PSV overtuigt niet, maar wint wel in Groningen

16 januari 2022 16:31

PSV overtuigt niet, maar wint wel in Groningen; image source: Pro Shots

PSV is het nieuwe kalenderjaar in de Eredivisie begonnen met een overwinning. Op bezoek bij FC Groningen werd met 0-1 gewonnen. Mario Götze maakte al vroeg in de wedstrijd het enige doelpunt.

PSV begon direct fel aan het duel in de Euroborg en ging op jacht naar de openingstreffer. Na een paar mogelijkheden was het na tien minuten spelen al raak. Na een schitterende aanval zorgde Mario Götze voor de 0-1 na een assist van Cody Gakpo.

In plaats van dat PSV doorging in de jacht op doelpunten ging het tempo direct flink omlaag en gebeurde er lange tijd vrij weinig. Pas in de blessuretijd van de eerste helft volgde via Ritsu Doan het tweede schot op doel, maar dit keer wist de doelman de bal wel te stoppen. De paar keer dat PSV in de buurt van het doel kwam was de passing veel te zwak, waardoor FC Groningen in de wedstrijd bleef. De thuisploeg viel vooral op door enkele pittige overtredingen, die stuk voor stuk zonder kaart werden bestraft.

Na rust ontsnapte PSV al snel aan de gelijkmaker. FC Groningen kreeg een vrije trap, waarbij uiteraard direct een gele kaart werd gegeven aan Jordan Teze, waarna de lat werd geraakt. Maximiliano Romero voorkwam vervolgens met een uitstekende actie dat de rebound in het doel kon worden gewerkt.

De thuisploeg ging in de eerste minuten van de tweede helft nadrukkelijk op zoek naar de gelijkmaker, maar al snel nam PSV weer het initiatief in handen. Er volgden een paar kleine kansjes, maar tot echt groot gevaar leidde het nog niet.

Na ruim een uur spelen kwam Joey Veerman als vervanger van Marco van Ginkel binnen de lijnen en maakte de middenvelder daarmee zijn debuut voor PSV.

Het veldspel van beide kanten was verre van indrukwekkend, terwijl het optreden van scheidsrechter Nijhuis kolderieke vormen aan begon te nemen. Een klassieke elleboogstoot van Te Wierik in het gezicht van Mauro Júnior bleef onbestraft. De Tukker presteerde het zelfs om daarbij te gebaren voor voordeel voor de thuisploeg vanwege een vermeende overtreding van Mauro. Hij werd vervolgens ook niet gecorrigeerd door de VAR.

Met de minuut die verstreek ging het niveau op het veld verder omlaag, maar omdat het nog altijd maar 0-1 was kon de thuisploeg blijven hopen op een resultaat. Vier minuten voor tijd kreeg PSV dan de kans om het duel te beslissen. Veerman gaf een goede bal op de eveneens ingevallen Bruma, maar de aanvaller raakte de bal volledig verkeerd en schoot hoog over.

Een minuut voor tijd volgde dan de kans voor FC Groningen en kwam PSV goed weg dat Strand Larsen weggleed op moment dat hij kon uithalen. In de blessuretijd kreeg Cody Gakpo een kans, maar zag hij zijn schot geblokt worden door een van de verdedigers. De thuisploeg werd geen moment meer gevaarlijk. PSV speelde alles behalve goed, maar wist wel de winst te pakken in Groningen en zal zondag als koploper beginnen aan de topper tegen Ajax. Donderdagavond wacht echter eerst nog het bekerduel tegen Telstar.