PSV ondanks zege uitgeschakeld in Europa League

23 februari 2023 20:42

PSV ondanks zege uitgeschakeld in Europa League; image source: Pro Shots

Het is PSV niet gelukt om de volgende ronde in de Europa League te halen. Een 2-0 zege tegen Sevilla was niet genoeg om de nederlaag van vorige week goed te maken. Luuk de Jong en Fabio Silva maakten de treffers.

In de wetenschap dat een ruime zege noodzakelijk was leek PSV uit de startblokken te schieten. Na drie minuten spelen volgde al de eerste mogelijkheid, maar uit een voorzet van Johan Bakayoko raakte Luuk de Jong de bal verkeerd en kopte hij naast. Het bleek echter niet het begin van een aanvalsstorm van PSV. Het tempo zakte flink weg en Sevilla kon daardoor eenvoudig overeind blijven.

Aan het eind van de eerste helft kregen de Spanjaarden zelf een paar kansen, waarbij Walter Benítez eenmaal reddend moest optreden en meerdere keren een schot geblokt werd door de verdediging.

In de tweede helft leek Sevilla een stuk scheper. Al snel kreeg het een grote kans, maar wist Benítez een tegentreffer te voorkomen. Aanvankelijk wist PSV aanvallend nauwelijks iets te creëren, maar het spelbeeld kantelde volledig toen na een uur spelen Fábio Silva en Mauro Júnior binnen de lijnen kwamen.

De ploeg van Ruud van Nistelrooij trok de gashendel flink open en legde veel meer risico in het spel. Het gaf daarbij ook veel ruimte weg, want Kroatisch international Rakitic schoot uit een counter hard op de lat. De druk van PSV werd echter steeds verder opgevoerd en een kwartier voor tijd werd dat beloond. Ietwat uit de kluts wist De Jong de bal door de benen van de keeper te spelen.

Het publiek ging er vol achter staan en hoopte dat er in het restant nog een stunt mogelijk was. Het Philips Stadion ontplofte van vreugde toen vlak voor tijd opnieuw werd gescoord, maar vanwege buitenspel werd het doelpunt echter afgekeurd.

Tot woede van iedereen bij PSV werden er slechts vier minuten blessuretijd gegeven en dat mondde uit in een zeer hectische periode. Allereerst kreeg Bakayoko een grote kans, maar werd zijn poging gekeerd door de doelman. Diezelfde keeper werd een minuut later opeens aangevallen toen een fan het veld op was gerend en het spel lag daardoor enige tijd stil. Nadat de scheidsrechter het spel weer hervatte zorgde Silva voor de tweede treffer en hoopte PSV in het resterende minuten een derde treffer te forceren.

Vanwege heftige protesten werden er bij Sevilla vervolgens liefst drie mensen van de bank weggestuurd. PSV hoopte nog even aan te kunnen zetten, maar scheidsrechter Daniele Orsato floot plotseling af en dat zorgde opnieuw voor enorme woede. Mauro Júnior kreeg vanwege protesteren een directe rode kaart. Het veranderde niets aan het feit dat de 2-0 zege net te weinig was om in ieder geval een verlenging af te dwingen en de Europese uitschakeling een feit was.