PSV heeft thuis maar 1 keer verloren van FC Utrecht

22 mei 2003 22:19

Verslaggever: MP

FC Utrecht is in 1970 ontstaan na een fusie tussen drie kleinere betaald-voetbalclubs (DOS, Elinkwijk en Velox), die zelfstandig te weinig toekomstmogelijkheden hadden. In totaal speelde PSV 32 thuisduels tegen de Utrechters. Er werden maar liefst 26 duels gewonnen, 5 gelijkgespeeld en slechts 1 ging er verloren. Op 12 oktober 1974 scoorde Willy van der Kuylen thuis tegen FC Utrecht uit een directe vrij trap met een Braziliaanse curve het doelpunt wat uiteindelijk tot mooiste van het jaar 1974 uitgeroepen zou worden. In het seizoen 1976-77 speelt Ralf Edstr?m, zonder dat iemand dat op dat moment beseft zijn laatste wedstrijd voor PSV. Hij scoorde, evenals Van der Kuylen en landgenoot Torbj?rn Nilsson. De enige nederlaag (2-3) van PSV dateert alweer van 25 oktober 1980. Willy Corbo was met twee treffers de spil van deze daverende stunt. Het seizoen erop weet Koreaan Jung Mo Huh samen met Ruud Geels en de nieuwe Noorse aanvaller Thoresen voor veel verwarring in het Utrecht kamp te zorgen waardoor PSV met 3-1 weet te winnen.

Tussen 1983 en 1986 speelde PSV liefst vier keer gelijk tegen de Domstedelingen. In PSV meest succesvolle en legendarisch seizoen uit de complete geschiedenis behaalde de Eindhovenaren haar grootste overwinning (9-0) op FC Utrecht. In dat duel scoorde Wim Kieft liefst drie maal en scoorde Ronald Koeman met een verwoestend schot het doelpunt wat tot mooiste van het jaar 1987 uitgeroepen zou worden. Op 28 augustus 1990 begint PSV met een fraaie 5-0 aan het seizoen door doelpunten van Ellerman, Vanenburg (2x) en Romario (2x). In de openingswedstrijd van het seizoen 1991-92 kwam PSV in de 3e minuut door een benutte strafschop van Roest al op achterstand. Na rust bouwde Ellerman en Kieft de achterstand om in een overwinning. In het seizoen 1992-93 wist PSV met Wim de Ron op doel met 3-1 te winnen. Het seizoen erop tekende Ellerman in de 2e helft de enige treffer aan. Op 9 april 1995 weet PSV weer eens met grote cijfers te winnen dankzij drie treffers van Ronaldo.

Het laatste gelijkspel (0-0) dateert van 16 maart 1996. In het kampioensseizoen 1996-97 was de wedstrijd ook in de beslissende eindfase van de competitie. In de wedstrijd voor de uiteindelijke kampioenwedstrijd wist PSV met maar liefst 6-1 te winnen. E?n van de zes doelpunten was de wereldgoal van Luc Nilis die de bal met zijn hak in het doel wist te leggen. Het seizoen erop kwam PSV pas laat op gang tegen FC Utrecht. Naast de openingsgoal van Booth schoten Mols en Van der Gaag op de paal. Zenden en de debuterende Ooijer zorgde dat PSV met 2-1 de rust inging. Omdat FC Utrecht op jacht ging naar de 2-2 konden Zenden en Nilis de geboden ruimte benutten om de stand naar 4-1 te tillen.

In het seizoen 1998-99 kreeg Feyenoord huurling Schuiterman de rode kaart omdat hij twee meter buiten het strafschopgebied de doorgebroken Van Nistelrooy neerhaalde. Vreemd genoeg kreeg PSV een penalty waardoor de 1-0 voorsprong dankzij Abel Xavier verdubbeld werd. Compleet in de war van alle gebeurtenissen kon PSV via Fuchs en Van Nistelrooy snel naar 4-0 uitlopen. Invaller De Bilde schoot 10 minuten voor tijd ook nog de 5-0 achter Kooiman.

In het seizoen 1999-00 kon Gerets vanwege blessures geen beroep doen op zijn super-spitsenduo Luc Nilis en Ruud van Nistelrooy. Vervanger Wilfred Bouma bracht PSV op 1-0 en nadat ex-PSV-er Mitchel van der Gaag beide ploegen op gelijke hoogte had gebracht was het wederom Bouma die het net wist te vinden. Het seizoen erop wist PSV tegen FC Utrecht de kater van Kaiserslautern door een 5-1 zege prima weg te werken. De doelpunten werden gemaakt door Nikiforov, Rommedahl (2x), v. Bommel en Kezman. Dirk Kuyt tekende bij een 4-0 stand de ere treffer aan.

Ook vorig seizoen kantelde de wedstrijd na een rode kaart. Na de tweede gele kaart van Jean Paul de Jong zorgt Vennegoor of Hesselink ervoor dat PSV met 1-0 kan gaan rusten. Invaller Kezman tekent na rust de 2-0 aan waarna topscorer Vennegoor of Hesselink nog twee keer het net wist te vinden.

Zondag om 14.30 uur staat de drie?ndertigste confrontatie tussen PSV en FC Utrecht op de agenda. Meer over de statistieken van PSV en FC Utrecht: archief