Transparent
Inloggen
Sluiten

Historie van PSV-Excelsior

8 mei 2003 10:04

Verslaggever: MP

Op 23 juli 1902 werd besloten tot de oprichting van de Rotterdamse Voetbal- en Athletiekvereniging Excelsior. Excelsior is nooit gefuseerd omdat ze altijd hun eigen broek wilde kunnen ophalen. Net als PSV speelt Excelsior, weliswaar na een poosje verhuisd te zijn, nog steeds op de historische grond waar het allemaal begon. In totaal speelde PSV 13 thuisduels tegen de Kralingers. Er werden maar liefst 10 duels gewonnen, 2 gelijkgespeeld en 1 ging er verloren. Die ene keer dat PSV verloor (1-2) was in het seizoen 1971-72. Halverwege jaren 70 was Excelsior de eerste betaald voetbalclub met shirtreclame. De KNVB stak daar snel een stokje voor, waarna pas in 1982 toestemming werd gegeven voor het dragen van een sponsornaam op het shirt. Excelsior had vele jaren de post inkomsten oud papier op de begroting. Onder het motto: 'Oud papier is voor Excelsior bankpapier' trokkken zo?n 25 vrijwilligers dagelijks met een roodzwart beschilderde bus de stad in om oude kranten en tijdschriften voor de club te verzamelen. Het leverde jaarlijks enkele tienduizenden guldens op wat goed was voor de salarissen van twee selectiespelers.

Tussen 1982 en 1987 speelde Excelsior het langst achtereen op het hoogste podium van het Nederlandse betaalde voetbal. In het seizoen 1983-84 leed PSV de laatste keer thuis puntverlies tegen Excelsior (0-0). De laatste keer dat Excelsior het in Eindhoven tegen PSV opnam is alweer van het seizoen 1986-87. De Kralingers werden met 7-0 van het veld gespeeld. De terugwedstrijd tegen het inmiddels al gedegradeerde Excelsior was PSV?s kampioenswedstrijd. Omdat Woudenstein en omgeving door de KNVB niet geschikt werden geacht werd deze uitwedstrijd gespeeld in de Venlose Koel. Al voordat het eerste fluitsignaal geklonken had, moest de omheining eraan geloven. Excelsior nam al in de eerste minuut via Michel Beukers de leiding. Ronald Koeman scoorde in de 13de minuut de gelijkmaker om in de 67ste minuut uit een strafschop PSV op voorsprong te brengen. Scheidsrechter Blankenstein moest vervolgens de wedstrijd een klein kwartier stilleggen omdat het veld bestormd werd naar aanleiding van de voorsprong. Na de hervatting maakte Cees Schapendonk gelijk. In de 86ste minuut scoorde Ruud Gullit de bevrijdende 2-3, waarna hij en als zijn teamgenoten als een haas naar de kleedkamer vluchtte omdat het veld weer bestormd werd.

In 1992 wilde het toenmalige bestuur van de oud-papierclub nog terugkeren naar de amateurs. De derde club van Rotterdam was op sterven na dood. De financi?le situatie was heel slecht, het eerste elftal trok nog slechts 200 toeschouwers. De samenwerking met Feyenoord die in 1996 gestalte kreeg, vormde de ommekeer in de sportieve resultaten van Excelsior. Uitgerekend het jaar dat Excelsior zijn eeuwfeest zou gaan vieren en Sparta voor het eerste degradeerde, promoveerde de kleinste Rotterdamse profclub weer naar de hoogste divisie.

In de eerste wedstrijd van dit seizoen in het geheel verbouwde Stad Rotterdam Verzekeringen stadion had Excelsior tegen PSV gelijk na de aftrap een enorme kans via Brian Pinas. Tot opluchting van o.a. de aanwezige Koreanen kwamen de Kralingers niet tot scoren. Enige minuten later kon Mark van Bommel wel de 0-1 binnenschieten. Tien minuten daarna werd diezelfde v. Bommel van de bal gezet. Bruggink zorgde uit de vrije trap die daaruit voorkwam dat PSV, voor het eerste sinds 3 jaar, weer eens ongeschonden aan de competitie begon.

Zaterdag om 19.30 uur staat de veertiende confrontatie tussen PSV en Excelsior op de agenda. Meer over de statistieken van PSV en Excelsior: archief

Meer op




Tags

excelsior bommel historie knvb aftrap archief athletiekvereniging bankpapier beschilderde bestuur beukers bevrijdende binnenschieten blankenstein broek bruggink confrontatie dood eeuwfeest feyenoord fluitsignaal gefuseerd geklonken gestalte guldens gullit haas kampioenswedstrijd kleinste koeman koreanen langst michel motto omheining ongeschonden opnam oprichting papierclub pinas poosje post roodzwart schapendonk selectiespelers shirtreclame sparta sponsornaam stilleggen tienduizenden tijdschriften trokkken venlose verbouwde verhuisd verzekeringen vluchtte voorkwam vormde vrijwilligers woudenstein

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.



PSV E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers PSV E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 27.839 fans gingen je al voor.




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

albert alcohol bakayoko brenet brobbey ehvdgxt excelsiorvriend gakpo izecson job koen lozano madueke maduro obelix obispo onzin paniek popcorn psvrijnwoude ridicuul rijbewijs roger santos sutalo trestena twente var xavisimons zusje