Transparent
Inloggen
Sluiten

Groepsfase Champions League vanaf 2024 met 36 clubs, ook EL en ECL in hetzelfde systeem

21 april 2021 12:12 - UEFA.com
Foto: Pro Shots

Groepsfase Champions League vanaf 2024 met 36 clubs, ook EL en ECL in hetzelfde systeem; image source: Pro Shots

De UEFA heeft via de officiële kanalen de plannen gepubliceerd over het nieuwe format van de Champions League. Deze zal vanaf het seizoen 2024/2025 in gaan en zal worden vergroot naar 36 clubs. Dat is op dit moment nog 32. In tegenstelling tot nu zal er worden gespeeld in een zogeheten Swiss format. Er komt één groep met 36 clubs en iedereen speelt 10 wedstrijden, 5 keer thuis en 5 keer uit, tegen 10 verschillende ploegen. De beste acht ploegen gaan naar de achtste finales, de nummers 9 tot en met 24 strijden in een play-off ronde om de overige acht plekken. Afvallers stromen niet meer door naar de Europa League.

De Europese voetbalbond heeft ook bekend gemaakt hoe de vier nieuwe tickets verdeeld gaan worden. Het eerste ticket gaat naar een ploeg uit het vijfde land op de coëfficiëntenlijst, op dit moment Frankrijk. Zij hebben op dit moment twee teams die direct naar de groepsfase gaan, waarbij de nummer drie nog voorronde moet spelen. Zij gaan nu echter al direct naar de groepsfase indien de winnaar van de Europa League zich via de eigen competitie al kwalificeert voor de groepsfase van de Champions League.

Het tweede ticket voor de groepsfase zal gaan naar de ploeg die landskampioen is geworden, maar eigenlijk voorronde zou moeten spelen. Het team met het hoogste coëfficiënt kan de voorrondes dan overslaan en komt alsnog direct uit in de groepsfase van de Champions League. De overige twee tickets gaan naar de twee ploegen die het hoogst op de coëfficiëntenlijst staan, maar zich niet direct hebben gekwalificeerd voor de groepsfase van de Champions League. Ongeacht of ze dan voorronde Champions League, Europa League of zelfs Conference League zouden moeten spelen, komen ze dan alsnog uit in de groepsfase van de Champions League.

De UEFA heeft bovendien bekend gemaakt dat vanaf het seizoen 2024/2025 hetzelfde systeem gebruikt zal worden in zowel de Europa League als de Conference League.

De afgelopen dagen was er veel rumoer over de komst van de Super League waarbij twaalf topteams uit Europa een eigen competitie zouden gaan opzetten. Acht clubs hebben zich inmiddels echter al officieel teruggetrokken na alle commotie die ontstond.

Meer op UEFA.com




Tags

voorronde coefficientenlijst conference ecl format uefa coefficient frankrijk gekwalificeerd kwalificeert rumoer swiss teruggetrokken

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


2 jaar geleden
Leuk en aardig zo'n nieuwe opzet, maar ik mis toch wel n essentieel punt, waarmee je de ongelijkheid deels zou kunnen opheffen: hoe worden de gelden verdeeld? Mocht het overgrote deel daarvan nog steeds gaan naar de clubs die ver komen zal het verschil dus alleen maar groter worden tussen de 'grote' en 'kleine' clubs. Bottomline is dat we ook dan de kwarfinales voor 70% juist kunnen voorspellen. De UEFA is geen haar beter dan die 12 egoïstische geldbeluste clubs, het gaat gewoon verder op de oude voet.
+3/-0

2 jaar geleden
'Grote' (en daarmee rijke) clubs genieten nu dus wederom en expliciet van een beschermde status. Ze kunnen zich na een slecht seizoen gewoon rechtstreek plaatsen voor de twee reserve tickets voor de groepsfase van de CL om zo in dit toernooi weer opnieuw geld en punten voor de coëfficiëntenlijst binnen te harken. Oftewel slechte prestaties in de nationale competitie hebben niet meteen invloed op internationale status en inkomstenbronnen (zolang er in de CL wel gewonnen wordt): "De overige twee tickets gaan naar de twee ploegen die het hoogst op de coëfficiëntenlijst staan, maar zich niet direct hebben gekwalificeerd voor de groepsfase van de Champions League. Ongeacht of ze dan voorronde Champions League, Europa League of zelfs Conference League zouden moeten spelen, komen ze dan alsnog uit in de groepsfase van de Champions League."
+1/-0

2 jaar geleden
Het lijkt mij een prachtig systeem. Het is leuker om tegen 10 verschillende clubs te spelen in de groepsfase dan tegen 3. De kans op een superzware of superlichte loting wordt daarmee een stuk kleiner. De enige vraag die ik heb: hoe wordt er bepaald tegen welke 10 van de 35 potentiële opponenten je het moet opnemen? Ik heb eerder ergens gelezen dat er wordt geprobeerd om zoveel mogelijk tegen teams van je "eigen sterkte" te spelen. Dat houdt in dat PSV bijvoorbeeld 10 mindere tegenstanders zou treffen dan pak 'm beet Manchester City. De stand in die grote groep van 36 zegt dan meer iets over hoe goed je bent t.o.v. je concurrenten dan t.o.v. de hele competitie. Het kan dan voorkomen dat Manchester City van 10 andere topteams verliest en gewoon is uitgeschakeld, terwijl het tegen 10 zwakkere tegenstanders waarschijnlijk wel genoeg punten had gehaald om door te gaan. Dat kan ik nog niet helemaal rijmen met het principe "eerlijke competitie" of "alle voordeel voor de topclubs", maar verder is het wat mij betreft vooral jammer dat we hier nog 3 jaar op moeten wachten!
+1/-1

 
Volgens L'Equipe wordt er bij de loting een rangschikking gemaakt op basis van de coëfficiënten en wordt het zo over vier potten verspreid. Iedere club treft vervolgens drie clubs uit de andere drie potten en één club uit de 'eigen' pot.
+1/-0

 
Het coëfficiënt wordt leidend bij het bepalen van de tegenstander. Echter het coëfficiënt wordt bepaald op basis van resultaten uit het verleden (5 jaar). Dit kan een heel vertekend beeld geven van hoe sterk een ploeg op dit moment is. Daarnaast zullen er meer onderlinge wedstrijden met ploegen uit het hetzelfde land plaatsvinden, want hier kan een Zwitsers systeem onmogelijk rekening mee houden. Kortom ik denk dat het coëfficiënt en het Zwitsers systeem totaal ongeschikt voor voetbal. Een andere tegenstrijdigheid is dat waarschijnlijk voor het coëfficiënt een overwinning twee maal het aantal punten oplevert dan een gelijkspel. Ik ben benieuwd of in de groepsfase van de nieuwe CL een overwinning 3 punten of 2 punten opleverd. Ik ben van mening dat dit 2 punten moet zijn, indien je met een zwitsers systeem werkt. Kortom ik wens de wiskundige van de Uefa veel succes en ik voorspel dat er veel discussie zal ontstaan van het toepassen van het zwitsers systeem.
+1/-0

2 jaar geleden
Waar is de tijd gebleven dat je in 9 wedstrijden de Europacup I & II en in 11 wedstrijden de Uefacup kon winnen?
+2/-0

2 jaar geleden
Kunnen er nu 6 ploegen uit 1 land in CL komen met die twee laatste tickets? Als jeje nu dus via de competitie plaats voor de conference leuague, maar je staat 21e op de Eufo lijst ga je dus CL spelen. PSV mag dus wel heel snel aan zijn ranking gaan werken, want onze Amsterdamse vrienden lijken dus nu jaarlijks verzekerd van directe plaatsing. Overigens ook hun eigen verdienste. Tijd dat onze praatjesmaker eens wat zijn woorden waar gaat maken dus, de eerste voortekenen zijn echter beroerd. Er is een hoop werk aan de winkel.
+1/-1

 
Dat kan nu ook al. Als Arsenal de Europa League wint en Chelsea wint de Champions League, terwijl ze de vierde plaats in de Premier League kwijt raken, heb je volgend seizoen zes Engelse clubs zelfs direct in de groepsfase.
+1/-0



PSV E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers PSV E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 27.845 fans gingen je al voor.




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

alchemist bakayoko bastard bergwijn eredivisie feyenoord flamingo hato izecson jevon jong koen kou kroes madueke manolev nederland praag psvrijnwoude renners romario rvc santos shevchenko skipper slot tuchtcommissie utrecht vip wedstrijdrapportage