PSV kent geen enkel probleem met Omonia en sluit groepsfase af met zege

10 december 2020 20:48

PSV kent geen enkel probleem met Omonia en sluit groepsfase af met zege; image source: Pro Shots

PSV heeft donderdag de groepsfase van de Europa League afgesloten met een eenvoudige overwinning. In het Philips Stadion werd Omonia Nicosia met 4-0 verslagen. Donyell Malen opende voor rust de score, terwijl Denzel Dumfries vanaf de strafschopstip scoorde en Joël Piroe tot twee treffers kwam.

Roger Schmidt had zoals verwacht enkele wijzigingen doorgevoerd in zijn basisopstelling. Zo mocht onder meer Richard Ledezma weer aan de aftrap verschijnen. Voor de kersverse international van de Verenigde Staten zat het duel er na een kwartier echter al op toen hij verkeerd neer kwam en geblesseerd van het veld moest. Adrian Fein kwam als vervanger binnen de lijnen.

Het was vanaf het begin eenrichtingsverkeer richting het doel van Omonia Nicosia. De Cyprioten trokken zich zo massaal terug dat PSV regelmatig met liefst negen veldspelers rond de zestien te vinden was. Alleen Timo Baumgartl bleef achterin staan. Het gevolg was echter dat het zo druk was dat er nauwelijks mogelijkheden waren. De eerste echte kans volgde na 35 minuten en dat was ook direct raak. Een voorzet van Philipp Max werd door Donyell Malen in het doel getikt.

De openingstreffer zorgde er voor dat Omonia iets meer uit hun schulp trok. Al snel moest Yvon Mvogo reddend optreden. Omdat de Cyprioten meer naar voren trokken, lag er ook voor PSV veel meer ruimte. Zo raakte Denzel Dumfries de paal en zag Malen zijn inzet door de doelman gekeerd worden. Doelpunten vielen er echter niet, zodat de ruststand 1-0 was.

Na rust bracht Schmidt met Olivier Boscagli, Ibrahim Sangaré en Cody Gakpo direct drie wissels in de ploeg. Aan het spelbeeld veranderde vervolgens weinig. PSV was oppermachtig, maar wist nauwelijks tot kansen te komen. Na ruim een uur spelen ging de bal plotseling op de stip nadat Denzel Dumfries onderuit werd gehaald. De aanvoerder ging zelf achter de bal staan en zorgde daarmee voor de 2-0.

Enkele minuten later kregen ook de Cyprioten een strafschop. Nick Viergever kreeg de bal ongelukkig tegen zijn hand zodat een penalty het resultaat was. Aanvoerder Gómez schoot deze echter naast. Ondanks dat er nog ruim 20 minuten te spelen waren, leek het het laatste wapenfeit van de wedstrijd te worden. In blessuretijd eiste Joël Piroe echter nog de hoofdrol op. Eerst wist hij de doelman te verrassen in de korte hoek, terwijl hij twee minuten later na een heerlijke voetbeweging ook zijn tweede treffer wist te maken. De jonge spits wist daarmee zijn debuut in de basis in stijl af te sluiten.