Transparent
Inloggen
Sluiten

'Clubs praten over aangepaste vorm van BeNeLiga'

6 februari 2022 13:01 - VI.nl
Foto: Pro Shots

"Clubs praten over aangepaste vorm van BeNeLiga"; image source: Pro Shots

Voetbal International meldt dat de Nederlandse en Belgische topclubs nog altijd de mogelijkheden onderzoeken van een BeNeLiga. In tegenstelling tot de eerdere plannen zou het wel in een afgeslankte vorm plaats moeten vinden. Het idee nu is dat er eerst een nationale (kwalificatie)competitie wordt afgewerkt, waarbij de beste zes clubs uit beide landen doorstromen richting de BeNeLiga. Daarin wordt vervolgens gestreden om de titel en de Europese plaatsen.

Volgens VI zijn er nog meerdere opties, maar het staat wel al vast dat het onmogelijk is om de starten met een Eredivisie van 18 clubs om een volledige competitie af te werken en vervolgens nog eens een dubbel programma in de BeNeLiga met 12 clubs. De nationale competities zouden dan uit een enkel programma moeten bestaan of werken via een Swiss format waarmee vanaf 2024 ook de Europese competities worden afgewerkt.

Om de Eredivisie interessant te kunnen houden voor de clubs die zich niet weten te kwalificeren voor de BeNeLiga bestaat het plan om de winnaar van die competitie, de nummer zeven, in een play-off te laten spelen tegen een club uit de BeNeLiga voor het laatste Europese ticket. Uitgangspunten blijven dat de topclubs door de sterkere tegenstand meer interessante wedstrijden gaan spelen en meer geld zullen verdienen aan tv-rechten en de commercie.

Deze opzet van de BeNeLiga zou makkelijker te verkopen zijn aan de kleinere clubs en vooral aan de UEFA. De Europese voetbalbond is over de afgeslankte vorm van de BeNeLiga enthousiaster dan over het originele plan. Bij de UEFA was geen draagvlak voor de oorspronkelijke versie. In het Zwitserse Nyon zijn ze in tegenstelling tot het verleden echter geen fel tegenstander meer van internationale samenwerkingen, omdat een internationale subtop een positief effect kan hebben op de steeds voorspelbaardere Champions League.

Meer op VI.nl




Tags

beneliga aangepaste eredivisie uefa commercie draagvlak enthousiaster format kwalificatie nyon originele swiss titel uitgangspunten voorspelbaardere

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


2 jaar geleden
Klinkt als een systeem waarbij het voor de gemiddelde voetbalfan zwarte magie is hoe de tegenstander en positie bepaald wordt.

Voor PSV (post-Schmidt) en Ajax is kwalificatie een lachertje en gaat de competitie nergens over als je geen punten meeneemt.

Ik ben nog steeds fel tegenstander van die gemengde competitie. Ik geloof er niets van dat de extra inkomsten het verlies aan Europese plaatsen kan compenseren. Als we wel de plaatsen van Nederland+België mee kunnen nemen is het een ander verhaal.

Maar zelfs al zou dat allemaal lukken, dan kun je wel vergeten dat het de Beneliga helpt om structureel met de topcompetities mee te doen. Dat gat is gewoon té groot.
+1/-0

 
2 jaar geleden
Zou dat? Ik denk dat als je nu als Nederland zijnde die 6e plek weet te bemachtigen (2 CL tickets en België ook weer minimaal 1 direct CL ticket in hun handen krijgt dat je in tegenstelling tot 1 ineens 3 teams hebt die structureel CL spelen. Dan is het echt wel van toegevoegde waarde dat er meer wedstrijden tegen CL / EL niveau tegenstanders worden gespeeld. Tussen de sterkere ploegen uit NL en BE.
+1/-0

2 jaar geleden
Ik moet vandaag ff niet aan sterkere tegenstand denken. Niet na de kater van gisteravond. En dat heeft alles te maken met mijn stadion bezoek van gister en het wederom slechte resultaat in een topwedstrijd en niets met het nuttigen van alcohol om te proberen het chagrijn weg te drinken.
+1/-0

2 jaar geleden
Je moet all the way gaan of niet. Een Beneliga met de top 18 gemixed en dan promo-degra naar een topdivisie in Nederland en eentje in Belgie. Kunnen onze mannen meteen oefenen hoe je topwedstrijden speelt ipv tussen elke topper net weer genoeg kneuzen tegenkomen om misplaatst arrogant te worden
+2/-0

2 jaar geleden
Ik zou willen dat ze dit onzalige plan voor eens voor altijd zouden begraven.
+3/-1

2 jaar geleden
De timing van dit bericht ook weer.

Rot op met je BeNeLiga, slap aftreksel van de Super League!
Zonde van alle tijd, energie en vast ook weer heel veel centjes die hier in wordt gestoken. Ga er eerst maar eens voor zorgen dat we de club weer op de rails krijgen, want als we nog een klein beetje verder instorten en we nog iets gezapiger gaan doen halen we die hele BeNeLiga niet eens.
+3/-1

2 jaar geleden (gewijzigd)
Of doe het goed, of doe het helemaal niet. Rare tussenvormen schiet niemand iets mee op. Maar goed, nu de titel opnieuw vlak na de winterstop uit zicht is en het weer een enorme opgave gaat worden om een tweede plek te behalen lijkt het mij dat project BeNELiga bij ons in de koelkast gaat en we eerst eens bezig gaan met PSV weer op niveau krijgen. Geen zin om 2x van Ajax, Feyenoord, AZ, Union, Brugge, Anderlecht en Gent te verliezen in 1 seizoen.
+1/-0

 
2 jaar geleden
Ho ho. In Alkmaar hebben we traditiegetrouw gewoon gewonnen hè.
+1/-0

2 jaar geleden
Zijn als Eredivisie op dit moment hard op weg om sowieso al de 6 competitie van Europa te worden. Hoger dan dat zal het nooit worden ook niet middels een Beneliga. Hoger dan dat hoeft het wat mij betreft ook niet te worden. Toegegeven, spearheaded door onze Amsterdamse vrienden zijn de Europese prestaties de laatste jaren in de lift. Maar stel je nou eens voor dat wij nu eindelijk eens Europees gaan presteren en sleeping giant uit Rotterdam financieel gaat aanhaken met dat gigantische legioen dat achter ze staat. Ik vind het prima zo.
+2/-0

 
Je zit als Nederland nu (virtueel) niet heel ver meer van die vijfde plek van Frankrijk af. Gat is op dit moment ruim 11 punten, maar als het seizoen 17/18 na dit seizoen wegvalt zou het op dit moment nog maar 2,9 zijn.
+1/-0

Ik heb sowieso al een hard hoofd in de financiele voordelen die het zou moeten hebben. Maar als supporter vind ik het helemaal niets. Wedstrijden tegen clubs als RKC, Heracles en Zwolle kunnen me maar matig bekoren, maar wedstrijden tegen Belgische clubjes doen me werkelijk helemaal niets. Voetbal vraagt om heritage, strijd, historie, afgunst, misgunnen, herinneringen, derby's, klassiekers - dat biedt een competitie met Belgische clubs niet.
Houd toch eens op met dat onzalige plan!
+1/-0



PSV E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers PSV E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 27.839 fans gingen je al voor.




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

albert alcohol bakayoko basarnhem brenet brobbey ehvdgxt excelsiorvriend gakpo izecson job koen lozano maduro obelix obispo onzin paniek popcorn psvrijnwoude ridicuul rijbewijs roger santos sutalo trestena twente var xavisimons zusje