Transparent
Inloggen
Sluiten

John de Jong: 'Afgelopen seizoen was teleurstellend'

25 mei 2019 07:47 - Algemeen Dagblad
Foto: Pro Shots

John de Jong: "Afgelopen seizoen was teleurstellend"; image source: Pro Shots

Volgens technisch manager John de Jong was afgelopen seizoen bij PSV teleurstellend. Dat geeft hij aan in het Algemeen Dagblad. "PSV moet altijd iets winnen. Anders is het teleurstellend. Zo zwart-wit zie ik het", aldus De Jong. "Voor mij is heel helder waar we het kampioenschap hebben verspeeld. Twee keer kun je acht punten voor komen, uit bij Utrecht en uit bij Ajax. Twee keer lukt dat niet."

De Jong gaat verder: "De evaluatie die we momenteel maken gaat wel met nuances. Als je de tien procent uitschieters naar boven en naar beneden in een seizoen eruit haalt, heb je het fundament om op door te bouwen."
Tags

jong fundament nuances utrecht verspeeld

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


Santa Cruz PSV (geschorst)
1 jaar geleden (gewijzigd)
Natuurlijk is het teleurstellend als je als topclub geen kampioen wordt. Maar je kunt simpelweg niet elk seizoen kampioen worden en drie keer in vier jaar is meer dan prima.

Zomaar wat feitjes: De enige concurrent, ajax, heeft (veel) meer geld en had dus een betere selectie. Desondanks werd PSV winterkampioen, stond het bijna heel het seizoen bovenaan, zette het voor de winsterstop een unieke serie neer, won het thuis overtuigend met 3-0 van ajax, kreeg het de minste goals tegen, scoorde het bijna 100 keer in de eredivisie en werd het tweede met slechts drie punten achterstand op de zo geprezen ploeg uit amsterdam, die zelfs bijna de CL-finale haalde.

Het was bovendien het eerste seizoen voor Van Bommel als hoofdtrainer, terwijl Dumfries, Viergever en Angeliño nieuw waren bij PSV en Rosario beleefde z’n eerste seizoen als basisspeler. Kortom, PSV heeft het heel behoorlijk gedaan, hoewel er áltijd ruimte voor verbetering is.
+19/-11

 
1 jaar geleden
@santa , Daar is geen speld tussen te krijgen . U geeft een 100% juiste analyse.Gelukkig hebben we supporters die een realistische kijk op onze club hebben , bedankt.
+8/-10

 
1 jaar geleden
Sorry hoor maar met 6punten voorsprong heb je s PSV gewoon gefaald
+11/-4

 
1 jaar geleden
Die voorsprong kwam toch ook best met de nodige moeite en wat geluk tot stand. Paar wedstrijden in de laatste minuten nog omgekeerd. Daarna zat het juist tegen en verdween de voorsprong maar over het hele seizoen gezien zijn de statistieken best goed, zoals hierboven reeds uiteengezet, beter dan in de meeste kampioensjaren.
+2/-7

 
1 jaar geleden (gewijzigd)
Precies mijn gedachten @santa, PSV heeft het ondanks de negatieve curve na de winterstop prima gedaan dit jaar(met een beetje geluk waren we gewoon wéér kampioen geweest). Bovendien is PSV, en dat willen velen hier niet zien, met een LT-traject die er voor zal moeten zorgen dat we op termijn ons weer met de subtop van Europa kunnen meten. De plannen met de Herdgang bv. zijn zeer ambitieus, het feit dat de eigen jeugd nu echt kansen ziet om tot het 1e elftal door te dringen zal er ongetwijfeld voor zorgen dat de aantrekkingskracht om als talent hier te komen voetballen groter wordt. Als je ziet wat de afgelopen jaren al bereikt is met de JO inzake financieel gewin is dat prima. Er is voor tiental miljoenen aan jeugdspelers verkocht (Depay, Locadia bv), en ik denk dat er nog veel gaan volgen. 10 jaar geleden konden we hier maar van dromen. Ik denk niet dat we over 1 à 2 jaar zijn waar we willen wezen, dit heeft gewoon tijd nodig. Daarom is of je nou wil of niet geduld nodig, ook bij de supporters.
+6/-10

 
1 jaar geleden (gewijzigd)
@Pvh25, Ik ben het eens met je opmerking tav de LT (lange termijn) visie.
Als PSV veel jeugd aan kan trekken, en voor goede bedragen kan verkopen dan kan het financiele gat met Ajax beheersbaar blijven. PSV gelooft in de jeugd, maar de jeugd geloofd nu ook in PSV.
Er moet wel genoeg kwaliteit naast lopen om ze te sturen.

Maar de dip na de winterstop was veel te groot, zeker tav uitwedstrijden.
,
Vanavond speelt Robben zijn laatste wedstrijd voor Bayern, ben benieuwd of er dan niews naar buiten komt.
+3/-4

 
1 jaar geleden
De dip na de winterstop was idd. groot, maar geen reden om van het LT-plan af te stappen. Dat houdt ook in dat je momenteel de TS niet gaat afserveren, het plan om te streven naar 50% zelf opgeleide spelers gewoon doorzet, en je niet laat verleiden om de teleurstellende 2e seizoenshelft uit te vergroten tot grotere proporties dan nodig. Sterker nog, een koerswijziging nu zal alleen maar tot problemen leiden, als er al een idee is wat dat zou moeten zijn.
+2/-6

 
1 jaar geleden
Volgens mij zijn we de laatste 4 jaar 2 keer kampioen geworden, niet 3 keer..
+11/-2

 
Santa Cruz PSV (geschorst)
1 jaar geleden
Er staat "drie keer in vier jaar", niét "drie keer in de laatste vier jaar"......
+2/-13

 
1 jaar geleden (gewijzigd)
Laat u vooral niet misleiden door de Ajax supporters op deze site .... ja , die zijn er . De druiven zijn toch nog zuur . Maar ja , wat wil je als je steeds maar moet aanhoren dat je de beste bent maar VIJF jaren nodig hebt om kampioen te worden . ;-(
+4/-10

 
1 jaar geleden
Eens met de analyse, maar toch teleurstellend omdat we een vroegtijdige beslissing in het kampioenschap zeker twee keer hebben verprutst. De dip na de winter heeft de hele tweede seizoenshelft geduurd en dat mag simpelweg niet.
+6/-0

1 jaar geleden
Gebrek aan ervaring om een heel seizoen lang tot het uiterste te gaan en wellicht kwaliteit op het middenveld heeft PSV het kampioenschap gekost. De wissels van van Bommel begreep ik niet altijd...
+10/-3

 
1 jaar geleden
En wat dacht u van de nieuwe jonge spelers dit jaar die voor het eerst moeten presteren op hoger niveau in de eredivisie en CL.
+3/-7

1 jaar geleden
Waardeloos seizoen in alle opzichten! De pijnpunten zijn bekend. Hopelijk volgen er adequate consequenties. Zo gaat dat namelijk, normaal gesproken, in een (verondersteld) topsportklimaat.
+10/-2

1 jaar geleden
Resultaat is jammer, maar Ajax was toch echt de beste dit seizoen. Als je niet kunt verliezen (zoals sommige supporters) dan moet je een andere hobby gaan zoeken.
+4/-6

 
1 jaar geleden
Meer dan een hobby.
+4/-5

1 jaar geleden
Erg benieuwd hoe van Bommel de trends van na de winter gaat doen omkeren. Goed te zien dat de Jong wel over een teleurstellend seizoen spreekt.
+9/-4

1 jaar geleden
Het is ook gewoon een teleurstellend seizoen, waarin je de titel voor het oprapen hebt gehad. Win je echter in de Arena ben je kampioen en heb je een geweldig seizoen, waarin je het beste Ajax van de laatste 25 jaar achter je laat. Zo dicht zit het bij elkaar. Als je dan bedenkt dat je het dit jaar aflegt tegen 2 CL halve finalisten en 1 finalist, had het met iets meer geluk een topjaar geweest. Echter moet je wel constateren dat het weggeven van de titel totaal onnodig is geweest en het grote verval na de winterstop serieus genomen moet worden.
+13/-2

 
1 jaar geleden
Hallo @Remmie, jij bent ook weer terug op PSV-netwerk zie ik.
Ik vind ook dat het weggeven van de titel niet nodig was geweest.
Ajax zat een paar weken in een dip, maar omdat PSV dat ook zat werd het gat niet echt groot. En daarna begon Ajax weer goed te voetballen, terwijl PSV maar niet uit de dip kwam.
Ik blijf het idee hebben dat als Schwaab Neres niet had aangetikt, PSV daar van Ajax had gewonnen en we nu kampioen waren geweest. Maar daarvoor had PSV in die wedstrijd al een paar goede kansen om op Ajax voor te komen. Met individueel net wat beter voetbal had PSV de titel wel gepakt.
+5/-2

 
@WouterErik, En ik blijf erbij dat als het andersom was er niets aan de hand was.
+2/-6

 
1 jaar geleden
Inderdaad, andersom, als Ajax in de dip was gebleven en PSV was beter gaan voetballen was er niks aan de hand. Maar lijkt me een beetje een open deur
+2/-4

 
1 jaar geleden
@Por, je bedoelt dat als een ajax-verdediger een PSV-aanvaller iets had aangetikt er geen strafschop zou zijn gegeven ?
+2/-4

 
1 jaar geleden
Was toch ook zo? Blind op de kuit van Lozano... werd niet tegen opgetreden.
+3/-5

 
Ik vrees soms echt dat er geraffineerde stiekeme Ajax fans 'succes meelifters" hier aanwezig zijn br, die willen het echt niet zien, ik bedoel niet iemand specifieks, alleen die de klomp past;-)
+2/-6

1 jaar geleden
Hand in eigen boezem steken is goed. Laten we echter niet vergeten dat scheidsrechters en var een dubieuze rol in het voordeel van Ajax hebben gespeeld door op cruciale momenten ff de andere kant op te kijken.
+7/-7

 
@TammyW42, je bent je plusje meteen kwijt, er schijnt idd een sniper op de loer te etteren, je mag de scheids en de VAR niet noemen, waar haal je het lef vandaan om de waarheid te noemen? Foei zeg;-)
+6/-9

 
1 jaar geleden
En bij jou is ook al het +-je weg.
+3/-5

Wakkur2019 (geschorst)
1 jaar geleden
De lat ligt zeer hoog bij de gemiddelde fan zeg.... gaan we onze kop in het zand steken?
+3/-1

1 jaar geleden
Ok, volgende bericht. Ik kijk al een week tegen deze kop aan!
+8/-0

1 jaar geleden
Één wedstrijd winnen of verliezen (Ajax uit) bepaald dus of PSV een goed of een slecht seizoen heeft gehad. PSV is op de goede weg met inpassen van (eigen)jeugd maar het financiële gat met Ajax wordt alleen maar groter. Ajax heeft nu al 3 nieuwelingen binnen en hoeft niet eerst te verkopen. PSV moet eerst Bergwijn en Lozano verkopen om te kunnen investeren. Ajax kan spelers van boven de 15 miljoen halen en hogere salarissen betalen. Ik vrees dat we in Nederland naar een situatie toegaan zoals in Duitsland, Frankrijk en Italië, waar na 34 wedstrijden ieder jaar dezelfde club kampioen wordt. Met dit verschil dat het financiële gat tussen nr 2 (PSV) en 3 (Feyenoord) ook groot is op dit moment. Als ze in Rotterdam ook een nieuw stadion krijgen vrees ik dat PSV de 3e club van Nederland gaat worden.
+9/-1

 
1 jaar geleden
He .... eindhoven1965 wat zegt u nu ? Als ze in Rotterdam ook een nieuw stadion krijgen vrees ik dat PSV de 3e club van Nederland gaat worden......... feestje gehad ?
+1/-0

1 jaar geleden
Ik hoor niemand over RKC thuis....lijkt me dat die schertsvertoning in een topsportklimaat niet thuishoort.
+8/-2

 
Dat lag aan Bommels onderschatting, en zie daar: RKC staat met èèn grote teen in de ED.
+7/-2

 
1 jaar geleden
Nee, dat was geen onderschatting, maar een wanprestatie van de reservespelers door onnidige slordigheden. Ze waren veel beter dan RKC maar speelden gewoon arrogant. En... dat is ook de trainer zijn verantwoordelijkheid om dat voorkomen.
+2/-6

 
1 jaar geleden (gewijzigd)
Daar heeft u gelijk in maar dat zie je op elk niveau. Arrogantie leidt ten val . Dat hebben we gezien van onze concurrent tegen de Spurs . Een vrije trap te nemen en ze sturen twee verdedigers naar voren, hoe halen ze het in hun hoofd, resultaat doelpunt tegen . En wat te denken van een doelman die de laatste minuut nog tijd gaat rekken en tekeer gaat als een marktkoopman , einde oefening. Hoezo arrogantie ? evenzo Barcelona , die wilden het varkentje ook wel even wassen . Ik verheug me nu op een echte finale in de CL .En nee , ik ben absoluut niet haatdragend maar heb een hekel aan arrogantie en idd ook wij tegen RKC.
+1/-0

 
1 jaar geleden (gewijzigd)
Weet je nog @romaba dat ik een Engelse finale voorspelde? Dat was gebaseerd op wat jij beschrijft, maar niet de arrogantie. Het heeft meer te maken met resultaatvoetbal, een wedstrijd dood maken of juist ten koste van alles, bv 'mooi' voetbal laten varen, en indien nodig gewoon dat beslissende doelpunt moeten! maken(moet het no wel uitkomen natuurlijk ;)). Het is gewoon nonchalance dat Ziyech de wedstrijd al niet eerder besliste, het is een zaak van focus. Je weet ook dat als je Barcelona (en ajax) op eigen veld vastzet ze zenuwachtig worden en fouten gaan maken. En laten daar nou net Liverpool en Spurs goed in te zijn. Ook Eriksen was geweldig (!!) tegen ajax, dat is een grootheid geworden. Niet voor niets dat Italië en Duitsland zo vaak wereldkampioen werden met 'niet spectaculaire' spelers. :)
+2/-7

 
1 jaar geleden
Klopt helemaal @pvh25 . Ik wist het zeker , de CL finale zou gaan tussen Ajax en Barcelona en dat volgens mij gebaseerd op de kwaliteit van de ploegen. Mij viel wel op dat de spelers zeker wisten dat ze de finale gingen halen en nu komt het, ze vonden zichzelf veel beter behalve vd Beek en de Ligt die lieten zich niet verleiden. Als spelers dit gaan roepen zet ik mijn vraagtekens dan moet je al uitkijken dat noem ik arrogant . En als je dan zo zelfverzekerd ben dat je bij een vrije trap de verdedigers naar voren stuurt terwijl je de wedstrijd volledig in handen hebt , ja , je kunt het ook nonchalant noemen . Ik noem het arrogant gezien hun uitspraken. Je kon na het tegendoelpunt al zien dat het over was door dat ze , wat u ook zegt , vastgezet werden . Hetzelfde zagen we ook wat u idd terecht aangeeft bij Barcelona . Wat de Duitsers betreft , ik vind dat PSV zeker dit seizoen de wedstrijd vaak beslist heeft op zijn duits . Doorgaan tot het laatste fluitsignaal en dat kan ik enorm waarderen. Waarschijnlijk is dit de invloed van v Bommel (Bayern).
+1/-4

1 jaar geleden (gewijzigd)
Bij een analyse over een heel seizoen blijft mij bij dat de eerste seizoenshelft in de competitie goed was, met af en toe wat geluk en eind december meer punten dan verwacht (maar helaas ook een kleinere voorsprong op de nummer 2 dan normaal zou zijn na zo'n goede reeks).
In de CL zaten we in een loodzware poule (met 2 halve finalisten!) en heeft PSV naar de mogelijkheden goed gepresteerd. Helaas dat de scheids thuis tegen Inter die keeper geen rood durfde te geven, anders had een 3e plaats mogelijk geweest.
Over de uitschakeling tegen RKC kunnen we kort zijn: schandalig!

Na de winterstop een heel ander beeld. Ondanks een "nagenoeg perfect trainingskamp op een toplocatie in Qatar"(1) vielen zowel het spel als de resultaten in de tweede helft van de competitie tegen. Sommigen zullen zeggen dat het kampioenschap is verspeeld door het verlies in de Arena. Rekenkundig klopt dat, maar dat is te gemakkelijk (scorebordjournalistiek).

PSV heeft na de winter te vaak gelijk gespeeld (Emmen, Utrecht, Heerenveen, Feyenoord, Vitesse) en twee keer een topper niet weten te beslissen tegen 10 man. De thuiswedstrijden werden meestal wel gewonnen, maar tegen laagvliegers als Groningen, NAC en De Graafschap ging het moeizaam.

De verdediging van PSV was prima op Eredivisieniveau en de aanval was top (ondanks dat Lozano na de winterstop totaal niet in vorm was). Het probleem zat op het middenveld waar naast scorend vermogen en creativiteit een bepalende speler ontbrak als Guardado of Van Ginkel. Ik vermoed dat PSV gehoopt had dat Guti die rol had kunnen spelen.... Conclusie: Ajax heeft een heel goed seizoen gehad, PSV was maar een half seizoen goed en daarom is PSV geen kampioen.

(1) https://nos.nl/artikel/2267104-als-psv-kampioen-wordt-mogen-de-bloemen-naar-qatar.htmllink
+7/-3

 
Hier ben ik het maar voor de helft mee eens, een ieder weet ondertussen mijn mening, Ajax was niet bij machte kampioen te worden zonder de arbitrale medewerking waarbij PSV aan de andere kant genaaid werd, ik vind het maar raar hoe weinig bijval deze stelling krijgt hier, dat we er niks aan kunnen veranderen staat vast, je eigen erbij neerleggen zonder slag of stoot vind ik wel zo slap,zijn we dus echt struisvogels? Ik hoef niet de populariteitsprijs te krijgen, maar wil wel graag dat een ieder hun echte mening geeft en niet de stoere verliezer uithangen.
+1/-1

 
1 jaar geleden
Por, ik ben dat helemaal met jou eens (heb ik op psv.supporters.nl al vaker uitgesproken)! Als scheidsrechters en var eerlijk en onbevooroordeeld hadden gewerkt had PSV na 34 wedstrijden met de kampioenschaal in de hand gestaan, weliswaar met een minimaal verschil, maar toch. Door arbitrale en var-dwalingen heeft Ajax minimaal 5 punten teveel gekregen: tegen H'veen -1 punt, tegen PEC -2 punten, tegen PSV -?? punten, tegen Groningen - 2 punten. Volgens mij heeft PSV geen onterechte punten gekregen. Misschien alleen tegen Vitesse de 1e strafschop van Lozano, dat had dan 1 punt gescheeld.

Onbegrijpelijk dat de media het ook niet over dit soort dingen heeft. Geen of nauwelijks een analyse over scheidsrechters en var gezien (ik heb de NOS gevraagd dit te doen, kwamen ze met een slappe analyse waarin nog subtiel werd gewezen op het feit dat PSV mazzel had tegen Utrecht toen de glijpartij van Dumfries geen pingel opleverde. De penalty die PSV tegen Utrecht niet kreeg werd natuurlijk niet benoemd). Ook KNVB is tevreden, iedereen blij.
+1/-0

 
1 jaar geleden (gewijzigd)
Wie mijn post goed heeft gelezen begrijpt dat ik niet "niet de stoere verliezer" wil uithangen. Bij een evaluatie is het nodig om kritisch in de spiegel te kijken. Wat hadden wij beter kunnen / moeten doen? Eerlijk is eerlijk, het contrast van PSV voor en na de winter was te groot en dat hoort niet. Voor de winterstop werden tegenstanders afgejaagd, kregen zij niet de indruk dat er wat te halen was en liep PSV er vaak met grote cijfers over heen.

Na de winterstop ging het zowel uit als thuis vaak moeizaam. Tegenstanders stelden zich beter in op het spel van PSV en PSV wist geen oplossingen meer te vinden. Belangrijkste oorzaak: het ontbrak op het middenveld aan leiderschap en creativiteit. Op zo'n moment kan en mag je niet verwachten dat jonge en onervaren spelers als Rosario en Ihattaren de kar gaan trekken. Hendrix is (helaas) niet goed genoeg en Pereiro is helaas nog steeds te wisselvallig. Dan heb je een Guardado of Van Ginkel nodig.

PSV moet dus op zoek naar zo'n type speler(s), naast een vervanger voor Schwaab en eventuele andere spelers die nog vertrekken. Toon Gerbrands een beetje kennende ga ik er van uit dat PSV niet in de Calimero rol gaat zitten ("de KNVB en de VAR zijn tegen ons en dat is niet eerlijk" ), maar dat PSV op zoek gaat naar versterking voor het middenveld en de verdediging.

Tot slot: geklaag door PSV werkt alleen maar tegen ons! Kijk maar naar Lozano, door enkele schwalbes krijgt hij nu heel vaak scheidsrechters die niet eens fluiten voor overtredingen op hem. Zelfs als hij uit de wedstrijd wordt geschopt door een lompe en volkomen onnodige actie van Heerkens (WII stond al 0-3 achter) wordt er geeneens geel getrokken.
Het spel van PSV van voor de winterstop leverde wel sympathie op (zelfs bij ajax supporters). Ik wil komend seizoen graag weer het PSV van voor de winterstop zien!!
+2/-0

 
Jou verhaal klopt, maar het neemt niets van het feit af, mijn stelling is: Was PSV niet Kampioen geworden? helaas gaat het om "als", maar we mogen onze ogen niet sluiten voor onrecht.
+1/-1

 
1 jaar geleden
PSV had inderdaad kampioen kunnen worden als we de scheidsrechter iets vaker mee hadden gehad. Daar ben ik het mee eens. Als die bal bij 1-1 in Amsterdam niet op de stip was gelegd... Maar ja, als mijn mama een piemel had, dan had ik nu twee papa's.

Wij (PSV) kunnen de scheidsrechter en de VAR niet verbeteren, we kunnen alleen ons eigen elftal verbeteren. En de realiteit is dat we het in de 2e competitiehelft zelf hebben laten liggen. We hadden de kansen beter moeten benutten, door bv uit bij Emmen "gewoon" de 0-3 te maken. We hadden scherper moeten beginnen aan de uitwedstrijden in Utrecht en Heerenveen. We hadden tegen 10 Feyenoorders nooit zo die 0-1 tegen mogen weggeven (Jorgensen stond volkomen vrij tussen 4 PSV-ers). En zo kan ik nog wel ff door gaan.

Ondanks "weinig geluk" met scheidsrechters en VAR en ondanks een heel goed seizoen van ajax, heeft PSV vooral zelf de kans om kampioen te worden laten liggen. En daar baal ik nog steeds van.
+1/-0PSV E-zine

Meer dan 27.500 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!
Laatste nieuws
Tagcloud

alvarez arriba atiba bernal eredivisie espn feyenoord geldprijs giakoumakis ginkel identieke ihattaren israelier izecson jong kanaal klassement madueke malen mollema omsmelten pec penalties santos schmidt shevchenko sivakov utrecht zahavi zeist