Mohammed Ihattaren: 'Ik zal voorlopig nog geen keuze maken'
18 augustus 2019 22:39 - Fox Sports
Foto: Pro Shots
Mohammed Ihattaren vindt het een eer dat hij is opgenomen in de voorselectie van Marokko. Dat gaf hij aan in gesprek met Fox Sports. "Het is wel mooi, maar voorlopig zal ik nog geen keuze maken", aldus Ihattaren. "Ik houd het voorlopig zo. Ik ga nog geen keuze maken. We zien wel."
Gevraagd werd aan de middenvelder wat voor hem leidend is om uiteindelijk een keuze te kunnen maken. "Ik wil gewoon belangrijk zijn. Ik wil ook internationaal naam gaan maken", zo gaf hij aan. "Als dat bij het Nederlands elftal is, is dat mooi. Maar als dat bij het Marokkaanse elftal is, is het ook mooi. Ik zie het allemaal wel. Ik heb ook heel veel gekregen bij het Nederlands elftal en dat zal ik ook nooit vergeten in mijn keuze."
Ik vraag me af of dit wel zo eerlijk en correct is. Omdat zijn opa of overgrootvader uit Marokko kwam, zou hij nou ook nog voor Marokko uit moeten komen? Ik heb achterneefjes en -nichtjes in het buitenland, van wie de vader en/of moeder Nederlands zijn. Geloof me, die weten allemaal niet waar Nederland ligt, spreken geen woord Nederlands en zijn volledig opgegaan in het land waar ze wonen. Waarom blijven wij het in Nederland 'normaal' vinden dat mensen, die gewoon Nederlander zouden moeten zijn, uit wensen te komen voor een ander land dan hun thuisland?
Met alle respect maar dat zegt meer over jouw achterneefjes. Ik woon in het buitenland maar blijf altijd Nederlander en PSV'er. Hetzelfde voor mijn kinderen.
Na meerdere generaties verwacht je misschien dat dit verwatert, maar in het geval van veel Marrokaanse Nederlanders hebben ze veel familie in Marokko en gaan ze er ook veel naar toe. Die band blijft bestaan.
Ik hoop natuurliujk ook dat Mo voor oranje kiest. Ik denk namelijk dat je Marokkaanse familie hier en in Marokko net zo trots kan zijn als je voor Nederland speelt (waar je geboren bent) en ik hoop ook dat Nederland in de toekonst meer success gaat boeken en dat speelt sportief misschien ook wel mee.
Let's see. Laten we er geen politieke discussie van maken.
Stel: je in Amsterdam geboren en opgegroeide zoontje kan heel goed voetballen. Van huis uit is hij al zijn hele leven PSV supporter. Hij komt op zijn achtste in de jeugdopleiding van Ajax en doorloopt die succesvol. Op zijn zestiende kan hij een contract tekenen, maar dan komt PSV dat hem ook wil vastleggen. Dat is zijn grootste droom.
En dan moet hij volgens jouw redenering voor Ajax kiezen omdat hij daar alles geleerd en gekregen heeft? 😉
PSV en Ajax maken beide gebruik van de gehele infrastructuur van NL en vallen beide onder de KNVB. Verder profiteert PSV nu van de punten die Ajax in europa bij elkaar heeft gevoetbalt, dus zijn die clubs veel sterker met elkaar verbonden dan de landen NL en Marokko.
In het Rif-gebied worden mensen voor 20 jaar opgesloten omdat ze protesteren voor hun leefomstandigheden. Dat is niet met NL te vergelijken.
Voor Mohammed zal zijn toekomstige keuze ook afhangen van de kansen die hij denkt te krijgen. Hoeveel concurrentie is er voor hem voor het NL elftal, dus hoe reeel is het dat hij een vaste waarde wordt. Voor het Marokkaanse elftal is dit wellicht anders.
En verder speelt de familie natuurlijk een grote rol.
Heel verstandig dat hij nu nog niet de keuze maakt, al komt die vraag natuurlijk snel dichterbij. Zeker als hij zich goed blijft ontwikkelen bij PSV.
Oneindige discussie omdat er geen knopen doorgehakt worden met die dubbelpaspoorters. Typisch NL. Wmb is het een eer en voorrecht als je voor nationale selecties uitkomt, en die keuze moet gewoon bindend zijn vanaf jeugd af aan. Of dat nou Marokkaans of NL is maakt mij niks uit, maar ga niet lopen switchen. Wil je nog geen keuze maken als 12 of 14 jarige? Geen probleem, dan weiger je voorlopig de selectie. En dan blokkeer je niet de ontwikkeling van ander talent.
Deze discussie lossen wij hier niet op. Zijn verstand zegt Nederland omdat hij hier alles heeft meegekregen om prof voetballer te worden. Zijn hart zegt Marokko....Als hij in zijn dagelijkse leven naast voetbal meer op heeft met Marokkaanse tradities en wellicht godsdienst dan wordt het dus Marokko. Simpel, mogelijk gemaakt door het 2 Nationaliteiten beleid hier.