PSV in enerverende topper te sterk voor Ajax

6 november 2022 18:48

PSV in enerverende topper te sterk voor Ajax; image source: Pro Shots

PSV heeft de topper tegen Ajax winnend af weten te sluiten. Het duel in Amsterdam eindigde in een 1-2 overwinning. Luuk de Jong en Érick Gutiérrez zorgden voor de treffers.

PSV kwam uit de startblokken en zette Ajax in de openingsfase direct onder druk. Na twintig seconden volgde al de eerste voorzet van Philipp Max, maaar deze was niet zorgvuldig genoeg. Het overwicht dat de ploeg had, raakte het al snel kwijt. Ajax kreeg twee kansjes op een treffer, waarna een lange periode volgde waarin aan beide kanten nauwelijks gevaar waar te nemen was.

Halverwege de eerste helft sloeg PSV echter genadeloos toe. Cody Gakpo kwam naar binnen en kon voorgeven. Luuk de Jong kwam goed voor zijn man en kon eenvoudig de 0-1 binnen tikken.

In het restant van de eerste helft kon de ploeg van Ruud van Nistelrooij aanvankelijk eenvoudig overeind blijven. De thuisploeg raakte met de minuut verder gefrustreerd en dat was ook te zien in de vele duikelpartijen en een massaal opstootje dat volgde na een overtreding. Wel ontsnapte PSV een minuut voor rust toen Kudus plotseling op de paal schoot.

In de tweede helft was het al snel weer raak voor PSV. Een hoekschop werd weggewerkt, maar door goed drukzetten van Joey Veerman werd de bal opnieuw ingebracht. De Jong kreeg de bal voor zijn voeten, maar via twee verdedigers kwam de bal vervolgens bij Érick Gutiérrez terecht. De Mexicaan kon de bal vervolgens volledig vrijstaand in het doel knallen.

Ajax voerde de druk op en nam veel risico aan de bal. Na een uur spelen was Xavi Simons echter er vandoor en werd hij in het strafschopgebied ten val gebracht. Makkelie floot voor een strafschop, maar na tussenkomst van de VAR werd de beslissing echter teruggedraaid.

Direct hierna kwam onder meer Anwar El Ghazi binnen de lijnen en na enkele minuten was de aanvaller al dicht bij een doelpunt. Een heerlijk genomen vrije trap kwam echter op de lat. Een minuut later kopte De Jong uit een voorzet van El Ghazi net naast. Een kwartier voor tijd leek Gakpo een goede mogelijkheid te krijgen, maar de voorzet van El Ghazi was net te scherp.

PSV gaf aanvankelijk geen kans weg, maar volledig uit het niets viel plotseling een doelpunt voor Ajax. Een voorzet van Berghuis schoot door en invaller Lucca kon de 1-2 binnen tikken.

De thuisploeg kreeg weer geloof in een resultaat en voerde de druk vol op. Van Nistelrooij koos er in de slotfase dan ook voor om met Jarrad Branthwaite een extra verdediger binnen de lijnen te brengen.

De arbitrage koos er voor om liefst zeven minuten blessuretijd te geven. De thuisploeg deed nog de uiterste best om een strafschop te versieren, maar daar trapte Makkelie niet in. Het zorgde op het veld weer voor een opstootje op het veld. Hoewel weer Álvarez de aanstichter was, kwam de Mexicaan er wederom zonder kaart vanaf.