PSV wint in Waalwijk en houdt top drie in het vizier

5 maart 2023 16:26

PSV wint in Waalwijk en houdt top drie in het vizier; image source: Pro Shots

Verslaggever: NvdL

PSV heeft vandaag goede zaken gedaan door in Waalwijk de plaatselijk RKC te verslaan. In het Mandemakers Stadion werd uiteindelijk met 0-1 gewonnen. Het enige doelpunt van de wedstrijd kwam in de eerste helft al tot stand, nadat er diverse kanshebbers waren om uit te halen bezorgde Joey Veerman de bal met de hak bij Johan Bakayoko die de bal binnen volleerde. Na rust speelde PSV een stuk minder sprankelend en lag de wedstrijd een stuk vaker stil waarbij PSV dus uiteindelijk als lachende derde overbleef doordat de thuisploeg de gelijkmaker niet wist te produceren.

Het hele seizoen al zeer verrassende RKC Waalwijk, waarvan voor afgaand aan dit seizoen werd gedacht dat ze tegen degradatie zouden moeten strijden om het lijf te reden, speelde vandaag zeer compact en liet PSV nauwelijks aan voetbal toekomen.

Dat de Waalwijkse fans de eerdere ontmoeting van dit seizoen in Eindhoven nog niet vergeten waren, werd al snel duidelijk. Al bij de warming up kreeg Xavi Simons het zwaar te verduren via fluitconcerten en spreekkoren tegen zijn persoon en dat ging vrijwel de gehele wedstrijd door. In Eindhoven stond het tot de laatste minuut 0-0 en kreeg PSV in de blessuretijd een discutabele strafschop toegekend wegens gevaarlijk spel van de Waalwijkse defensie. Die penalty werd benut waardoor PSV tegen de verhouding in die wedstrijd won. Xavi Simons leek het weinig te deren, hij wist zichzelf meermaals te onderscheiden met goede persoonlijke acties en kansen met als hoogtepunt een bekeken schot dat via de lat over het doel van Etienne Vaessen verdween. Hoewel de jonge sterspeler gebrand leek het thuispubliek van repliek te voorzien, wist hij vandaag het net niet te vinden.

Kort na de rust raakte aanvoerder Luuk de Jong geblesseerd. Bij het afjagen van doelman Vaessen leek er iets in de enkel van de spits te schieten waardoor hij het veld moest verlaten. Anwar el Ghazi kwam er vervolgens in als zijn vervanger. Tien minuten later mocht ook Johan Bakayoko zich melden langs de kant en leek Ruud van Nistelrooij de voorsprong nadrukkelijker te willen verdedigen door Erick Gutierrez in te brengen.

Voor PSV was het een wedstrijd die absoluut gewonnen moest worden en het zal Ruud van Nistelrooij tevreden stellen dat zijn ploeg in die missie slaagde. Om de achterstand op naaste concurrenten Feyenoord, Ajax en AZ niet verder op te laten lopen zal er in de komende weken vooral gehoopt worden dat die drie ploegen punten laten liggen. Nu PSV Europees is uitgeschakeld en het alleen nog actief is in de Eredivisie en de KNVB-Beker wacht volgend weekend de thuiswedstrijd tegen Cambuur Leeuwarden, een ultieme tegenstander om revanche op te nemen nadat het onderlinge duel in Leeuwarden eerder dit seizoen met 3-0 werd verloren.