Defensief gestuntel zorgt voor onnodige nederlaag in Griekenland

18 februari 2021 20:49

Defensief gestuntel zorgt voor onnodige nederlaag in Griekenland; image source: Pro Shots

PSV is donderdag tegen een zeer onnodige nederlaag aangelopen. Op bezoek bij het Griekse Olympiakos ging de ploeg van Roger Schmidt met 4-2 onderuit. Eran Zahavi maakte beide doelpunten voor PSV, maar door een reeks van fouten achterin bleek het uiteindelijk bij lange na niet genoeg voor een zege.

PSV kon het duel in Griekenland niet veel slechter beginnen. Na 9 minuten spelen kwam de ploeg al op achterstand uit de eerste kans die Olympiakos kreeg. De verdediging stond niet op te letten bij een vrije trap en Pablo Rosario was zijn man kwijt, zodat volledig vrijstand de bal in het doel gekopt kon worden. De stand was echter alweer snel gelijk. Na 13 minuten spelen draaide Eran Zahavi zich goed vrij. Hij had vervolgens geluk dat zijn schot van richting werd veranderd, zodat de doelman kansloos was en de 1-1 daarmee op het scorebord kwam.

Vanaf dat moment was de ploeg van Roger Schmidt de betere ploeg en had het ook een veldoverwicht. Al ontsnapte het wel aan een achterstand toen Rosario op het middenveld de bal verspeelde en Olympiakos vol voor de counter ging. Een goede redding van Yvon Mvogo voorkwam dat echter. De thuisploeg wist uiteindelijk toch weer op voorsprong te komen. Net op moment dat PSV met 10 man speelde, omdat Olivier Boscagli geblesseerd van het veld was gegaan sloegen de Grieken genadeloos toe. Een schot buiten de 16 werd buiten bereik van Mvogo in de verre hoek geschoten.

Waar PSV na de 1-0 vier minuten nodig had om weer gelijk te maken, lukte dat nu al na drie minuten. Een hoekschop van Philipp Max werd door Eran Zahavi binnen gekopt, zodat de Israëliër met zijn tweede doelpunt van de wedstrijd de stand wederom gelijk wist te trekken. In blessuretijd van de eerste helft kwam PSV echter opnieuw op achterstand. Timo Baumgartl, enkele minuten daarvoor als invaller binnen de lijnen gekomen, ging gruwelijk in de fout en liet zich als laatste man van de bal zetten. Voor Olympiakos was het vervolgens geen enkel probleem om de 3-2 binnen te schieten. PSV ontsnapte bovendien ook nog aan een vierde tegentreffer toen Baumgartl nogmaals helemaal mis zat. Jordan Teze wist dat echter te voorkomen, zodat het bij rust 3-2 stond.

In de tweede helft was Zahavi al snel bij zijn derde treffer, maar een vrije trap van de spits belandde op de paal. PSV begon echter uitstekend aan de tweede helft en ook Donyell Malen kreeg al snel een mogelijkheid. Olympiakos kon nog net de bal wegwerken voordat de topschutter kon binnen koppen. Na een uur spelen schoot de vlam plotseling in de pan na een pittige overtreding op Ryan Thomas. Het leidde uiteindelijk tot drie gele kaarten, waarvan Rosario de enige PSV'er was. Enkele minuten later ontsnapte Ibrahim Sangaré aan een rode kaart toen hij met geel op zak een pittige overtreding maakte en er met slechts een vermaning vanaf kwam. De international van Ivoorkust werd vervolgens direct gewisseld, al zal hij de return van volgende week sowieso moeten missen. Zijn gele kaart in de eerste helft betekende al een automatische schorsing van één wedstrijd.

PSV had het duel vervolgens eenvoudig onder controle. Olympiakos trok zich massaal terug en loerde op de tegenaanval, iets wat nog erger werd toen de enige spits van het veld werd gehaald. Die counter van de Grieken kwam er wel, maar Teze wist met een uitstekende actie een tegentreffer te voorkomen. Een minuut later was het echter alsnog 4-2. Dit keer was het Max die in de fout ging en opnieuw werd er door Olympiakos dankbaar gebruik van gemaakt. Dat doelpunt leek als een mokerslag aan te komen bij de ploeg, omdat er niets meer lukte. In de laatste minuut gaf Baumgartl bovendien bijna nog een doelpunt weg, maar hij wist zelf uiteindelijk net te voorkomen.