PSV ondanks belabberde vertoning naar achtste finale van Conference League

24 februari 2022 20:42

PSV ondanks belabberde vertoning naar achtste finale van Conference League; image source: Pro Shots

PSV heeft de achtste finale van de Conference League weten te behalen. Na vorige week al met 1-0 gewonnen te hebben van Maccabi Tel Aviv wist de ploeg in Israël met 1-1 gelijk te spelen. Yorbe Vertessen zorgde met een van richting veranderd schot voor het enige doelpunt van PSV.

Waar Maccabi in Eindhoven nog een afwachtende houding had, zette het nu direct vol druk. Hoewel PSV na een minuut of vijf langzaam de controle over de wedstrijd kreeg was het de thuisploeg met de eerste kans van de wedstrijd. De buitenspelval van PSV liep niet goed en omdat Olivier Boscagli zijn man liet lopen kon er vrij ingekopt worden. Joël Drommel kon echter opgelucht ademhalen omdat de bal net naast het doel ging.

PSV had vervolgens de controle, maar was in de buurt van het doel te slordig om tot kansen te komen. Noni Madueke leek de bal uit een voorzet van Phillip Max voor het inkoppen te hebben, maar omdat Eran Zahavi zijn hoofd tegen de bal zette ging die mogelijkheid ook verloren.

Gezien het spelbeeld leek een doelpunt voor PSV niet uit te kunnen blijven. Na een fenomenale dribbel van Madueke kreeg de aanvaller plotseling een enorme kans, maar zijn inzet kon nog net door de doelman worden gekeerd en de rebound van Mario Götze kon ook weggewerkt worden.

Ondanks de druk van PSV kwam er geen kans meer voor de ploeg van Roger Schmidt. In de blessuretijd van de eerste helft moest Drommel zelfs nog reddend optreden op een schot van buiten de zestien, maar wist deze probleemloos te keren. Bij rust stond er dan ook een 0-0 tussenstand op het scorebord.

Na enkele seconden in de tweede helft ontsnapte PSV plotseling aan een achterstand nadat een schot van afstand van richting werd veranderd en op de paal belandde. Ook in de openingsfase na rust voerde Maccabi de druk flink op, maar na tien minuten kreeg PSV plotseling weer een goede mogelijkheid. Na een solo van Ritsu Doan leek Zahavi de bal voor het inschieten te hebben, maar de thuisploeg wist dat ten koste van een hoekschop nog net te voorkomen. Het was vervolgens voor scheidsrechter Lechner aanleiding om het duel te staken omdat er bij iedere corner van PSV voorwerpen het veld op werden gegooid.

Na een pauze van ruim vijf minuten werd het duel weer hervat, maar de hoekschop die volgde zorgde niet voor gevaar. Het tempo was echter volledig uit de wedstrijd verdwenen, zodat PSV eenvoudig overeind kon blijven. Zelf was het veel te slordig om tot kansen te komen, maar Maccabi kwam lange tijd zelf ook niet tot aanvallen.

In de slotfase leek de thuisploeg toch nog een keer aan te willen zetten, waardoor er voor PSV alle ruimte was om in de counter toe te slaan. Dat deed het dan ook vijf minuten voor tijd. Een schot van Yorbe Vertessen leek veel te zwak te zijn, maar werd via een van de verdedigers van richting veranderd en belandde daarmee in het doel. Veelzeggend voor het belabberde spel van PSV was dat het schot van Vertessen in de 85ste minuut pas het tweede schot op doel in de wedstrijd was.

Maccabi ging vervolgens alles of niets spelen en bracht drie nieuwe spelers binnen de lijnen. Er volgde al snel een enorme kans, maar Drommel wist met een redding een tegentreffer te voorkomen. Bij het ingaan van de blessuretijd wist de thuisploeg dan toch te scoren. Jordan Teze gaf een vrije trap weg door een onnodige overtreding te maken en uit die vrije trap werd de 1-1 binnengekopt. Doelpuntenmaker Saborit leek daarbij buitenspel te staan, maar omdat er in de Conference League geen VAR is werd de treffer goedgekeurd.

Twee minuten later werd een doelpunt van Carlos Vinícius wel afgekeurd vanwege buitenspel, zodat Maccabi nog zo'n vijf minuten had om een verlenging af te dwingen. Het was echter vooral PSV dat aan de bal was. In de zevende minuut van de blessuretijd volgde een schoolvoorbeeld van de belabberde wedstrijd waar PSV mee bezig was. Doelman Peretz verspeelde buiten de zestien de bal aan Götze, maar daar werd zo slordig mee om gegaan dat er geen doelpunt volgde. Maccabi werd verder niet meer gevaarlijk zodat PSV ondanks een zeer zwakke beurt door een gelijkspel toch naar de volgende ronde gaat.