Transparent
Inloggen
Sluiten

PSV thuis al 30 jaar niet verloren van FC Twente

18 april 2003 00:03

Verslaggever: MP

Om een ondergang van het Enschedese voetbal te voorkomen fuseerden op 14 april 1965 Sportclub Enschede en Enschedese Boys. Beide Enschedese rivalen gingen als fusieclub onder de naam Stichting FC Twente '65 deelnemen aan de hoogste competitie in het Nederlandse voetbal. Alleen in het seizoen '83/'84 speelde FC Twente niet op het hoogste niveau. In totaal speelde PSV dus 36 thuisduels tegen de Tukkers. Er werden 22 duels gewonnen, 12 gelijkgespeeld en slechts 2 gingen er verloren. De eerste wedstrijd in 1966 wist PSV ternauwernood aan een nederlaag te ontsnappen. FC Twente had het betere van het spel en slechts door een strafschop benut door Daan Schrijvers, kwam PSV in de 85e minuut op 2-2.

De laatste keer dat de UEFA-Cup finalist van 1975 in Eindhoven won, was op 18 april 1973. Rene Notten had voor 16.000 toeschouwers het enige doelpunt op zijn naam weten te schrijven. De grootste overwinning boekte PSV in het seizoen '79/'80. Harry Lubse, Jan Poortvliet en voor FC Twente Martin Jol hadden voor een 2-1 ruststand gezorgd. PSV vergrootte haar voorsprong de tweede helft in rap tempo. Harry Lubse scoorde nog twee keer evenals Adri Koster. Willy van der Kuylen bracht uiteindelijk de 7-1 op de borden.

Tien jaar geleden, in het seizoen '92/'93, speelde het PSV van Hans Westerhof weer ouderwets als in haar beste dagen en leek het met de 6-2 overwinning op weg naar de titel. Drie doelpunten kwamen op naam van Romario, voor de andere zorgden Mitchel van der Gaag, Edward Linkens en Erwin Koeman. Prince Polley en Edwin Vurens waren de doelpuntenmakers voor de Twentenaren. In het seizoen '93/'94 deed de ploeg van Aad de Mos goede zaken op weg naar Europees voetbal. Via een uitgespeelde actie en een afstandschot van buiten de zestien had Peter Hoekstra PSV op 2-0 gezet. Giga Popescu leek na rust de wedstrijd te beslissen. Echter kwam de overwinning door doelpunten van ex-PSV'er Michel Boerebach en Michael Mols toch nog in gevaar. Het seizoen daarop deed de ploeg van Dick Advokaat halverwege de maand mei wederom goede zaken voor Europees voetbal. Door doelpunten van Zenden, Nilis en Ronaldo wist PSV met 3-1 te winnen van concurrent FC Twente.

In het seizoen '95/'96 kreeg FC Twente een penalty tegen en moest het verder met 10 man omdat Elzinga de doorgebroken Ronaldo grof onderuit haalde. Ronaldo benutte zelf de penalty, Faber kopte vervolgens een voorzet van Nilis binnen en wederom Ronaldo zorgde voor de 3-0 eindstand. In het seizoen dat PSV kampioen en FC Twente uiteindelijk knap derde werd, kreeg Nico-Jan Hoogma rood wegens een 2de gele kaart. Dankzij Cocu en Zenden won PSV met 2-0. Keeper Sander Boschker voorkwam een grotere nederlaag voor zijn ploeg. Het seizoen '97/'98 werd FC Twente wederom compleet zoek gespeeld. De Tukkers mochten van geluk spreken dat alleen Stinga, Stam en de De Bilde het net wisten te vinden. In het tussenjaar met Bobby Robson wist PSV in de eerste wedstrijd na de winterstop door doelpunten van Khoklov en Van Nistelrooy (2x) met 3-0 te winnen.

In Gerets eerste seizoen liep PSV in haar 9de competitiewedstrijd tegen haar eerste puntverlies aan. Door doelpunten van Ruud van Nistelrooy en Joonas Kolkka stond het vijf minuten voor tijd nog 2-0. Door verdedigingsfouten wist Scott Booth in de slotfase nog tweemal het net te vinden. In het seizoen '00/'01 wist Ruud van Nistelrooy tegen FC Twente zijn eerste doelpunten te scoren na zijn rentree. Scot Booth wist wederom in Eindhoven tegen te scoren. Vorig seizoen was FC Twente dichtbij een puntendeling maar trok PSV dankzij een omstreden strafschop gegeven aan Theo Lucius aan het langste eind. Andr? Ooijer liet het buitenkansje vanaf elf meter op de 1-0 niet onbenut.

Zaterdag om 19.30 uur staat de zevenendertigste confrontatie tussen PSV en FC Twente op de agenda. Meer over de statistieken van PSV en FC Twente: archief

Meer op




Tags

twente ronaldo enschedese nistelrooy booth lubse nilis zenden adri advokaat afstandschot archief bilde bobby boerebach borden boschker cocu confrontatie daan edward elzinga enschede erwin faber fuseerden fusieclub gerets giga grof hans hoekstra hoogma jol joonas khoklov koeman kolkka koster kuylen langste linkens lucius michael michel mitchel mols mos notten onbenut ondergang ontsnappen ooijer ouderwets polley poortvliet popescu prince puntendeling rap rivalen robson romario schrijvers scot scott sportclub stam stinga ternauwernood titel tussenjaar tweemal twentenaren uefa verdedigingsfouten vergrootte voorkwam vurens westerhof willy zevenendertigste

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.



PSV E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers PSV E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 27.846 fans gingen je al voor.




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

afm bakayoko bergwijn bla dichterbij dwhm eredivisie feyenoord flamingo kompas kou kroes madueke overmars praag psveldhoven ramalho renners romario rvc sandler skipper soccernews sparta tuchtcommissie utrecht vip voorkennis waarheidsgehalte wedstrijdrapportage