Voorbeschouwing PSV - Excelsior
Verslaggever: RvW
Zaterdagavond om 19.30 uur staat de competitiewedstrijd tegen Excelsior op het programma. Om de concurrentie gene hoop te geven terug te keren in de titelstrijd zal er in ieder geval gewonnen moeten worden van de degradatiekandidaat en dan bij voorkeur nog met grote cijfers. Het duel staat onder leiding van scheidsrechter Wegereef en zal live uitgezonden worden door Canal+. Mogelijk kan het net als voorgaande weken ook weer via een Koreaanse zender op internet bekeken worden.
Bookmakers achten Excelsior kansloos. Voor winst van PSV geldt een quote van 1:1,11 voor winst van Excelsior maar liefst een quote van 1:18 (Bij een gokje op een zege van Excelsior, wordt bij succes 18 keer de inleg uitgekeerd.)
Ernst Faber is er niet bij. Eerst brak hij zijn middenhandsbeentje, nu kampt hij ook nog met een achillespeesblessure. De centrale verdediger zal daardoor het duel tegen Excelsior aan zich voorbij moeten laten gaan. Om hem te vervangen zal Hiddink vanwege de blessureproblemen van Bouma, Hofland, Lucius en Bogelund mogelijk een middenvelder een linie terug moeten laten schuiven. De kans is groot dat dat om Johann Vogel gaat. Verder is Hiddink niet erg tevreden over de ontwikkeling van Dennis Rommedahl. Mogelijk wordt hij vervangen door Arnold Bruggink danwel de Braziliaan Leandro. In het doel staat opnieuw de jonge belg Lenearts bij afwezigheid van Waterreus en Kooiman.
Vermoedelijke opstelling PSV: Lenearts, Lee, Ooijer, Vogel, Heintze, Rommedahl, Van Bommel, Van der Schaaf, Robben, Vennegoor of Hesselink en Kezman.
Aan de kant van de Rotterdammers ontbreek eigenlijk alleen aanvaller Koswal. Excelsior speelt voor handhaving in de eredivisie. Om directe degradatie te voorkomen moeten de Rotterdammers De Graafschap onder zich houden.
Ook rond PSV - Excelsior willen de fans van Excelsior hun actie 'Samenwerking OK, Feyenoord 2, NEE' doorzetten. Onder andere wordt opgeroepen via spandoeken te protesteren om aandacht te blijven vragen voor het probleem van het verlies aan identiteit van de club.
Op 23 juli 1902 werd besloten tot de oprichting van de Rotterdamse Voetbal- en Athletiekvereniging Excelsior. Excelsior is nooit gefuseerd omdat ze altijd hun eigen broek wilde kunnen ophalen. Net als PSV speelt Excelsior, weliswaar na een poosje verhuisd te zijn, nog steeds op de historische grond waar het allemaal begon. In totaal speelde PSV 13 thuisduels tegen de Kralingers. Er werden maar liefst 10 duels gewonnen, 2 gelijkgespeeld en 1 ging er verloren. Die ene keer dat PSV verloor (1-2) was in het seizoen 1971-72. Halverwege jaren 70 was Excelsior de eerste betaald voetbalclub met shirtreclame. De KNVB stak daar snel een stokje voor, waarna pas in 1982 toestemming werd gegeven voor het dragen van een sponsornaam op het shirt. Excelsior had vele jaren de post inkomsten oud papier op de begroting. Onder het motto: 'Oud papier is voor Excelsior bankpapier' trokkken zo?n 25 vrijwilligers dagelijks met een roodzwart beschilderde bus de stad in om oude kranten en tijdschriften voor de club te verzamelen. Het leverde jaarlijks enkele tienduizenden guldens op wat goed was voor de salarissen van twee selectiespelers.
Tussen 1982 en 1987 speelde Excelsior het langst achtereen op het hoogste podium van het Nederlandse betaalde voetbal. In het seizoen 1983-84 leed PSV de laatste keer thuis puntverlies tegen Excelsior (0-0). De laatste keer dat Excelsior het in Eindhoven tegen PSV opnam is alweer van het seizoen 1986-87. De Kralingers werden met 7-0 van het veld gespeeld. De terugwedstrijd tegen het inmiddels al gedegradeerde Excelsior was PSV?s kampioenswedstrijd. Omdat Woudenstein en omgeving door de KNVB niet geschikt werden geacht werd deze uitwedstrijd gespeeld in de Venlose Koel. Al voordat het eerste fluitsignaal geklonken had, moest de omheining eraan geloven. Excelsior nam al in de eerste minuut via Michel Beukers de leiding. Ronald Koeman scoorde in de 13de minuut de gelijkmaker om in de 67ste minuut uit een strafschop PSV op voorsprong te brengen. Scheidsrechter Blankenstein moest vervolgens de wedstrijd een klein kwartier stilleggen omdat het veld bestormd werd naar aanleiding van de voorsprong. Na de hervatting maakte Cees Schapendonk gelijk. In de 86ste minuut scoorde Ruud Gullit de bevrijdende 2-3, waarna hij en als zijn teamgenoten als een haas naar de kleedkamer vluchtte omdat het veld weer bestormd werd.
In 1992 wilde het toenmalige bestuur van de oud-papierclub nog terugkeren naar de amateurs. De derde club van Rotterdam was op sterven na dood. De financi?le situatie was heel slecht, het eerste elftal trok nog slechts 200 toeschouwers. De samenwerking met Feyenoord die in 1996 gestalte kreeg, vormde de ommekeer in de sportieve resultaten van Excelsior. Uitgerekend het jaar dat Excelsior zijn eeuwfeest zou gaan vieren en Sparta voor het eerste degradeerde, promoveerde de kleinste Rotterdamse profclub weer naar de hoogste divisie.
In de eerste wedstrijd van dit seizoen in het geheel verbouwde Stad Rotterdam Verzekeringen stadion had Excelsior tegen PSV gelijk na de aftrap een enorme kans via Brian Pinas. Tot opluchting van o.a. de aanwezige Koreanen kwamen de Kralingers niet tot scoren. Enige minuten later kon Mark van Bommel wel de 0-1 binnenschieten. Tien minuten daarna werd diezelfde v. Bommel van de bal gezet. Bruggink zorgde uit de vrije trap die daaruit voorkwam dat PSV, voor het eerste sinds 3 jaar, weer eens ongeschonden aan de competitie begon.