Kansloze eerste helft zorgt voor terechte bekeruitschakeling

10 februari 2021 21:56

Kansloze eerste helft zorgt voor terechte bekeruitschakeling; image source: Pro Shots

Voor PSV is het toernooi om de TOTO KNVB Beker in de kwartfinale al voorbij. De ploeg van Roger Schmidt ging op bezoek bij Ajax met 2-1 onderuit. Een wanvertoning in de eerste helft zorgde voor twee tegentreffers. Na rust zorgde een eigen doelpunt voor de aansluitingstreffer, maar daar bleef het bij.

PSV begon uitermate slap aan de wedstrijd. Het stond constant onder druk van Ajax en was in balbezit veel te slordig, zodat de ploeg nauwelijks over de middenlijn kwam. Het leek dan ook een kwestie van tijd tot een tegendoelpunt zou vallen en dat gebeurde al na 19 minuten spelen. Het middenveld stond niet goed opgesteld, zodat er eenvoudig een steekbal achter de verdediging gegeven kon worden. Haller maakte hier dankbaar gebruik van en schoot de 1-0 binnen. Nadat Pablo Rosario flink in de fout ging was het enkele minuten later wederom raak via Haller en stond het halverwege de eerste helft al 2-0.

Het leek bijna niet mogelijk, maar het spel van de ploeg werd met de minuut nog slechter. De thuisploeg kreeg alle tijd en ruimte om aan te blijven vallen en kreeg dan ook voldoende mogelijkheden op een derde treffer. Pas drie minuten voor rust werd PSV voor het eerst gevaarlijk nadat Ibrahim Sangaré de bal goed veroverde. Eran Zahavi gaf vervolgens een goede bal op Donyell Malen, die een op een met de keeper kwam. Tekenend voor het barslechte niveau was dat de spits hopeloos naast schoot. In de laatste minuut kreeg Ajax nog een enorme kans, maar uit de kluts wist Lars Unnerstall vervolgens de bal uit het doel te houden.

PSV begon een stuk scherper aan de tweede helft. Het creëerde weliswaar nog geen mogelijkheden, maar het kreeg meer druk op de thuisploeg en was veel vaker in balbezit. De eerste keer dat de ploeg na rust echt gevaarlijk werd was het bovendien meteen raak. Denzel Dumfries was goed mee opgekomen. Malen zou zijn voorzet vervolgens eenvoudig kunnen binnen tikken, maar hij zag vervolgens verdediger Timber de bal al in eigen doel werken.

De thuisploeg kwam vervolgens in korte tijd twee keer goed weg toen Tagliafico en Rensch slechts geel kregen na twee harde overtredingen. Zeer merkwaardig werd er door de VAR echter beide keren niet ingegrepen. PSV kreeg steeds meer de overhand, maar ontsnapte 20 minuten voor tijd wel aan een tegentreffer. Rosario raakte de bal verkeerd en kon opgelucht ademhalen toen zijn inzet via de buitenkant van de paal naast ging. Twee minuten later was Ajax nogmaals dicht bij een doelpunt, maar een schot van Neres ging net naast het doel.

PSV moest steeds meer risico gaan nemen en dat zorgde er voor dat Ajax in de slotfase een paar keer in korte tijd gevaarlijk werd. Unnerstall bracht echter redding. Pas diep in blessuretijd kreeg PSV een grote kans, maar een inzet van Denzel Dumfries kon in de kluts weggewerkt worden.. Uiteindelijk lukte het de ploeg van Roger Schmidt geen enkele keer in de wedstrijd om op doel te schieten, zodat het uiteindelijk ook terecht werd uitgeschakeld.