Winst voor PSV ondanks barslechte tweede helft tegen Heerenveen

24 november 2019 16:24

Winst voor PSV ondanks barslechte tweede helft tegen Heerenveen; image source: Pro Shots

PSV kwam uitstekend uit de startblokken en zocht direct de aanval. Dat leidde binnen tien minuten al tot een grote kans toen Nick Viergever een hoekschop van Ihattaren op de paal kopte. Enkele minuten later werd Donyell Malen diep gestuurd na een fantastische bal van Ihattaren, maar zijn inzet werd door doelman Hahn net naast het doel getikt. De daaropvolgende hoekschoop werd door Pablo Rosario net naast gekopt.

Het leek voor de supporters in het Philips Stadion slechts een kwestie van tijd tot de doelpunten zouden gaan vallen en dat gebeurde al snel toen Rosario rond de middenlijn de bal veroverde en de bal bij Steven Bergwijn kwam. Hij haalde vanaf zo'n twintig meter hard uit en schoot op schitterende wijze de 1-0 binnen.

PSV liet aan alles merken dat de 1-0 nog lang niet genoeg was en er ontstond eenrichtingsverkeer richting het doel van Heerenveen. Hahn kreeg de nodige schoten te verwerken, maar wist ze verder allemaal te keren. De Friezen kregen zelf eigenlijk geen enkele kans, maar na bijna een half uur spelen kreeg aanvaller Ejuke de gelijkmaker plotseling voor het inschieten. Lars Unnerstall wist dat echter te voorkomen.

Het was echter de ploeg van Mark van Bommel dat de aanval bleef zoeken en dat leidde tien minuten voor rust tot de volkomen terechte tweede treffer en opnieuw was het Bergwijn die scoorde. De aanvaller krulde schitterend de bal in de verre hoek en liet Hahn volkomen kansloos. Het zou ook de uiteindelijke ruststand zijn.

Na rust kwam Heerenveen beter voor de dag en mede door zwak verdedigen van PSV viel binnen tien minuten al de aansluitingstreffer. PSV leek het na die treffer helemaal kwijt en het was vooral Heerenveen dat aan bal was. Echt tot grote kansen leidde dat echter niet en omdat de Friezen steeds meer risico gingen nemen, werden de ruimtes voor PSV steeds groter. Een klein kwartier voor tijd kreeg Denzel Dumfries daardoor plotseling een goede kans, maar ook zijn inzet kon door Hahn worden gekeerd. De kans voor de aanvoerder van PSV leek voor Heerenveen aanleiding om alles op alles te zetten en de druk nog verder op te voeren. Dat leidde al snel tot een goede poging van Van Bergen, maar Unnerstall wist stijlvol de bal te redden.

Langzaam leek de paniek in de ploeg te sluipen. Op het middenveld werd ieder duel om de bal verloren en aan aanvallen werd al niet meer gedacht. Het was voor PSV tegenhouden en hopen dat Heerenveen niet meer tot scoren kwam. Via verdediger Botman kreeg het in korte tijd echter twee grote kansen, maar een schot werd door Timo Baumgartl net van richting veranderd en ging naast. Een kopbal van Botman werd door Unnerstall schitterend over het doel getikt. Scheidsrechter Nijhuis besloot vervolgens om liefst vijf minuten aan blessuretijd bij te trekken.

In blessuretijd mocht PSV op de rand van de zestien een vrije trap nemen, maar in plaats van de bal op doel te schieten, werd gekozen om tijd te rekken en richting de cornervlag te lopen. Het leidde tot een flink fluitconcert en de bal werd ook al snel verspeeld. Heerenveen probeerde nog een paar keer aan te zetten, maar gescoord werd er niet meer, waardoor PSV met heel veel moeite toch de winst wist binnen te halen.