Korte opleving na rust blijkt voor zwak PSV voldoende voor winst tegen Sparta

27 februari 2022 16:35

Korte opleving na rust blijkt voor zwak PSV voldoende voor winst tegen Sparta; image source: Pro Shots

PSV heeft in een zeer matige wedstrijd de punten alsnog binnen weten te slepen. De uitwedstrijd tegen Sparta eindigde in een 1-2 overwinning. Mauro Júnior en Ritsu Doan wisten te scoren nadat Sparta met tien man kwam te staan door een rode kaart.

PSV begon uitermate zwak aan de wedstrijd in Rotterdam en had veel moeite met de hoge druk die Sparta zette. In de eerste minuten vond het spel dan ook vooral op de eigen helft plaats, zonder dat de thuisploeg daadwerkelijk gevaarlijk werd.

Langzaam kreeg PSV meer grip op de wedstrijd. Na ruim een kwartier volgde de eerste mogelijkheid, maar een schot van Eran Zahavi net buiten de zestien ging vlak langs de verkeerde kant van de paal. Ruim een minuut later kreeg de Israëliër een grote kans, maar dit keer wist Sparta-doelman Okoye redding te brengen.

PSV was veelvuldig aan de bal, maar ging daar veel te slordig mee om. Het gevolg was dat Sparta meerdere keren gevaarlijk in de tegenaanval kon gaan. Phillip Max moest ten koste van een gele kaart aan de noodrem trekken, terwijl Boscagli net irritant genoeg was om Engels van het scoren af te houden.

Het was na een half uur spelen toch Sparta dat op voorsprong wist te komen. Na dramatisch uitverdedigen kon eenvoudig de voorzet gegeven worden en Thy kon volledig vrijstaand de 1-0 binnen koppen. Waar je de hoop had dat PSV door de achterstand wakker geschud zou worden, leek het juist verlammend te werken. Sparta was veel sterker en was al snel dicht bij de 2-0. Joël Drommel kreeg een poging van Thy niet onder controle, maar de bal kon vervolgens nog net op tijd weggewerkt worden.

PSV had sinds de poging van Zahavi in de 18de minuut geen kans meer gekregen, maar in de laatste minuut voor rust kreeg Mario Götze plotseling een enorme kans. Uit een voorzet van Ibrahim Sangaré kon hij bij de tweede paal de bal in een volledig leeg doel tikken, maar raakte de bal volledig verkeerd en de bal ging dan ook naast het doel.

Ook in de rust leek de ploeg nog steeds niet wakker geschud te zijn, want het spelbeeld was precies hetzelfde als in de eerste helft. PSV was veel te slordig aan de bal, waardoor Sparta keer op keer gevaarlijk kon worden in de tegenaanval.

Al snel kwam Sparta echter met tien man te staan nadat Verschueren van achter hard kwam ingevlogen met een bizarre tackle op Zahavi. Toen Schmidt vervolgens met Carlos Vinícius een extra spits binnen te lijnen wilde brengen, sloeg Mauro Júnior toe. Gezien het spelbeeld viel de treffer enigszins uit het niets, maar nadat een corner kort werd genomen schoot de Braziliaan de bal op geweldige wijze in de kruising.

Sparta leek mentaal geknakt te zijn door de gelijkmaker en in korte tijd kreeg PSV een reeks aan kansen. Zahavi en Vinícius misten twee opgelegde kansen, maar uiteindelijk wist Ritsu Doan al snel de 1-2 binnen te schieten.

In plaats van door te drukken en het duel definitief te beslissen ging het tempo weer flink omlaag en kon Sparta nog hopen op de gelijkmaker. PSV kwam er af en toe nog wel uit, maar was vervolgens te slordig om daadwerkelijk tot kansen te komen. Pas vijf minuten voor tijd kwam via een poging van Doan de mogelijkheid om de derde te maken, maar zijn inzet kon nog net worden gekeerd.

Drie minuten voor tijd werd Sparta plotseling gevaarlijk nadat een bal werd doorgekopt, maar de inzet van Van Crooij kon door Drommel eenvoudig worden gekeerd. De aanval werd bovendien vanwege buitenspel afgevlagd. In de vijf minuten blessuretijd die nog volgden kon Sparta nog aanzetten en bleef het constant de bal in de zestien pompen. Buiten een opstootje aan het eind van de wedstrijd gebeurde er echter weinig meer, zodat PSV met heel veel moeite de winst naar zich toe wist te trekken.

PSV profiteerde daarmee optimaal van de nederlaag van Feyenoord tegen AZ, zodat de voorsprong op de stadsgenoot van Sparta is vergroot naar vier punten. De Alkmaarders staan op een vierde plaats met zes punten achterstand op PSV.