PSV mede dankzij wondergoal van Donyell Malen te sterk voor De Graafschap

16 december 2020 20:39

PSV mede dankzij wondergoal van Donyell Malen te sterk voor De Graafschap; image source: Pro Shots

PSV heeft woensdagavond de laatste zestien van de TOTO KNVB Beker gehaald. In Doetinchem werd De Graafschap met 1-2 verslagen. Philipp Max opende vanaf de strafschopstip de score, terwijl Donyell Malen met een werkelijk schitterende uithaal voor de tweede treffer zorgde.

PSV en de beker is de afgelopen jaren geen gelukkige combinatie gebleken. Ook in Doetinchem begon de ploeg niet scherp, want na vijf minuten kreeg de thuisploeg al een enorme kans. Lars Unnerstall kon opgelucht ademhalen dat de volledig vrijstaande Van Huizen over het doel kopte. De eerste grote kans voor PSV volgende enkele minuten later na een kopbal van Timo Baumgartl. Zijn inzet ging echter net naast het doel. De ploeg van Roger Schmidt had veel moeite om door de hechte defensie van De Graafschap te komen, al zag Mohamed Ihattaren een inzet van de lijn gehaald worden.

Langzaam kwam PSV steeds beter in de wedstrijd en leek het uiteindelijk wachten op de openingstreffer. Na een half uur was het echter De Graafschap die als eerste de bal in het doel werkte, maar vanwege buitenspel ging dat doelpunt niet door. Niet veel later was het echter weer PSV met een goede mogelijkheid. Na een flinke klutssituatie kregen verschillende spelers de bal voor de voeten, maar met veel kunst en vliegwerk wist de thuisploeg een tegendoelpunt te voorkomen. Vervolgens kwamen er ook nog goede mogelijkheden voor Ibrahim Sangaré, Denzel Dumfries en Donyell Malen, maar ook zij kregen de bal niet in het doel. Het zorgde er voor dat het bij rust nog altijd 0-0 stond.

Na rust ging het spel op en neer met kleine mogelijkheden voor beide ploegen. Het was PSV die vervolgens op voorsprong kwam na een overtreding op Denzel Dumfries in het strafschopgebied. Een penalty was het gevolg en die werd door Philipp Max benut. Ook daarna waren er mogelijkheden over en weer. Halverwege de tweede helft viel Pablo Rosario uit, die juist na rust pas als invaller in het veld was gekomen.

PSV bleef moeite houden om tot echte kansen te komen. Mede ook omdat de thuisploeg zich vooral bezig hield met pittige overtredingen en dit bovendien vaak ook nog onbestraft mocht doen. Vlak voor tijd was het echter Malen die van grote afstand uithaalde en op schitterende wijze de bal in het doel knalde. Doelman De Boer keepte een uitstekende wedstrijd, maar was kansloos op de pegel van de spits.

In de laatste minuut van de officiële speeltijd kwam De Graafschap echter weer terug in de wedstrijd nadat het profiteerde van een flinke blunder van Lars Unnerstall. Het was direct de laatste kans van de wedstrijd, aangezien De Graafschap ook in de blessuretijd vooral interesse bleek te hebben voor de ledematen van de PSV'ers. Na afloop kon vooral de vraag worden gesteld of het grootste wonder was dat de thuisploeg zonder rode kaarten was geëindigd of dat Malen en Max het duel uit konden spelen gezien de vele trappen die vooral zij te verwerken kregen.