PSV wint thriller van Feyenoord

18 september 2022 16:24

PSV wint thriller van Feyenoord; image source: Pro Shots

Verslaggever: NvdL

PSV heeft goede zaken gedaan vanmiddag door concurrent Feyenoord thuis met 4-3 te verslaan. Hoewel het begin absoluut voor de bezoekers uit Rotterdam was, herpakte PSV zich snel na de vroege achterstand en stelde het nog binnen het half uur orde op zaken dankzij goals van Jarrad Branthwaite, die een corner van Cody Gakpo met de hak binnenwerkte voor de gelijkmaker nadat Feyenoord in de derde minuut al op voorsprong was gekomen via Idrissi. Na slordig uitverdedigen van de Rotterdammers maakte Cody Gakpo vervolgens na vijfentwintig minuten voetbal de 2-1, op aangeven van Xavi Simons. Kort voor rust ging Obispo gruwelijk in de fout vlak voor keeper Benitez. De centrale verdediger trachtte de bal met een sliding uit de zestien te werken, speelde de bal echter recht in de voeten van Feyenoord-spits Danilo die zo een vrije schietkans had binnen het vijfmetergebied van keeper Benitez, een koud kunstje voor de spits die vorig seizoen nog in Enschede voor FC Twente speelde. Direct na rust maakte PSV via Guus Til de 3-2 en daarmee het enige doelpunt van de tweede helft voor de thuisploeg. Ruim een kwartier voor het einde trok een afstandsschot van Kökcü de stand weer gelijk. Zes minuten voor tijd kopte Armando Obispo de eindstand op het scorebord uit een corner van opnieuw Cody Gakpo.

Fans van PSV waren weinig hoopvol gestemd voorafgaand aan de competitiekraker tegen Feyenoord. Na de uiterst pijnlijke 0-4 nederlaag vorig seizoen was de algemene verwachting dat er vandaag een soortgelijke wedstrijd stond te wachten. Na een fout van Max ten koste van Jahanbakhsh was het de Iraniër die de bal voor kon geven op de volledig vrijstaande Idrissi die zo de 0-1 maakte. De angsten van de PSV-fans leken dan ook al vroeg werkelijkheid te worden. Gelukkig bleek niets minder waar en herpakte de ploeg van trainer Ruud van Nistelrooij zich vrijwel direct van de vroege tegenvaller.

PSV zocht direct de aanval op en ging met frisse energie op zoek naar de gelijkmaker. Lang hoefde het publiek daar niet op te wachten. Nadat Philipp Max dichtbij de gelijkmaker was, werd zijn schot nog tot corner verwerkt. Vervolgens nam Eindhovenaar Cody Gakpo de corner vanaf de linkerkant, recht op de uitgestoken hak van Engelse verdediger Branthwaite, die zo zijn eerste goal in het rood-wit maakte. Nog geen tien minuten later was er orde op zaken gesteld, dit keer met Xavi Simons als aangever op Cody Gakpo die onberispelijk in de hoek afrondde voor de 2-1.

Met die stand leken beide ploegen lange tijd te gaan rusten, ware het niet dat er een foute inspeelpass van Walter Benitez werd opgevangen door Kökcu van Feyenoord. Via-via belandde zijn bal in de voeten van Armando Obispo die de bal volledig verkeerd raakte en met een sliding de bal in de voeten van spits Danilo tikte. De spits bedacht zich geen moment en profiteerde optimaal door de bal eenvoudig binnen te schieten voor de gelijkmaker. Met die 2-2 stand werd de rust uiteindelijk behaald.

Na rust ging PSV een stuk voortvarender van start als de eerste helft. Vanuit een voorzet vanaf links van Cody Gakpo was het Guus Til die dankzij een fout van Justin Bijlow kon binnentikken voor de hernieuwde voorsprong. Die 3-2 zou uiteindelijk tot de drieënzeventigste minuut op het scorebord blijven, want in die minuut besloot Feyenoord-aanvoerder Orkun Kökcü genadeloos uit te halen. Zijn schot was onhoudbaar voor keeper Benitez en verdween in de kruising, het Philips Stadion in verbijstering latend, met uitzondering van het feestende uitvak die hun ogen ook niet konden geloven.

De eindstand was desalniettemin nog niet bereikt. PSV nam overduidelijk geen genoegen met een punt en zocht massaal de aanval. De goal kwam, niet verrassend opnieuw uit een corner van Cody Gakpo op het hoofd van Armando Obispo, de verdediger die fataal betrokken was bij de gelijkmaker op slag van rust, stelde nu orde op zaken door de corner van Gakpo onberispelijk hard binnen te koppen. Dat was ook direct het laatste wapenfeit van de centrale verdediger want hij raakte bij zijn kopbal dusdanig geblesseerd dat hij naar de kant moest. Hij werd vervolgens vervangen door André Ramalho.

PSV drukte daarna nog wel door voor de definitieve beslissing maar de stand bleef ongewijzigd, ondanks het feit dat de arbitrage liefst zes minuten extra tijd gaf. Daarmee heeft PSV dus uitstekende zaken gedaan gelet op de ranglijst, door weer op gelijke hoogte te komen met de Amsterdamse koplopers. Die spelen vanmiddag echter nog op bezoek bij hun angstgegner AZ in Alkmaar, waardoor het verschil tussen beide ploegen weer kan worden teruggebracht tot 3.

Voor de ploeg van Ruud van Nistelrooij kan het vizier nu in ieder geval weer op de wedstrijden na de internationale break, al is Cody Gakpo de enige die door Louis van Gaal is opgenomen in het Nederlands Elftal. Voor de rest van de selectie zal de rust na het hectische schema van de afgelopen weken en het aankomende schema in oktober, waarin PSV liefst negen wedstrijden af zal gaan werken, extra fijn aanvoelen. De competitie zal op 1 oktober weer hervat worden met een uitwedstrijd in het hoge Noorden als Cambuur Leeuwarden op het programma staat.