Transparent
Inloggen
Sluiten

Bekerhistorie PSV en FC Utrecht

13 april 2003 18:30

Verslaggever: MP

FC Utrecht is in 1970 ontstaan na een fusie tussen drie kleinere betaald-voetbalclubs (DOS, Elinkwijk en Velox), die zelfstandig te weinig toekomstmogelijkheden hadden. PSV lootte in haar bestaan slechts drie keer tegen FC Utrecht. In de betreffende drie seizoenen kwam het echter tot vier bekerontmoetingen. De eerste in het seizoen '84/'85 eindigde in de vierde stad van Nederland in een 0-0 gelijkspel, waardoor toentertijd een replay de beslissing moest brengen. Twee weken later werd het ook in de vijfde stad van Nederland een gelijkspel (2-2) waardoor er in het Philips-stadion penalty?s aan te pas moesten komen. FC Utrecht ging uiteindelijk door naar de finale omdat het de penalty?s beter nam.

De finale tegen het in de eerste divisie uitkomende Helmond Sport werd gespeeld in Utrecht. Beide clubs mochten in onderling overleg de locatie voor de finale bepalen. Men koos voor een duel in Stadion Nieuw Galgenwaard, aangezien daaruit de meeste opbrengsten te genereren waren en Helmond Sport in die periode krap bij kas zat. Pas ver in blessuretijd kopte huidig assistent-trainer John van Loen een voorzet vanaf de linkerflank van Frans Adelaar met een prachtige boog in de bovenhoek. FC Utrecht won in eigen huis haar eerste en tot nu toe enige prijs.

In het seizoen '92/'93 speelde PSV in het Philips-stadion in de achtste finale tegen FC Utrecht. Na een verrassende ruststand van 0-1 door Smolarek, won PSV in de stromende regenval door doelpunten van Edward Linskens en Juul Ellerman alsnog met 2-1. Het veld was zo beschadigd dat een paar dagen later de competitiewedstrijd PSV - Sparta geen doorgang kon vinden.

De laatste keer dat beide ploegen elkaar voor de beker tegenkwamen, was in het seizoen '95/'96. In de derde ronde wist PSV in de Domstad met 0-2 te winnen. Ronaldo bracht na een mooie soloactie de Eindhovenaren op 0-1. Op slag van rust bepaalde Luc Nilis vrij gemakkelijk op aangeven van Wim Jonk de rust- en eindstand. PSV won dat seizoen uiteindelijk in de Rotterdamse Kuip de bekerfinale door met 5-2 van Sparta te winnen. Ondanks bekerfinales in 1998 en 2001 is de bekerwinst in 1996 PSV?s laatste keer dat ze beker in ontvangst mochten nemen.

Dinsdag om 19.30 uur staat de vijfde bekerconfrontatie tussen PSV en FC Utrecht op de agenda waar wederom een plaats in de finale te verdienen is en voor FC Utrecht zelfs Europees voetbal. Meer over de statistieken van PSV en FC Utrecht: archief

Meer op




Tags

utrecht bekerhistorie helmond nederland sparta adelaar archief bekerconfrontatie bekerfinale bekerfinales bekerontmoetingen bekerwinst bovenhoek edward elinkwijk ellerman fusie galgenwaard genereren jonk juul kuip linkerflank linskens locatie loen nilis ontvangst regenval ronaldo smolarek soloactie stromende toekomstmogelijkheden uitkomende velox voetbalclubs zelfstandig

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.



PSV E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers PSV E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 27.845 fans gingen je al voor.




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

afm bakayoko bergwijn bla dichterbij dwhm eredivisie feyenoord flamingo kompas kou kroes madueke overmars praag psveldhoven ramalho renners romario rvc sandler skipper soccernews sparta tuchtcommissie utrecht vip voorkennis waarheidsgehalte wedstrijdrapportage