Knappe treffers Cody Gakpo zorgen voor winst in Groningen

13 september 2020 18:40

Knappe treffers Cody Gakpo zorgen voor winst in Groningen; image source: Pro Shots

PSV is het nieuwe seizoen begonnen met een zege op bezoek bij FC Groningen. De ploeg was met 1-3 te sterk voor de thuisploeg. Cody Gakpo vervulde een hoofdrol met twee uitstekende treffers. Donyell Malen maakte het andere doelpunt. De spits had ook op twee treffers kunnen komen, maar hij zag een strafschop gekeerd worden.

Trainer Roger Schmidt had enkele verrassingen in zijn basisopstelling. Zo begon Sam Lammers ondanks alle transferperikelen in de basis en kreeg Mauro Júnior de voorkeur boven Mohamed Ihattaren. PSV begon uitstekend aan het duel. Na vijf minuten kreeg Donyell Malen al een enorme mogelijkheid, maar die werd gekeerd door doelman Padt. Ook de rebound van Mauro ging niet in het doel. Voetballend kon de ploeg eenvoudig overeind blijven en dicteerde het het spel.

Aan de kant van FC Groningen had afgelopen weken bijna alles in het teken gestaan van de terugkeer van oud-PSV'er Arjen Robben en was er alles aan gedaan om hem fit aan de aftrap te laten staan. De aanvaller moest binnen het half uur met een hamstringblessure echter geblesseerd naar de kant. Enkele minuten later kreeg de thuisploeg bovendien nog een tik te verwerken toen Cody Gakpo na goed druk zetten de verdiende 0-1 op het scorebord wist te krijgen. In de laatste minuten van de eerste helft had PSV het plotseling lastig met de thuisploeg en was middenvelder Lundqvist met een afstandschot gevaarlijk, maar met de voorsprong op zak werd het rustsignaal gehaald.

PSV begon vervolgens uitermate zwak aan de tweede helft. Al snel greep Schmidt in en bracht twee wissels in de ploeg, maar na een enorme fout van doelman Yvon Mvogo kwam FC Groningen snel daarna op gelijke hoogte. Heel lang konden de Groningers echter niet genieten van die gelijkmaker, omdat een paar minuten later Malen alweer voor de 1-2 zorgde. Die vernieuwde voorsprong zorgde echter niet voor de benodigde rust. PSV bleef erg slordig en het was vooral de thuisploeg die gevaarlijk werd. Een kwartier voor tijd kreeg PSV via een snelle counter een grote mogelijkheid, maar Malen raakte snoeihard de paal.

Het bleek het begin van een knotsgekke slotfase. PSV kreeg een vrije trap na een domme overtreding van keeper Padt. Uit die vrije trap volgde een penalty vanwege een handsbal van Van Kaam. Het duurde vervolgens enkele minuten voordat Malen die strafschop mocht nemen, omdat FC Groningen vier wissels tegelijk doorvoerde. Een zwakke inzet van Malen kon gekeerd worden door Padt, maar enkele minuten later zorgde Gakpo toch voor de bevrijdende 1-3. De verdediging van FC Groningen was niet opgewassen tegen de snelheid van Madueke. De jonge Engelsman legde terug op Gakpo die hard in de hoek binnen schoot.

De thuisploeg probeerde in de blessuretijd nog wel aan te zetten, wat mede door de vele wissels liefst zes minuten bedroeg. PSV kon in het restant echter eenvoudig overeind blijven en kon met een zege weer terugkeren naar Eindhoven.