PSV wint van FC Emmen en bereikt kwartfinale KNVB-beker

8 februari 2023 20:39

PSV wint van FC Emmen en bereikt kwartfinale KNVB-beker; image source: Pro Shots

Verslaggever: NvdL

PSV heeft vanavond in een ijzig koud Philips Stadion afgerekend met FC Emmen. Nadat er slechts twee weken terug in en van Emmen werd verloren, deed de ploeg van Ruud van Nistelrooij vanavond wel wat er van ze verwacht werd. Bij rust stond het 2-0 na twee knappe goals van Jarrad Branthwaite. De eerste kopte de Brit binnen uit een vrije trap van Joey Veerman, de tweede knalde hij met een vernietigend schot laag in de korte hoek. Kort na rust kwamen de bezoekers terug in de wedstrijd via een schitterende goal van middenvelder Mark Diemers. Een hard schot in de kruising was bekerkeeper Joël Drommel te machtig. Een klein kwartier voor het einde maakte Luuk de Jong, die tot dat moment opnieuw erg ongelukkig oogde in de spits bij PSV, de bevrijdende en beslissende treffer.

PSV begon aanvankelijk goed aan de wedstrijd, getuige ook het vroege doelpunt van Jarrad Brainthwaite al in de zevende minuut. De Britse centrale verdediger had er overduidelijk zin in vandaag, meermaals denderde hij het hele veld in de lengte over op jacht naar zijn tweede goal. Die kwam er dan ook al niet veel later. In de vijftiende minuut legde Joey Veerman de bal links naast hem, waar Brainthwaite weer kwam aangestormd met zo'n lange rush vanaf de eigen helft. De Engelsman bedacht zich geen moment en haalde vernietigend in de korte hoek uit voor zijn en PSV's tweede doelpunt van de avond. Die stand bleef tot kort na rust op het scorebord staan.

Na rust leek er een volledig ander PSV uit de kleedkamer te zijn gekomen. Het oogde slap en zonder enige overtuiging leek het brutale FC Emmen uit haar schulp te kruipen. De aansluitingstreffer liet dan ook niet lang op zich wachten. PSV grossierde het eerste kwartier na dat doelpunt opnieuw in balverlies al bleef de schade enigszins onbeperkt. Bij de bezoekers maakte Jeremy Antonisse vanavond zijn debuut voor FC Emmen. Hij verkaste in de afgelopen winterse transferperiode evenals Dennis Vos naar de ploeg van trainer Dick Lukkien. De vleugelaanvaller was gedurende de gehele tweede helft, hij viel in de rust in, een plaaggeest voor zijn oud-teamgenoten, waarbij hij de PSV-defensie vrijwel continu bezighield.

Gelukkig voor PSV bleef de rol van de jonge Antonisse beperkt tot die van plaaggeest. Scoren wist de buitenspeler niet. Dat deed Luuk de Jong met nog een kwartier te spelen wel. Nadat hij een uiterst moeilijke avond kende, waarop veel voorzetten vanaf de vlanken net niet aankwamen, legde invaller Thorgan Hazard de bal met een gelukje terug op de aanvoerder van PSV. Een kans die moeilijk was te missen, de spits legde hem dan ook keurig tegen de netten. Kort na zijn beslissende treffer mocht Luuk de Jong naar de kant en werd hij vervangen door Fabio Silva. Ook Mauro Junior en Olivier Boscagli maakten in de slotfase nog hun opwachting. Met name die laatste is daarbij benoemenswaardig. De Franse verdediger heeft er bijna een jaar uitgelegen met een hardnekkige knieblessure en maakte vanavond voor het eerst sinds die blessure dus weer minuten voor PSV.

In het restant van de wedstrijd gebeurde er naast de wissels en het beslissende doelpunt vrij weinig en kon voor zowel PSV als FC Emmen het vizier weer op komend weekend. Voor PSV wacht er dan opnieuw een thuiswedstrijd in het Philips Stadion, als FC Groningen op bezoek komt. Saillaint detail, PSV heeft nog iets recht te zetten met de Noorderlingen nadat de eerdere ontmoeting in Groningen een 4-2 nederlaag opleverde voor de ploeg uit Eindhoven. Zaterdag na de wedstrijd tegen FC Groningen zal er vervolgens een tegenstander uit de koker komen, als er op ESPN live wordt geloot voor de kwartfinales voor de editie van de KNVB-Beker dit jaar.