PSV haalt uit en wint met ruime cijfers van Fortuna Sittard

7 december 2019 21:37

PSV haalt uit en wint met ruime cijfers van Fortuna Sittard; image source: Pro Shots

PSV heeft zaterdagavond met ruime cijfers weten te winnen van Fortuna Sittard. In het Philips Stadion werden de Limburgers met 5-0 verslagen. Via Ritsu Doan, Donyell Malen en Steven Bergwijn stond PSV bij rust al op een comfortabele voorsprong, waarna na rust ook Mohamed Ihattaren en Cody Gakpo wisten te scoren.

PSV voerde vanaf het begin al de druk enorm op richting het doel van Fortuna Sittard. Dat leidde na vijf minuten al tot een treffer van Ritsu Doan, maar deze werd vanwege buitenspel afgekeurd. Ondanks dat het er op leek dat de Japanner op een lijn stond met de verdediging van Fortuna greep ook de VAR niet in. Twee minuten later zorgde de Japanner met een kopbal alsnog voor de 1-0. Doan was na ruim een kwartier ook dicht bij zijn tweede treffer toen doelman Koselev zich verkeek op een schot van de middenvelder, maar via de handen van de keeper ging de bal net over het doel.

De druk op het doel van Fortuna Sittard bleef constant opgevoerd worden en dat leidde halverwege de eerste helft tot de volkomen verdiende 2-0 toen Donyell Malen een voorzet van Michal Sadílek uitstekend binnen kopte. De ploeg van Mark van Bommel voerde het tempo nog verder op en ging op zoek naar nog meer treffers. Dat leek het echter te gehaast te doen, waardoor er veel slordigheden in het spel slopen.

Vlak voor rust kreeg PSV de uitgelezen kans om de score nog verder op te voeren toen Steven Bergwijn in het strafschopgebied onderuit werd gehaald. Net zoals bij de 2-0 had de VAR lang nodig om te kijken of scheidsrechter Lindhout de correcte beslissing genomen had, maar dat bleek weer het geval te zijn en Bergwijn zorgde daarmee voor de 3-0 voorsprong. Een minuut later kreeg Doan nog een grote kans, maar omdat hij de bal verkeerd raakte, ging deze naast het doel. PSV ging wel met een grote voorsprong de rust in.

In de tweede helft leek PSV nog wat moeizaam uit de kleedkamer te komen, maar toen de ploeg voor het eerst ten aanval trok was het direct weer raak en opnieuw was het vanaf elf meter. Dit keer was het Malen die onderuit werd gehaald en nu mocht Mohamed Ihattaren de strafschop nemen. Wederom voorafgaand door een lange onderbreking van de VAR. De jonge middenvelder leek er niet door afgeleid te zijn, want hij zorgde onberispelijk voor de 4-0. Hij werd daarmee de jongste speler ooit in de Eredivisie die een strafschop wist te benutten.

De PSV-supporters, die zoals vooraf al aangekondigd vol achter de ploeg bleven staan, vonden het een mooi moment voor de rentree van Ibrahim Afellay en daar werd dan ook minutenlang massaal voor gezongen op een hoop verschillende melodieën. Toen hij na ruim tien minuten daadwerkelijk mocht warm lopen, zorgde dat ook voor een hard gejuich in het Philips Stadion.

Het tempo op het veld was inmiddels flink naar beneden gegaan, waardoor er nog nauwelijks kansen kwamen. Het duurde tot twintig minuten voor tijd voordat PSV weer gevaarlijk werd. Een kopbal van Érick Gutiérrez kon met moeite worden gekeerd, waarna de rebound door Malen hard tegen de op de grond liggende Nick Viergever werd aangeschoten. De clubtopscorer kreeg een paar minuten later weer een goede mogelijkheid, maar vond toen doelman Koselev op zijn weg.

Tien minuten voor tijd volgde voor velen wellicht het hoogtepunt van de wedstrijd toen Ibrahim Afellay onder een staande ovatie zijn rentree bij PSV maakte. Omdat hij als vervanger voor Denzel Dumfries in de ploeg kwam, kreeg hij ook direct de aanvoerdersband om zijn arm. Ieder balcontact van de middenvelder werd met veel gejuich ook ontvangen.

Het was voor PSV aanleiding om een slotoffensief in te zetten en het sfeervolle Philips Stadion op die manier te bedanken voor de massale steun. Invaller Cody Gakpo zorgde daarmee nog voor de 5-0 en dat was ook de uiteindelijke eindstand.