Transparent
Inloggen
Sluiten

PSV schilt appel met FC Groningen en wint ruim

11 februari 2023 21:52
Foto: Pro Shots

PSV schilt appel met FC Groningen en wint ruim; image source: Pro Shots

Verslaggever: NvdL

PSV is er vanavond in geslaagd in het spoor van AZ en Feyenoord te blijven. FC Groningen wist sinds het laatste onderlinge treffen tussen beide ploegen niet meer te winnen, in oktober eindigde de wedstrijd in Gronings voordeel in 4-2. Vanavond heeft het er geen moment naar uitgezien dat een nieuwe stunt voor de Noorderlingen in de maak was. PSV speelde bij vlagen dominant en legde FC Groningen in grote delen van de wedstrijd haar wil op. Dat resulteerde uiteindelijk in een 6-0(!) overwinning. Goals werden gemaakt door Luuk de Jong(1-0) voor rust en na de onderbreking door Xavi Simons, Jarrad Brainthwaite, Johan Bakayoko, Fábio Silva en Guus Til.


Na de thuiswedstrijd in de strijd om de KNVB-beker eerder deze week thuis tegen FC Emmen stond er vandaag, drie dagen later, dus opnieuw een thuiswedstrijd op het programma voor de ploeg van trainer Ruud van Nistelrooij. Waar FC Groningen in het thuisduel vriend en vijand wist te verrassen door PSV, weliswaar geflatteerd, met 4-2 naar huis te sturen liet PSV vanaf het eerste fluitsignaal duidelijk blijken dat dit scenario zich vandaag niet zou gaan herhalen. PSV speelde sterk en wist kans op kans te creëren. Dat er met een marge van slechts een goal gerust werd hadden de bezoekers uit Groningen met name te danken aan een dosis geluk en goed keeperswerk van Michael Verrips, die meermaals een sta-in-de-weg was op pogingen van Xavi Simons, Joey Veerman en Luuk de Jong. Na een klein half uur spelen lag een flitsende 1-2 tussen Xavi Simons en Johan Bakayoko ten grondslag van de 1-0. Na deze combinatie was het voor Simons een koud kunstje om de volledig vrijstaande Luuk de Jong vlak voor het doel te vinden. De keeper was daarmee al gepasseerd en dus hoefde de spits en aanvoerder enkel de bal in een nagenoeg leeg doel te tikken voor de 1-0. Hoewel PSV in het restant van de eerste helft nog wel trachtte de score te verdubbelen slaagden de Eindhovenaren hier niet in waardoor er met een beperkte marge van een doelpunt verschil gerust werd.

Na rust ging PSV, in tegenstelling tot eerder deze week tegen FC Emmen, onverstoord door op jacht naar doelpunten en de definitieve beslissing van deze wedstrijd. Dat resulteerde al direct na rust in de 2-0. Op aangeven van Joey Veerman kon Xavi Simons naar binnen draaien en vervolgens onverbiddelijk hard uithalen. Zijn schot verdween hard in de verre kruising en zo verdubbelde PSV direct na de rust al de voorsprong in haar voordeel.

Na een kleine twintig minuten spelen joeg de in de rust voor Thorgan Hazard ingevallen Guus Til goed door op Radinio Balker. De centrale verdediger van FC Groningen speelde de bal veel te kort terug op doelman Verrips waardoor de afjagende middenvelder de bal vrij voor het inschieten kreeg. Een katachtige reflex van de FC Groningen-doelman voorkwam echter de 3-0. Die kwam twee minuten later alsnog op het scorebord. Vanuit een corner van Joey Veerman kopte Jarrad Brainthwaite fenomenaal via de binnenkant van de paal binnen.

Na die derde treffer leek Ruud van Nistelrooij vooruit te blikken op de midweekse hervatting van de Europa League. De wedstrijd van vanavond was wel beslist en dus reden om zowel Xavi Simons als Luuk de Jong naar de kant te halen voor respectievelijk Ismael Saibari en Fábio Silva. Direct na die wissels maakte Johan Bakayoko de 4-0. Opnieuw lag een corner van Joey Veerman ten grondslag aan het doelpunt. Hoewel keeper Verrips de bal nog uit de lucht wist weg te boksen, kwam de afvallende bal in de voeten van de jonge Belg. Het talent die de achtergebleven ruimte die Noni Madueke achterliet meer en meer moet gaan invullen bedacht zich geen moment, kapte naar binnen en haalde vernietigend uit. Daarmee was het lot van FC Groningen nog niet beslecht. In de slotfase stormde Jordan Teze nog richting de achterlijn, legde vervolgens terug op de voor Luuk de Jong ingevallen Fabio Silva die vervolgens met een beheerst schot de verre hoek wist te vinden, de Groningse defensie daarmee in mineur achterlatend. Dat die defensie zich verslagen voelde bleek drie minuten na de 5-0 opnieuw. Nadat Fábio Silva de aanval opzette via Mauro Junior wist de Braziliaan Guus Til voor het doel te vinden. Die verlengde de bal met zijn hak om zo voor de 6-0(!) aan te tekenen. Een stand die in Eindhoven al een aantal jaren niet meer op het scorebord heeft gestaan.

Zo kende PSV een zeer comfortabele en gemakkelijk verlopen avond tegen FC Groningen, een tegenstander dat zich meer en meer zorgen lijkt te moeten maken om directe degradatie dit seizoen af te wenden. De ploeg van trainer Dennis van der Ree staat nog altijd zeventiende in de Eredivisie, een plek die resulteert in degradatie, iets dat FC Groningen al ruim twintig jaar niet meer is overkomen.

Voor PSV ging het vizier na de 3-0 van Branthwaite al op de Europese tussenronde. Komende donderdag wacht daarin het eerste treffen van het tweeluik op bezoek bij Sevilla. Volgend weekend wacht vervolgens, zoals traditie in hete carnavalsweekend, een uitwedstrijd bij het dit seizoen verrassend presterende FC Utrecht. Ook wordt er vanavond na de wedstrijd geloot voor de kwartfinale van de KNVB-Beker, waarin PSV te horen krijgt tegen wie de ploeg van Ruud van Nistelrooij het op mag gaan nemen.




Discussieer mee op de forums


Tags

groningen simons jong xavi fabio joey silva veerman bakayoko nistelrooij til verrips appel brainthwaite degradatie emmen jarrad knvb resulteerde schilt achterlatend achterlijn afjagende afvallende balker bedacht beheerst beslecht binnenkant blikken branthwaite braziliaan carnavalsweekend danken dominant dosis eredivisie fenomenaal feyenoord flitsende fluitsignaal geflatteerd gronings groningse hak hazard herhalen inschieten ismael joeg jordan katachtige keeperswerk kruising kunstje lot lucht madueke mauro michael mineur noorderlingen onderbreking onverstoord opzette radinio ree saibari sevilla slaagden spoor stormde teze thorgan trachtte uitgezien uithalen utrecht vernietigend vijand vizier vlagen voorkwam vrijstaande wenden

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.



PSV E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers PSV E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 27.839 fans gingen je al voor.




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

albert alcohol bakayoko basarnhem brenet brobbey ehvdgxt excelsiorvriend gakpo izecson job koen lozano maduro obelix obispo onzin paniek popcorn psvrijnwoude ridicuul rijbewijs roger santos sutalo trestena twente var xavisimons zusje