PSV vernedert Ajax en wint Johan Cruijff Schaal

7 augustus 2021 21:56

PSV vernedert Ajax en wint Johan Cruijff Schaal; image source: Pro Shots

PSV is ook in Nederland op heerlijke wijze begonnen aan het seizoen. De uitstekende wedstrijden in de voorronde van de Champions League kregen in Amsterdam een passend vervolg. Ajax werd in de Johan Cruijff ArenA met 0-4 vernederd, zodat PSV de Johan Cruijff Schaal mee naar Eindhoven mocht nemen. Noni Madueke scoorde twee treffers, terwijl ook Yorbe Vertessen en Mario Götze op het scorebord kwamen te staan.

PSV begon wederom uitstekend. Na enkele seconden kon Cody Gakpo al op doel schieten en na twee minuten spelen zorgde Noni Madueke al voor de openingstreffer. Hij stond helemaal vrij aan de rechterkant en kon na een solo uiteindelijk in de korte hoek op knappe wijze voor de 0-1 zorgen.

De openingstreffer leek PSV echter te verkrampen, want het werd plotseling overlopen. Vooral Phillipp Mwene had het aan de rechterkant heel lastig. Het leidde al snel tot een enorme kans voor de thuisploeg, maar een uitstekende redding van Joël Drommel voorkwam een zeer vroege gelijkmaker. Tien minuten later leek de gelijkmaker alsnog te komen na een doelpunt van Haller, maar na tussenkomst van de VAR werd het doelpunt vanwege buitenspel afgekeurd.

PSV leek het even kwijt te zijn en een gelijkmaker leek in de lucht te hangen. De ploeg van Roger Schmidt sloeg echter genadeloos toe vanuit een counter. Na een heerlijke actie van Mario Götze en een uitstekende pass van Eran Zahavi zorgde Madueke met zijn tweede treffer voor de 0-2.

Dat doelpunt leek voor PSV weer voor de controle te zorgen. Ajax maakte een zeer gefrustreerde indruk en dat zorgde al snel voor de bekende tackle van Tagliafico. De Argentijn probeerde bij de 0-1 al Madueke uit de wedstrijd te schoppen, maar was toen te traag. Dit keer kwam hij ingevlogen op de enkel van André Ramalho en moest met een directe rode kaart van het veld. De gefrustreerde verdediger gaf vervolgens ook nog een kopstaat aan Marco van Ginkel, wat bij hemzelf voor een bloedneus zorgde en tot grote woede van hemzelf moest hij enkele minuten voor de rest al richting de kleedkamer.

Met een voorsprong van twee doelpunten en een man meer trok PSV zich in de tweede helft wat meer terug en liet het de Amsterdammers komen. De snell Yorbe Vertessen was bovendien als invaller binnen de lijnen gekomen zodat de ploeg in de tegenaanval nog meer snelheid had. Na ruim een uur spelen ontstond er dan ook een enorme kans voor PSV. Vertessen was veel te snel voor de verdediging van Ajax. Hij kreeg de bal niet helemaal goed onder controle, maar via Cody Gakpo had Van Ginkel de bal voor het inschieten. Zijn inzet was echter niet hard genoeg zodat Pasveer toch nog redding kon brengen. Ook Madueke vond enkele minuten later de doelman op zijn weg.

PSV kreeg echter steeds meer ruimte voor de tegenaanval en een kwartier voor tijd was het dan toch raak. Na een uitstekende kaats met Gakpo kon Vertessen op knappe wijze in de korte hoek voor de 0-3 zorgen.

Het was nog niet eens het slotstuk van de avond. Nadat Van Ginkel wederom een grote mogelijkheid onbenut liet, kreeg het Amsterdamse publiek de eer om iemand die de winnende in een WK-finale had gemaakt te zien scoren. Een groot deel van de fans miste echter het doelpunt van Mario Götze. Deels omdat ze al traditioneel naar huis waren gegaan, deels omdat ze met hun gezicht richting de tribune een soort van feest aan het vieren waren. Het echte feest was echter in het uitvak, dat wederom 90 minuten achter de ploeg had gestaan en na afloop met de selectie van PSV het behalen van de eerste prijs van het seizoen mocht vieren.