Transparent
Inloggen
Sluiten

Clubs eisen geld voor afstaan spelers

13 februari 2003 19:19 - Nu.nl

Verslaggever: M

Het forum van achttien gerenommeerde voetbalclubs uit Europa, verzameld in de G-14, wil dat de verschillende nationale bonden tijdens een wereld- of Europese titelstrijd opdraaien voor de salariskosten. De vooraanstaande Europese verenigingen vinden de huidige gang van zaken niet meer van deze tijd en eisen financi?le compensatie. Het kan niet zo zijn dat verschillende partijen verdienen aan de spelers maar de uiteindelijke risico's voor de clubs zijn. Namens de G-14 legt Karl-Heinz Rummenigge binnenkort het plan voor aan voorzitter Joseph Blatter van de wereldvoetbalbond FIFA.

Voor Harry van Raaij komt dat niet als een verrassing. De preses van PSV, evenals Ajax vertegenwoordigd in de G-14, schaart zich achter Rummenigge. "Wij als clubs staan onze beste spelers af. Daardoor wordt een EK of WK een succes. De Europese voetbalbond of wereldvoetbalbond verdient veel geld aan de evenementen. Maar wij als club zien daar niets van terug. Sterker nog, wij draaien voor de kosten op als een speler zwaar geblesseerd raakt." Van Raaij haalt het voorbeeld van Ovidiu Stinga aan. "Hij gaat met Roemeni? naar het WK en blesseert zich. Hij heeft een jaar niet kunnen voetballen en daarna zijn niveau ook niet meer gehaald. Hij moest ook nog eens in de Verenigde Staten worden geholpen. Dat heeft ons veel geld gekost."

Van Raaij weet niet of de UEFA en FIFA tijdens grote toernooien op moeten draaien voor alle salariskosten. "Ik weet niet of ze zoveel winst maken. Maar het zou logisch zijn wanneer de clubs in ieder geval tegemoet worden gekomen. In het bedrijfsleven is zoiets heel normaal. Als bedrijf A een werknemer uitleent aan bedrijf B doet hij dat ook niet gratis." Van Raaij vindt niet dat bijvoorbeeld de KNVB clubs met internationals moeten betalen. "Niet tijdens een WK of EK", aldus de voorzitter. "Ook niet tijdens een interland. Het wordt natuurlijk een ander verhaal als het Nederlands elftal bijvoorbeeld aan een lucratief toernooitje gaat deelnemen. In dat geval mag de KNVB van mij ook een deel van het salaris van een international betalen."

Meer op Nu.nl




Tags

raaij fifa knvb rummenigge salariskosten wereldvoetbalbond bedrijfsleven blatter blesseert heinz joseph karl ovidiu preses roemeni schaart stinga titelstrijd toernooitje uefa uitleent verenigingen voetbalclubs werknemer

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.



PSV E-zine

Meer dan 27.500 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

afm bakayoko bergwijn bla business dichterbij eredivisie feyenoord kompas kou kroes madueke oost overmars praag psveldhoven ramalho renners romario ruilen rvc sandler seat skipper soccernews sparta utrecht vip voorkennis waarheidsgehalte