PSV gelijk in Amsterdam ondanks vroege en ruime voorsprong

10 januari 2021 18:43

PSV gelijk in Amsterdam ondanks vroege en ruime voorsprong; image source: Pro Shots

PSV heeft zondag een punt gepakt in de eerste topper van het seizoen. In Amsterdam eindigde het in een 2-2 gelijkspel. Via twee treffers van Eran Zahavi kwam het nog wel op een ruime voorsprong, maar dat werd nog weggeven.

Enigszins verrassend begon Eran Zahavi in de basisopstelling. De Israëliër kende tot nu toe een ongelukkig seizoen, maar na twee minuten had hij de bal al in het net liggen. Na een goede pass van Olivier Boscagli en een heerlijke bal van Donyell Malen kon hij de bal in het doel tikken. Het was een jubileumtreffer omdat het het 5000ste doelpunt in de Eredivisie van PSV ooit was. Niet veel later was ook Philipp Max dicht bij een treffer, maar hij zag zijn vrije trap net gekeerd worden.

Langzaam leek de thuisploeg de overhand te krijgen. Echter net op het moment dat ze aan aanvallen konden denken sloeg de ploeg van Roger Schmidt genadeloos toe. Na goed druk zetten werd de bal veroverd en opnieuw kon Zahavi via Malen de bal binnen werken. Ajax was tot dat moment nog geen enkele keer gevaarlijk geweest, al was het al snel dicht bij de aansluitingstreffer met een bal op de paal.

PSV had het verdedigend uitstekend voor elkaar en liet helemaal niks toe. Een klein slippertje vlak voor rust leverde echter direct een tegentreffer op. In de blessuretijd van de eerste helft leek PSV de marge weer op twee te kunnen zetten. Mohamed Ihattaren speelde zichzelf uitstekend vrij na een geweldige actie, maar zijn pass op Zahavi was net niet goed genoeg.

Na rust was het al snel bijna gelijk nadat het achterin opnieuw niet goed stond. Pablo Rosario kon de bal nog net van de lijn weghalen. Het leek uitstel van executie, want twee minuten later schoot de net ingevallen Haller de bal in het doel. Hij stond echter net buitenspel zodat het na tussenkomst van de VAR werd afgekeurd.

PSV kreeg vervolgens in korte tijd weer een paar mogelijkheden, terwijl Yvon Mvogo na een uur uitstekend redding bracht op een kopbal. PSV werd echter steeds slordiger en kreeg daardoor vijf minuten later de rekening gepresenteerd. Denzel Dumfries was veel te nonchalant met het wegwerken van de bal, zodat Antony uiteindelijk gelijk kon maken.

Het nonchalante ging maar niet uit het spel zodat er vanuit PSV geen aanvallend gevaar meer kwam en Ajax eenvoudig overeind bleef. De thuisploeg wist bovendien steeds meer aanvallende druk te brengen. Langzaam kreeg PSV echter de grip weer terug. Bovendien had het twee minuten voor tijd een strafschop moeten krijgen na hands van Gravenberch. De bal ging echter niet op de stip en ook de VAR greep niet in. In de slotfase namen beide ploegen geen risico meer, waardoor het in 2-2 eindigde.