PSV ontsnapt met gelijkspel in Friesland na nieuwe belabberde tweede helft

6 december 2020 18:45

PSV ontsnapt met gelijkspel in Friesland na nieuwe belabberde tweede helft; image source: Pro Shots

PSV is zondag opnieuw tegen zeer slordig puntverlies aangelopen. In Friesland eindigde het duel tegen sc Heerenveen in een 2-2 gelijkspel. Na een uitstekende eerste helft stond de ploeg via Mario Götze op een 0-1 voorsprong, maar in de tweede helft zakte PSV weer diep door de ondergrens en leek het af te stevenen op een nederlaag. In blessuretijd zorgde Joël Piroe echter voor de gelijkmaker. De thuisploeg kreeg vervolgens nog een strafschop, maar deze werd vanwege buitenspel door de VAR geannuleerd.

De eerste grote kans van de wedstrijd was voor sc Heerenveen toen Pablo Rosario op het middenveld mis zat en de thuisploeg daarvan kon profiteren. Een schot van Henk Veerman in de korte hoek werd door Yvon Mvogo naast het doel getikt. Het was echter PSV die domineerde op het veld. Onder hoge druk werden de Friezen teruggedrongen en vond het spel vooral op de helft van Heerenveen plaats. Het betekende echter ook dat de thuisploeg regelmatig met acht of negen man achter de bal stond, zodat er nauwelijks ruimte was om tot kansen te komen. Het eerste schot op doel van PSV kwam in de 20ste minuut toen een schot van afstand van Ibrahim Sangaré door doelman Mulder kon worden gekeerd.

Omdat PSV vol druk zette lag er voor de thuisploeg een hoop ruimte om te counteren. Een minuut na het schot van Sangaré kwam Heerenveen er plotseling uit. Mvogo wist met een knappe redding te voorkomen dat de bal in het doel belandde. Een minuut later was PSV weer dicht bij een treffer, maar Donyell Malen kon net niet bij de voorzet van Cody Gakpo. Niet veel later was Olivier Boscagli dicht bij de openingstreffer. Op spectaculaire wijze wist hij een voorzet van Philipp Max achter zijn standbeen op doel te werken, maar zijn inzet kon worden gekeerd.

Het leek echter wachten tot PSV op voorsprong zou komen en het duurde niet lang voordat het raak was. Een steekbal van Mohamed Ihattaren werd door Gakpo gecontroleerd. De aanvaller hield even in omdat er geen aansluiting was en gaf vervolgens een steekpass op Mario Götze, die alleen voor de doelman kwam te staan. Omdat Mulder al naar de grond ging, stifte de Duitser de bal stijlvol over hem heen en was de 0-1 een feit. Niet veel later was het opnieuw bijna raak. Na een werkelijk schitterende aanval kon Gakpo net niet de bal in het doel tikken. PSV leek eenvoudig overeind te blijven, maar het scheelde niet veel of het stond bij rust gelijk. In de laatste minuut werd een afstandschot van Joey Veerman door Ibrahim Sangaré van richting veranderd, maar wederom wist Mvogo uitstekend redding te brengen.

PSV kwam in de tweede helft aanmerkelijk zwakker uit de kleedkamer, zoals het dit seizoen al vaker gebeurde. Om meer grip te krijgen kwam Jorrit Hendrix al snel binnen de lijnen. Aanvallend kreeg de ploeg helemaal niks meer voor elkaar. Ook de thuisploeg kwam niet tot kansen, maar na 70 minuten spelen was het toch gelijk. Henk Veerman werd met een steekbal diep gestuurd en kon eenvoudig de 1-1 binnen schieten. PSV was het helemaal kwijt en een tweede treffer van sc Heerenveen leek ook veel dichterbij dan een doelpunt voor PSV. Met nog een kwartier te spelen had PSV nog geen enkele kans gehad na rust, terwijl de Friezen met regelmaat gevaarlijk in de buurt van Mvogo kwamen.

Al snel volgde een onverwachte dubbele wissel van Roger Schmidt. Hij haalde Malen en Götze naar de kant en bracht met Joël Piroe en Richard Ledezma twee jonge onervaren aanvallers binnen de lijnen. Enkele seconden na die wissels kwam de thuisploeg echter op voorsprong. Hendrix greep veel te slap in, Boscagli werd uitgekapt en Mvogo werd vervolgens ook geklopt. Ook de achterstand leek de ploeg niet wakker te schudden. PSV leek af te stevenen op een nederlaag omdat de kansen voor de thuisploeg waren. Het was te danken aan Mvogo dat de score niet hoger uitliep. Nadat de doelman in blessuretijd wederom reddend moest optreden sloeg PSV vanuit de counter opeens genadeloos toe. Piroe schoot de 2-2 binnen en dat was voor PSV het eerste schot op doel in de tweede helft.

Het was echter nog niet gedaan. Er waren nog twee minuten te spelen en Heerenveen kreeg vrijwel direct na de aftrap een vrije trap. Die bal werd direct in het strafschopgebied geslingerd. Een klutssituatie volgde waarbij Mvogo geklopt was en de bal voor het inschieten was. Omdat Sangaré de inzet met zijn arm keerde was een strafschop het gevolg en kreeg hij ook de rode kaart. Het duurde echter lang voordat de penalty genomen kon worden omdat de VAR de situatie uitgebreid terugkeek. Henk Veerman bleek net buitenspel te staan, zodat de strafschop werd geannuleerd en een vrije trap voor PSV het gevolg was. PSV kreeg nog even tijd om wellicht zelfs een zege te halen. In de achtste minuut van de blessuretijd kreeg het nog een corner, maar deze werd net gemist.

Het puntverlies was voor PSV extra pijnlijk omdat eerder Ajax, Vitesse, Feyenoord én AZ ook al tegen puntverlies aanliepen. PSV is op de ranglijst weliswaar een punt dichter bij Ajax en Vitesse gekomen, maar het had gezien de eerste helft op een punt van Ajax moeten staan.