PSV met moeite naar kwartfinale KNVB Beker

20 januari 2022 20:36

PSV met moeite naar kwartfinale KNVB Beker; image source: Pro Shots

In een wedstrijd die lang te wensen over liet, is het PSV gelukt om donderdagavond de kwartfinale van de TOTO KNVB Beker te bereiken ten koste van SC Telstar. In het nog altijd lege Philips Stadion werd het 2-1 door doelpunten van Armindo Bruma en Joey Veerman.

PSV begon niet goed aan de wedstrijd. Telstar was brutaal en durfde te voetballen, iets wat bij PSV niet lukte in de openingsfase. De ploeg uit Velsen-Zuid kwam na dik een kwartier spelen zelfs op 0-1. Bij een hoekschop miste Drommel de bal, waardoor centrale verdediger Aktas binnen kon koppen. Iets daarvoor was Ozan Kökcü al dichtbij een treffer, toen zijn vrije trap via de muur rakelings naast ging. Pas halverwege de eerste helft volgde het eerste wapenfeitje van PSV, dat een schot van Vertessen in het zijnet zag belanden.

Bij de eerste echte kans voor PSV, na ruim een half uur spelen, was het meteen raak. Aanvaller Bruma werd op snelheid weggestuurd, omspeelde doelman Ronald Koeman Junior en schoof beheerst binnen. Daarmee was de slechte start weggepoetst en kon de ploeg van Schmidt op zoek naar een voorsprong. Het bleef echter bij zoeken, want PSV speelde - op een schot van Mwene in de blessuretijd na - geen kansen meer bij elkaar. Telstar deed dat beter en kon de beste kansen van de eerste helft noteren. Van Velzen schoot eerst van een meter of 7 over de bal heen en raakte daarna van dichtbij de paal. De ruststand was daardoor vrij teleurstellend 1-1 en daar mocht PSV niet eens mee klagen.

De tweede helft begon met twee wijzigingen aan PSV-zijde. Debutant Fodé Fofana en doelpuntenmaker Armindo Bruma bleven achter in de kleedkamer en in hun plaats mochten Cody Gakpo en Ritsu Doan aantreden. De ploeg van Schmidt kwam goed uit de rust en leek scherper dan in de eerste vijfenveertig minuten. Ook doelman Drommel was weer bij de les: waar de PSV-goalie in de eerste helft niet was opgewassen tegen een kopbal van Aktas, was hij dat aan het begin van de tweede helft wel. Uit een hoekschop lukte het Aktas om een behoorlijke kopbal af te vuren op het doel van Drommel, maar de keeper was ditmaal goed voorbereid op zijn inzet.

Na een uur spelen lukte het PSV dan eindelijk om de voorsprong te vinden. Phillipp Mwene legde de bal goed terug op de kop van de 16 meter, waar de aanstormende Joey Veerman in de perfecte positie kwam om de bal achter doelman Koeman te poeieren. Veerman noteerde daarmee de 2-1 én zijn eerste treffer in dienst van PSV. In de slotfase kreeg Eran Zahavi dé kans van de wedstrijd voor zijn voeten, maar het ontbrak de ingevallen spits - net als voorgaande wedstrijden - aan scherpte. Tot meer uitgespeelde kansen kwamen beide ploegen niet, waardoor met 2-1 de eindstand werd bereikt.

Zondag speelt PSV de topper in de Eredivisie tegen Ajax. Om 14:30 uur fluit arbiter Makkelie voor het begin in het Philips Stadion.