PSV verliest voor de vierde keer op rij thuis van AZ

12 november 2022 22:59

PSV verliest voor de vierde keer op rij thuis van AZ; image source: Pro Shots

PSV is er vanavond niet in geslaagd optimaal te profiteren van het puntverlies van Ajax in Emmen. In Eindhoven stond er na negentig minuten een pijnlijke 0-1 eindstand op het scorebord. Enige goal van de wedstrijd werd halverwege de eerste helft gemaakt door Pavlidis. Na een foute en slappe terugspeelbal van Joey Veerman profiteerde Jesper Karlsson razendsnel van de miscommunicatie in de defensie waarna de Zweed de opgestoomde Pavlidis alleen op doelman Walter Benitez afstuurde. De Griekse spits stiftte de bal oog in oog met Benitez over de sluitpost heen en tekende zo voor het enige doelpunt van de avond.

Mede door de 0-1 ruststand besloot Ruud van Nistelrooij halverwege in te grijpen en zowel Erick Gutierrez als André Ramalho te wisselen voor Jarrad Brantwaithe en Anwar el Ghazi. Dat leek aanvankelijk goed uit te pakken, na een kleine tien minuten in de tweede helft leek PSV op gelijke hoogte te komen. Gakpo kopte een voorzet van de ingevallen El Ghazi binnen maar stond op het moment van voorzetten nog geen centimeter buitenspel. Reden genoeg voor de VAR om in te grijpen en het doelpunt van Gakpo zodoende af te keuren.

Ondanks de uitgelezen mogelijkheid om Ajax op drie punten achterstand te zetten ontbrak het PSV aan de absolute wil om de gewonnen wedstrijd in Amsterdam van vorig weekend een goed vervolg te geven. AZ kwam zelden tot niet echt in de problemen vandaag en bleef redelijk moeiteloos overeind. Dat AZ-trainer Pascal Jansen pas in de tachtigste minuut zijn eerste wissel toepaste was daarvan ook een overtuigend bewijs. En dus eindigt de eerste seizoenshelft voor de ploeg van Ruud van Nistelrooij in mineur, nog geen week na de eerste gewonnen wedstrijd in de Johan Cruijff Arena sinds 2015. Zo werd er dus niet alleen niet geprofiteerd van het puntverlies van Ajax in Emmen, zo eindigt Ajax de eerste seizoenshelft met hetzelfde puntenaantal als de Eindhovenaren. Feyenoord kan zich morgen in de stadsderby tegen Excelsior tot winterkampioen kronen. Daarvoor heeft de ploeg van Arne Slot genoeg aan een gelijkspel.

Voor Luuk de Jong, Cody Gakpo, Xavi Simons en Erick Gutierrez gaat het vizier nu op het WK in Qatar, waar volgende week afgetrapt gaat worden. Voor de overige PSV-spelers is de winterstop nu aangebroken en zal het vizier op het nieuwe jaar gaan waar PSV op 7 januari af zal trappen op bezoek bij het dit seizoen zeer verrassende Sparta in Rotterdam.