Transparent
Inloggen
Sluiten

John de Jong: 'Zeker voor PSV was dit een heel bijzonder seizoen'

5 mei 2021 12:12 - VI.nl
Foto: Pro Shots

John de Jong: "Zeker voor PSV was dit een heel bijzonder seizoen"; image source: Pro Shots

Technisch directeur John de Jong is redelijk tevreden over het eerste seizoen van Roger Schmidt bij PSV. "We wilden na het dramatische vorige jaar iets totaal nieuws, een frisse start met een nieuwe trainer en een nieuwe speelwijze. Dat was het idee. Daar ben ik tevreden over, er is veel veranderd", aldus De Jong. "Maar bij PSV is het normaal dat je ongeveer 25 wedstrijden wint in een seizoen. Het gaat om het laatste beetje om het verschil te kunnen maken, daar moeten we onder Schmidt weer naartoe."

De heel hoge verwachtingen van buitenaf bij de komst van Schmidt waren volgens de technisch directeur echter niet realistisch. "Wij kwamen echt van heel ver, hè. Maar ik zie progressie in de speelwijze en in wedstrijden wordt meer en meer zichtbaar wat onze trainer wil", zo geeft hij aan. "We creëren bijvoorbeeld heel veel kansen. De voetbalvisie van deze trainer en de kwaliteiten van onze spelers; als dat goed bij elkaar komt, kan er iets heel moois ontstaan. Dat was natuurlijk de gedachte om Schmidt te halen."

De Jong gaat verder: "Komend seizoen kunnen we het systeem dat we nu spelen finetunen. Het implementeren van de voetbalfilosofie van de trainer heeft ook gewoon tijd nodig gehad. In dit seizoen meer dan normaal. Want ik verbaas me er wel over dat we allemaal zo snel zijn overgegaan tot de orde van de dag."

Volgens De Jong was het zeker voor PSV een heel bijzonder seizoen. "We werken met een nieuwe staf, een nieuw elftal en een nieuwe speelwijze – en dat in een corona-jaar. Het programma was moordend, terwijl de buitenwacht niet exact wist wat het virus met onze selectie heeft gedaan. Het is echt heel ingrijpend geweest", zegt hij daarover. "Er stonden op een gegeven moment twaalf spelers op een rijtje op De Herdgang die niet meer naar binnen mochten. Het was testen en weer weg. En dat wekenlang. Dat heeft echt iets met deze groep gedaan. Maar we doen net of het allemaal maar normaal is. De trainer heeft de spelers echt willen beschermen, vandaar de soms vele wissels. Als we alles in de beoordeling meenemen, hebben we het niet zo slecht gedaan."

Wel is hij van mening dat het gat met Ajax te groot is. "Want we moeten weer prijzen gaan winnen. Daarom is de tweede plaats voor ons ook niet goed genoeg", zegt hij daarover. "Maar we hebben met die plek wel zicht op de Champions League. Daarnaast hebben we voor het eerst in vijf jaar Europees overwinterd en zijn we voor de beker uitgeschakeld door Ajax, de latere winnaar. Toch is het niet wat we willen. Maar als ik er realistisch naar kijk, dan komen we van ver en hebben we ongelofelijk veel werk moeten verzetten om die te repareren. Het was niet heel realistisch te verwachten dat PSV direct de dubbel zou winnen."

Meer op VI.nl
Tags

jong schmidt buitenaf buitenwacht corona finetunen herdgang moordend overgegaan repareren roger verbaas voetbalfilosofie voetbalvisie

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


3 jaar geleden
Ik vind het toch wel verontrustend dat De Jong zegt dat we het "niet zo slecht hebben gedaan" dit seizoen. Ongeacht het resultaat in de laatste 3 wedstrijden komen we op een laag aantal punten uit. Daarbij komt dat we maar weinig wedstrijden overtuigend hebben gewonnen. Ook heb ik weinig verbetering gezien gedurende het jaar. Maar aan de andere kant, "niet zo slecht hebben gedaan" is ongeveer hetzelfde als "niet goed gedaan".
+2/-0

 
3 jaar geleden (gewijzigd)
Gezien de omstandigheden hebben we het ook helemaal "niet zo slecht gedaan". Ik vind die uitspraak totaal niet verontrustend, wel realistisch. Jammer dat veel supporters wat minder realistisch zijn. De teleurstelling blijft natuurlijk.
Nieuwe staff, nieuwe tactiek, baggerselectie, heel veel blessures, corona, spelers die liever ergens anders spelen omdat ze denken dat ze te goed zijn voor PSV en ons grootste talent die met van alles bezig is behalve voetbal.
+7/-0

 
3 jaar geleden (gewijzigd)
Baggerselectie? Deze selectie is voor een groot deel door De Jong samengesteld. Die net zegt dat hij vindt dat hij goed heeft ingekocht dit jaar. Dus hij is verantwoordelijk.

Maar bij PSV is nu een sfeertje ontstaan dat het overal aan ligt, behalve aan PSV zelf.

14 Punten achter de nr 1, nog niet zeker van de 2e plaats en al drie jaar geen kampioen. Het is PSV en topclubonwaardig.
+2/-0

 
3 jaar geleden
Dat we dit jaar geen kampioen worden is realistisch gezien geen verrassing en dat we nog even virtueel eerste stonden de eerste wedstrijd dit jaar was zelfs een opsteker.
Alleen nu de laatste wedstrijden van het seizoen zijn alle excuses mbt corona, blessures, etc weg en is het spel nog minder dan aan het begin van het seizoen en raken we onze marge met AZ kwijt. Dat is wat mij vooral tegen valt en mijn goede hoop voor 2022 wat weg neemt.
+1/-0

 
Die reacties hier zijn dan ook volledig het gevolg van een groep die alleen maar wil lezen wat ze willen lezen. Vooral heel erg sneu als je zo in het leven moet staan.
+4/-0

 
3 jaar geleden (gewijzigd)
Het lijkt mij ook heel erg sneu om je het moreel kompas van dit forum te moeten voelen.
+1/-0

3 jaar geleden
Het was een bijzonder kut-seizoen.

Zelfs een eventueel landskampioenschap volgend seizoen maakt de ellende die wij de afgelopen 2-2,5 jaar hebben doorstaan maar ten dele goed.
+2/-1

 
3 jaar geleden
City gezien? Die Europese subtopper doet het best aardig.
+2/-0

 
3 jaar geleden (gewijzigd)
Als je er maar geld in blijft pompen en Guardiola haalt zal je wellicht wel eens raak schieten. Verder heeft ManCity geen Europese historie, en blijft het wmb. een gewone club met teveel geld, verder niets bijzonders. Misschien is dat over een paar jaar anders.
+1/-0

 
3 jaar geleden
Voor de een betekent (een succesvol) PSV blijkbaar meer dan voor de ander.
+2/-0

 
3 jaar geleden
Ik ben er ook echt doodziek van Killer. Zeker omdat we heel anders gewend waren.
+2/-0

 
3 jaar geleden
Logisch. Was ook reactie op pvh25 aan wie de huidige malaise en lopende teloorgang van PSV kennelijk niet (zodanig) aan het hart gaat.
+1/-0

 
3 jaar geleden (gewijzigd)
Teloorgang killer? De weg omhoog is afgelopen jaar ingezet. (je kunt ook supporter van Ludogorets worden, altijd feest)
+2/-0

 
3 jaar geleden
Lieten PSV enige jaren terug 2x volledig kansloos, maar dat terzijde.

Dat jij het voetbal van PSV inmiddels weer prima vind, is mij welbekend. Ik noemde zulks een snel gevulde kinderhand.
+1/-0

 
3 jaar geleden
Ik vind dat het spel op het veld groeiend is idd. Jouw kinderhand lijkt wel heel erg snel leeg @killer. Realisme ontbreekt bij jou een beetje lijkt het wel, je licht graag de negatieve punten eruit en noemt zelden een positief punt op van wat er bereikt is de afgelopen jaren op organisatorisch gebied wat nu al begint te renderen. Als je in de toekomst een rol wilt blijven spelen is dat de enige weg om dit te bereiken waar af en toe vallen en opstaan bij hoort. Heb jij ooit een bedrijf opgestart of gerund?, dan zou je weten dat het zo werkt in het echt leven itt. een visie van een stuurman aan wal. Als Psv deze weg niet gekozen had 3 jaar geleden vermoed ik dat het over een paar jaar echt over en sluiten zou zijn.
+2/-1

 
3 jaar geleden (gewijzigd)
Ik vind het een goede zaak dat er weer een sterke (lees: rijke) man opstaat in RvC. Daar ging het zo'n 12-15 jaar geleden aardig mis. Bepaalde personen binnen PSV wilden doorgroeien. Philips (lees: ook RvC) wilde daar niet aan, was inmiddels verhuisd naar de hoofdstad en zat elk jaar voor dubbeltje op eerste rang. Vervolgens dreigde het helemaal mis te gaan en mogen wij blij zijn dat Tiny Sanders ons uit het slop heeft geholpen en ons samen met Marcel Brands weer op het goede spoor heeft gezet.

Dat was een stukje geschiedenis. Inmiddels is een consortium onder de naam Brainport PSV weer aan het opstuwen in de vaart der volkeren, nu ook met de heer Van der Wallen c.s., allemaal volle lof, ook van killermfc.

Alleen dan is het dus temeer jammer dat het op het veld goed fout is gegaan (en nóg gaat) de afgelopen jaren. Naast de beker, wordt ook al een aantal jaren de EL geminacht. Na het toch succesvolle sportieve beleid van Brands-Cocu werd de macht in handen gegeven van hopeloze prutsers als Mark van Bommel, inmiddels een regelrechte schande voor de club, en John de Jong die als speler al min of meer is geflopt. De eerste €50M zijn door laatstgenoemde verkwanseld, verdampt, en de naweeën ervan staan nog immer op het veld. Hier en elders. In hoofd scouting Jan Vennegoor of Hesselink heb ik ook totaal geen enkel vertrouwen omdat die met die regelrechte bagger op de proppen kwam.

Dus fijn dat er wat centen zijn, maar op het veld is het al 3 seizoenen dramatisch. Al viel het dit seizoen Europees nog enigszins mee. Het voetbal, althans een persiflage van een parodie erop, dat op de mat wordt gelegd is werkelijk waar weerzinwekkend en volgens mij is de achterstand op Ajax (14 punten and counting) alleen nog maar gegroeid de afgelopen jaren. Dus vergeef mij als ik niet overloop van enthousiasme & optimisme.

Uiteraard ben ik wel bereid de huidige trainer nog een jaar respijt te geven. De opdracht lijkt mij duidelijk. Meedoen om de landstitel is niet langer voldoende.
+2/-1

3 jaar geleden
We hebben een heel seizoen nodig om een systeem enigszins onder de knie te krijgen en nog een seizoen om het te finetunen??
Hallo, hebben we het hier over voetbal of over hogere wiskunde
Wat een onzin.
+8/-2

 
3 jaar geleden
Spijker op z'n kop. Als Schmidt komend seizoen faalt komt er een nieuwe trainer en die mag ook weer een jaar aanpassen en finetunen? Kampioen in 2025?
+1/-0

 
3 jaar geleden
Niets nieuws , zo gaat het altijd en overal.
+1/-0

3 jaar geleden
Hier heeft John natuurlijk gelijk in. Al krijg ik als ik het stuk lees het gevoel alsof hij er maar even vanuit gaat dat we tweede worden. Ik acht die kans slechts 30%. WII wordt al overleven en Utrecht uit gaan we er gewoon vanaf. Het spel is niet constant van een goed niveau en voorin lopen we al weken te prutsen. Corona en de enorme blessuregolf heeft natuurlijk het hele ontwikkelingsproces overhoop gegooid. Hoe kun je een nieuwe spelwijze implementeren als de halve selectie ontbreekt, dat gaat niet. Vergeet ook niet dat we het grootste gedeelte van het seizoen met een middenveld Thomas, Mauro, Sangare en Rosario hebt gespeeld. Ze hebben allemaal heel erg hun best gedaan daar twijfel ik niet over, maar het is misschien wel het zwakste PSV middenveld ooit. Dan kun je die 14 punten makkelijk verklaren, zeker omdat Ajax gewoon een uitstekend elftal heeft en een trainer die wij hadden moeten halen i.p.v. van Bommel. Maar goed gedane zaken keren niet. Ik ben het niet eens met de contractverlenging van de Jong, maar we moeten het ermee doen. Hopelijk heeft Schmidt nog een mooi lijstje en kan hij net die paar spelers die iets extra's brengen overtuigen om naar PSV te komen. Worden we echter geen tweede is het seizoen gewoon hopeloos mislukt, zo reëel moeten we dan wel zijn.
+3/-0

3 jaar geleden
Ik begrijp simpelweg niet waarom PSV niet bij machte is om 1 wedstrijd eens 90’ lang goed voetbal te spelen. Ik zie andere teams ook nieuwe systemen implementeren waarbij het veel minder lang lijkt te duren voordat er goed gespeeld wordt. Kan iemand me dat uitleggen wat er zo moeilijk aan is?
+1/-0

 
3 jaar geleden
Een goede vraag, die alleen de trainer kan beantwoorden. Verder valt mij op dat De Jong veelvuldig naar excuses loopt te zoeken. Teken van zwakte. De manier waarop PSV de doelpunten achter weggeeft, neem alleen die doelpunten van Heerenveen, vind ik zorgelijk. Ik betwijfel of je zo'n organisatorisch mankemet er met finetunen uitkrijgt.
+1/-0

 
3 jaar geleden
90 minuten pressing geven in alle linies vereist zęér veel discipline, niemand mag verzaken, anders gaat het fout. Als het lukt heb je een geweldig elftal op het veld staan. Kijk eens hoeveel jaar Michels midden jaren 60 nodig had om ajax naar een (zeer) hoog niveau te krijgen, of Lobanovski met Dinamo. Zo slecht doet Schmidt het nog niet mi.
+1/-1

 
3 jaar geleden
Spelers als Sangare en Zahavi zijn meesters in balverlies. Daarbij komt dat het veldspel zeer matig is, inworpen vaak direct aan de tegenstander worden ingeleverd, er geen normale corner genomen kan worden etc etc. Wordt dat hele pressingverhaal van Schmidt niet veel groter gemaakt dan het werkelijk is?
+1/-0

 
3 jaar geleden
Nee, dat wordt het niet. Feit is wel dat wil je mee in Europa, je er niet meer onder uitkomt om niet met pressing te spelen. Alle Europese topclubs doen het, de een op een iets andere wijze dan een ander (hoog versus laag, positie versus speler). Ajax doet dat heel goed, PSV onder van Bommel begon er al mee, bij Schmidt is meer ene beginsel dan bij andere. (veel Duitse trainers doen het echter op de 'Schmidt-methode'(lees Ragnick-methode).
+1/-0

 
3 jaar geleden
De basisvaardigheden zijn niet op orde. Zelfs in een heel traag tempo springen er ballen van voeten en zijn simpele passes verkeerd. Wij proberen bij de keeper op te bouwen, maar zijn hem halverwege onze eigen helft alweer kwijt. Kijk je gisteren naar een Manchester city gaat het balletje gewoon vloeiend met 1x raken in de rondte, komt iemand in de problemen draait ie het spel open en vind een oplossing. Natuurlijk kunnen wij dat niveau niet betalen. (Hoe is Zinchenko in hemelsnaam bij ons in jong PSV gekomen??? even een zijspoor maar ook tekenend voor wat er bij ons steeds voor rare dingen gebeuren) De bekerwedstrijd tegen Ajax is wat dat betreft alles zeggend. Zij geven 20 minuten druk en wij komen in balbezit niet uit onze eigen 16!! Dumfries peert vervolgens de bal bij een Ajaxied in de voeten en we staan 2-0 achter. Te weinig spelers kunnen brengen wat gewenst is voor het voetbal van Schmidt, zorgwekkend voor een club met onze begroting.
+3/-0PSV E-zine

Meer dan 27.500 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

ake basarnhem berg boscagli costa dest dijk feyenoord flamingo frankrijk gakpo gerets izecson klompje koeman malen mauro nederland oostenrijk oranje psveldhoven ronaldopsv santos schouten sepp teze tillman veerman weghorst xavi