De Graafschap-uit traditioneel erg lastig voor PSV

23 april 2003 22:55

Verslaggever: MP

In totaal speelde PSV 14 competitieduels op de Vijverberg tegen de superboeren uit Doetinchem. Er werden 8 duels gewonnen, 2 gelijkgespeeld en 4 gingen er verloren. De laatste jaren heeft PSV het traditioneel erg lastig in Doetinchem. Van de laatste zes ontmoetingen op de Vijverberg verloor PSV er drie en speelde het er ??n gelijk.

In het seizoen '91/'92 was De Graafschap na tien jaar weer terug op het hoogste niveau en won PSV op de Vijverberg nog vrij gemakkelijk met 2-0 door twee doelpunten van Wim Kieft. Het zou meer dan vier jaar duren eer de 'superboeren' het weer op het hoogste niveau tegen PSV mochten opnemen. In mei 1996 maakte Eric Viscaal (ex-PSV) uit een vrije trap de 0-1 van Jonk uit een penalty ongedaan. Twee minuten voor tijd schiet Marciano Vink de winnende binnen.

In het seizoen '96/'97 verloor PSV na een zware Europacup reis niet alleen van De Graafschap maar verloor het destijds ook de koppositie. Tien minuten voor tijd wist Marcelo de achterstand opgelopen door doelpunten van Ibrahim en Viscaal nog wel naar 2-1 terug te brengen. In het seizoen erna maakte Stinga met een afstandschot de 1-0 door Vreman ongedaan. In wederom de allerlaatste minuut kreeg Nilis in twee instanties en met een uiterste krachtinspanning nog net een teen tegen de bal die achter Olyslager belandde.

In het tussenseizoen '98/'99, toen de Vijverberg geheel gerenoveerd was, verloor PSV met 1-0 door een doelpunt van den Turk. In het daaropvolgende seizoen brengt Khokhlov PSV op voorsprong maar nog voor rust maakt De Graafschap gelijk. Wederom vlak voor tijd en wederom Nilis schiet PSV dan naar een 2-1 overwinning omdat Kolkka zo slim was de bal naar de volledig vrijstaande Nilis te spelen wiens directe tegenstander in discussie was met scheidsrechter Luinge. In het seizoen '00/'01 verloor PSV (2-0) de eerste en enige wedstrijd van dat seizoen op de Vijverberg. Op de laatste speeldag van vorig seizoen werd het, na een 2-0 achterstand, toch nog 2-2 door Rommedahl en Kezman. De Graafschap speelde zich daardoor veilig, PSV had alleen bij winst eventueel nog kampioen kunnen worden.

Zaterdag om 19.30 uur staat de vijftiende confrontatie tussen De Graafschap en PSV op de agenda. Meer over de statistieken van De Graafschap - PSV: archief