Zwak PSV speelt wederom gelijk tegen Heerenveen

2 mei 2021 18:39

Zwak PSV speelt wederom gelijk tegen Heerenveen; image source: Pro Shots

PSV is in een zwakke wedstrijd tegen zeer slordig puntverlies aangelopen. De thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen eindigde in een 2-2 gelijkspel. Voor PSV zorgden Yorbe Vertessen en Cody Gakpo voor de doelpunten, maar dat bleek niet genoeg voor de drie punten.

PSV begon niet sterk aan de wedstrijd. De eerste kans was dan ook voor sc Heerenveen toen de defensie niet goed stond opgesteld bij een counter, maar een redding van Yvon Mvogo voorkwam een achterstand. De ploeg van Roger Schmidt leek daardoor wakker geschud te worden en kwam steeds beter in de wedstrijd. Al snel volgde dan ook de eerste kans na een schitterende aanval, maar Donyell Malen zag zijn inzet uiteindelijk gekeerd worden.

Daarmate de minuten verstreken kreeg PSV echter meer de overhand op het veld. Ondanks dat grote kansen verder uitbleven leek het slechts een kwestie van tijd tot het eerste doelpunt van PSV zou vallen. Al kwam dat mede ook door het extreem verdedigende Heerenveen met vijf verdedigers en drie controleurs daarvoor. Ruimte om tot aanvallen te komen lag er dan ook niet en het was dan ook Heerenveen dat opeens vanuit het niets de voorsprong pakte. Halilovic kreeg op het middenveld de bal, kon eenvoudig richting het doel lopen omdat niemand hem aanpakte en schoot onbedreigd van rand zestien de bal in de verre hoek.

Het tempo werd direct opgeschroeft en al snel raakte Ibrahim Sangaré met een afstandschot de paal. Het bleek echter een korte opleving, want al snel ging het tempo weer omlaag en kwamen de slordigheden terug in het spel. In de resterende minuten voor de rust waren er geen aanvallen meer, zodat beide ploegen met een 0-1 ruststand richting de kleedkamer gingen. Duidelijk was dat er in de tweede helft een paar tandjes bij moesten komen.

Dat Roger Schmidt niet tevreden was bleek ook meteen na rust, want hij bracht met Noni Madueke, Armando Obispo én Yorbe Vertessen meteen drie wissels. Het was echter wederom Heerenveen dat als eerste een enorme kans kreeg. Ibrahim Sangaré ging op het middenveld flink in de fout, maar door goed verdedigen van Obispo werd een tweede tegentreffer voorkomen.

Het leek even wennen te zijn qua veldspel, maar al snel lag de gelijkmaker toch in het net. Een voorzet van Philipp Max werd door Yorbe Vertessen in het doel getikt. Voor de jonge aanvaller was het met enige uitstel alsnog zijn eerste doelpunt in het eerste elftal. Het bleek de start van een paar knotsgekke minuten. Vrijwel direct uit de aftrap verspeelde Heerenveen de bal, waarna Cody Gakpo met een schitterend afstandschot voor de 2-1 zorgde. Met bondscoach Frank de Boer op de tribune deed hij nog maar eens een sollicatie naar een plek in het Nederlands elftal.

Lang kon er echter niet genoten worden van de voorsprong, want wederom was het direct uit de aftrap raak. Achterin stond het bij PSV niet goed, zodat Siem de Jong de 2-2 binnen kon schieten. In een tijdsbestek van ruim twee minuten was het van 0-1 naar 2-2 gegaan.

Enkele minuten later was PSV dicht bij een nieuwe voorsprong. Een voorzet van Vertessen werd door een van de verdedigers van Heerenveen van richting veranderd, maar nog net gered door doelman Mulder. Donyell Malen kreeg in de minuten daarna twee enorme kansen, maar de paal en het zijnet brachten voor de Friezen redding. Daarbij had de arbitrage een duidelijke handsbal in het strafschopgebied gemist en omdat de VAR ook niet ingreep werd PSV een strafschop onthouden.

Heerenveen werd minutenlang vol onder druk gezet en PSV bleef maar aandringen richting het doel. Obispo was een kwartier voor tijd dicht bij de volkomen terechte voorsprong, maar uit een hoekschop ging zijn kopbal net naast het doel. Vertessen kon ook niet meer bij de bal om hem alsnog net bij de tweede paal binnen te tikken.

De druk van PSV bleef maar aanhouden en er werd ook steeds meer risico genomen in de jacht op de derde treffer. Heerenveen was een paar minuten voor tijd dan opeens dicht bij hun derde treffer, maar Woudenberg raakte de bal verkeerd en schoot over. Vijf minuten voor tijd kreeg Malen wederom een goede mogelijkheid, maar Mulder wist redding te brengen op een goede kopbal van de spits. In de resterende minuten was PSV veel te slordig in de passing, zodat er steeds simpel balverlies werd geleden. Heerenveen kon daardoor eenvoudig overeind blijven, waardoor PSV in de strijd om de tweede plaats tegen zeer slordig puntverlies opliep. Marco van Ginkel kreeg diep in blessuretijd nog een enorme kans, maar schoot naast het doel.