Transparent
Inloggen
Sluiten

Voorbeschouwing PSV-AZ; vermoedelijke opstelling

3 mei 2003 11:20

Verslaggever: RvW

Zaterdag om 19.30 uur staat de vijfentwintigste confrontatie tussen PSV en AZ op de agenda. De wedstrijd komt niet live bij Canal+, maar wellicht wel via internet op een Koreaanse zender. De wedstrijd staat onderleiding van scheidsrechter Vink. Bij winst moet PSV hopen op puntverlies van de concurrentie, zodat PSV volgende week al in eigen huis kampioen zou kunnen worden.

Omdat Alkmaar?54 en FC Zaanstreek in 1967 gezamenlijk meer toekomst zagen in het betaalde voetbal, fuseerden de twee profclubs op 10 mei 1967 tot AZ?67. In totaal speelde PSV 24 thuisduels tegen de Alkmaarders. Er werden maar liefst 20 duels gewonnen, 2 gelijkgespeeld en 2 gingen er verloren.

Alleen eind jaren 70 en begin jaren 80, toen de gebroeders en miljonairs Klaas en Cees Molenaar maar ??n ding wilde: naar de top met AZ?67, werden thuis punten tegen AZ?67 verspeeld. In het seizoen 80/81, het seizoen dat AZ?67 met groot overmacht landskampioen (in de Rotterdamse kuip) werd, de beker won en in de finale van de UEFA-Cup stond, won AZ?67 met maar liefst 0-3 in Eindhoven. Het seizoen erop toen ze voor de tweede keer achtereen de KNVB-beker wonnen, werd het in het Philips stadion 2-4 voor de ploeg uit de kaasstad. Na het overlijden van Cees Molenaar en het terugtrekken van Klaas Molenaar ging het snel bergafwaarts met AZ?67.

In juli 1986 werd het oprichtingsjaar uit de naam geschrapt. In het seizoen 1987/88 ontploft vijf minuten voor tijd het Philips stadion. Door een harde kopbal bezorgt Wim Kieft PSV thuis tegen AZ het officieuze kampioenschap. Voor de eeuwige Europese roem moet alles wijken, zelfs een kampioenschap. PSV viert de winst tegen AZ als een officieel kampioenschap. Een week later, vlak voor de terugwedstrijd tegen de 'Koninklijke' komt iets vanzelfsprekend als een kampioenschap heel erg slecht uit. In schril contrast met de successen van PSV was degradatie voor het eens zo succesvolle AZ dit seizoen onvermijdelijk.

Pas in het seizoen 1996/97, toen geldschieter Dirk Scheringa voorzitter van AZ was geworden, was AZ na maar liefst 9 jaar weer terug op het hoogste niveau. Tien dagen nadat de Alkmaarders PSV uit het bekertoernooi hadden geknikkerd, wist PSV door een 2-1 overwinning door doelpunten van Zenden en Jonk (pen) revanche te nemen tegen de Alkmaarders. Zowel Petrovic als Bociek werden beide met een rode kaart na wat schermutselingen wel heel erg zwaar bestraft. Vooral de temperamentvolle Petrovic ging na het zien van het rood compleet door het lint omdat hij zijn eindelijk verworven basisplaats in gevaar zag komen. Tot opluchting van de Joegoslaaf werd 6 dagen later zowel de rode kaart van Petrovic als van Bociek door de KNVB omgezet in een gele. AZ zou na slechts 1 seizoen op het hoogste podium weer direct degraderen om in het seizoen 1998/99 direct weer terug te keren.

In de laatste thuiswedstrijd van Robson in dat seizoen boekte PSV de grootste overwinning in de historie tegen AZ. Met de 7-1 had PSV in de voorlaatste wedstrijd met een vijfde plaats zich alsnog verzekerd van UEFA-Cup voetbal, nadat PSV in dat seizoen zelfs twaalfde had gestaan. (Een week later zou in Utrecht het onmogelijke ook nog geschieden). In het seizoen erop kwam PSV door Bruggink, Stinga en een eigen doelpunt van Lindenbergh gemakkelijk op 3-0. Vervolgens liep Waterreus zonder de rode kaart af te wachten van het veld nadat hij de doorgebroken Hernandez had beetgepakt. Nog voor rust knikte Fernando Ricksen de bal achter Lodewijks. Ondanks 'De maatschappij, dat ben jij!' i.p.v. het gebruikelijke Philips op de borst legde het tiental van PSV de Alkmaarders het vuur aan de schenen wat zelfs ontaarde in een matpartij tussen diverse spelers. Lee van de laatste club die de hegemonie van de top-3 clubs wist te doorbreken, kreeg direct rood. Met 10 tegen 10 wist PSV vervolgens door Bouma en Kolkka een zwaar bevochte 5-1 overwinning te boeken. Bruggink werd achteraf aan de hand van TV-beelden voor drie wedstrijden geschorst nadat hij PSV in Enschede al kampioen had gemaakt.

De twee voorgaande seizoenen wist PSV met 3-0 te winnen. In het seizoen 2000/01 was er wederom rood. Ditmaal voor de Marokkaan El Hadrioui. Doelpunten werden gemaakt door Bruggink (pen) en Kezman (2x). Vorig seizoen kwamen Vogel en Vennegoor of Hesselink (2x) tot scoren.

Guus Hiddink zal zaterdagavond naar alle waarschijnlijkheid met hetzelfde elftal als de laatste weken starten. Mark van Bommel is voldoende hersteld van zijn blessure. Faber brak in het duel tegen De Graafschap zijn hand, maar zal met een manchet kunnen spelen. Veel aandacht zal natuurlijk ook weer uitgaan naar Mateja Kezman. Na zijn drie goals van afgelopen week staat hij op 31 en het is natuurlijk de vraag hoe ver hij nog kan komen dit seizoen. B?gelund, Bouma, Hofland, Lucius, Park en Waterreus ontbreken wegens blessures.

Vermoedelijke opstelling PSV: Kooiman, Lee, Ooijer, Faber, heintze, Rommedahl, Vogel, Van Bommel, Robben, Vennegoor of Hesselink en Kezman.

Bij AZ kampen Fortes Rodriquez, Huiberts, Moens en Robbemond met blessures.

Meer op




Tags

bruggink kezman molenaar petrovic bociek bommel bouma faber hesselink knvb lee pen uefa vennegoor vogel voorbeschouwing waterreus alkmaar beetgepakt bergafwaarts bevochte bezorgt borst canal confrontatie contrast degradatie ditmaal eeuwige enschede fortes fuseerden gebroeders geknikkerd geldschieter gelund geschieden graafschap hadrioui hegemonie heintze hernandez hiddink historie hofland huiberts joegoslaaf jonk kaasstad kieft kolkka kooiman kuip lindenbergh lint lodewijks lucius maatschappij manchet mateja matpartij miljonairs moens onderleiding onmogelijke ontaarde ontploft onvermijdelijk ooijer oprichtingsjaar overmacht park revanche ricksen robbemond robben robson rodriquez roem rommedahl schenen scheringa schermutselingen schril stinga temperamentvolle terugtrekken twaalfde utrecht verspeeld verworven viert vijfentwintigste vink vuur waarschijnlijkheid wijken zaanstreek zenden zender

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.



PSV E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers PSV E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 27.845 fans gingen je al voor.




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

alchemist bakayoko bastard bergwijn eredivisie feyenoord flamingo hato hendrikus izecson jevon jong koen kou kroes madueke manolev praag psveldhoven ramalho renners romario rvc sandler shevchenko skipper slot tuchtcommissie vip wedstrijdrapportage