de Europa League. Als PSV meteen in de tweede voorronde wordt uitgeschakeld, moeten nog twee voorrondes in de Europa League gespeeld gaan worden om in de groepsfase uit te kunnen komen. Uitschakeling in de derde of vierde voorronde van de Champions League levert direct een plaats in de groepsfase van de Europa League op. PSV zal in de groepsfase van de Europa League in Pot 1 terecht komen, terwijl PSV in de groepsfase van de Champions League in Pot 3 zal belanden.

Los van het feit wie de Europa League wint, zal PSV een zware reeks af moeten leggen om de groepsfase van de Champions League te kunnen halen. Chelsea zorgt er weliswaar voor dat FC Porto met zekerheid in de derde voorronde ontlopen zal worden, terwijl Olympique Lyonnais helemaal niet getroffen kan worden. De tweede voorronde zal op papier wel een stuk lastiger worden, maar ook FC Basel en Olympiakos Piraeus hebben qua kwaliteit flink ingeleverd de afgelopen jaren. De ploeg van Mark van Bommel zal het helemaal zelf moeten gaan doen en het bereiken van de groepsfase zal zeker geen Abc'tje worden, maar volgende week woensdag zal ik toch zeker een paar keer ‘Hup Chelsea’ roepen als de wedstrijd bezig is.

- Mark S.


Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


4 maanden geleden
Zorgen dat er een goede selectie staat die aan het CL avontuur kan beginnen. Sterk beginnen. Hopen is een teken van zwakte.
4 maanden geleden
Winnen van Basel en Olympiakos moet kunnen anders heb je niks te zoeken in de CL.
 
4 maanden geleden
Als dit PSV na een vertrek van Lozano en Bergwijn niet serieus wordt versterkt dan heeft PSV ook niets te zoeken in de CL. Er moet echt iets op het middenveld gaan gebeuren.
4 maanden geleden
Zullen ze toch een heel stuk beter moeten spelen dan tegen Eintracht.
4 maanden geleden
Ik hoop sowieso al op winst van Chelsea.
4 maanden geleden
hoop hoop hoop...met de huidige selectie en de vorm waarin die verkeert, zeker met het mogelijke vertrek van Bergwijn en Lozano heeft PSV weinig te zoeken in de CL. Helaas.
site-admin 4 maanden geleden (gewijzigd en gesloten)
:psv...!
reactie verwijderd

Laatste nieuws