PSV met ruime cijfers voorbij Cambuur Leeuwarden

12 maart 2023 18:45

PSV met ruime cijfers voorbij Cambuur Leeuwarden; image source: Pro Shots

PSV heeft het voorbeeld van AZ en Ajax vervolg gegeven door zelf ook te winnen. In Eindhoven werd er met verrassend veel moeite afgerekend met het Friese Cambuur Leeuwarden. Na negentig minuten stond er 5-2 op het scorebord. Goals kwamen in de eerste helft op naam van Xavi Simons nadat Remco Balk de bezoekers eerst op voorsprong had geschoten. Kort na rust leken de goals van Patrick van Aanholt en Anwar el Ghazi de wedstrijd in het slot te gooien, toch rechtten de Friezen nogmaals de rug om kort na de 3-1 met een gelukje de aansluitingstreffer te scoren. Bjorn Johnsen kopte een corner op het lichaam van Ibrahim Sangaré, Joel Drommel machteloos op de doellijn achterlatend. Niet veel later kon arbiter van der Laan niet veel anders dan de bal op de stip leggen na een overduidelijke handsbal, een koud kunstje voor Fábio Silva die na het feilloos benutten van de strafschop minutenlang werd toegezongen door de fans op de Oost-tribune. In de absolute slotfase maakte Anwar el Ghazi nog zijn tweede van de avond met de 5-2.

Nadat eerder dit weekend al gewonnen werd door concurrenten AZ en Ajax komt Feyenoord vanavond pas in actie. Wel werd na die winstpartijen duidelijk dat PSV ook vandaag sowieso moest winnen om de achtervolging op de top drie levend te houden. Na een vroege achterstand leek de ploeg van Ruud van Nistelrooij wakker te zijn geschud en begon het ineens wel kansen te creëren, iets wat tot dat moment in het eerste deel van de eerste helft nog nauwelijks lukte. De voorsprong voor Cambuur hield dan ook slechts drie minuten stand op het scorebord. Nadat Remco Balk voor de verrassende goal had gezorgd zette Xavi Simons vervolgens de ploegen weer op gelijke hoogte. Een klein kwartier na de gelijkmaker leek Jarrad Branthwaite PSV via de kluts op voorsprong te schieten, ware het niet dat Ibrahim Sangaré bij die goal hinderlijk buitenspel liep waarna de VAR vier minuten nodig had om de goal af te keuren. Zodoende bleef de gelijke stand bewaard tot de rust, hoewel Cambuur in de slotfase nog wel twee gigantische mogelijkheden kreeg om PSV pijn te doen. Mimoun Mahi had gelukkig het vizier niet op scherp en wist tot twee keer toe niet te profiteren van defensief geklungel.

In de rust besloot Ruud van Nistelrooij Johan Bakayoko in de kleedkamer te houden. De jonge buitenspeler die de laatste weken steeds vaker een hoofdrol opeiste voor PSV, was daar vandaag niet toe in staat waardoor hij vervangen werd voor Anwar el Ghazi. PSV leek na de rust het tempo flink omhoog te schroeven en op zoek te gaan naar een snelle beslissing van de wedstrijd. Daar leek het team ook goed in te slagen, getuige de snel opvolgende goals van Patrick van Aanholt, die vanaf de rand van de zestien met een lastige stuit besloot uit te halen om de bal via de binnenkant van de paal binnen te zien vallen. Nog geen twee minuten later maakte invaller El Ghazi met een dropkick de 3-1 bij de tweede paal. Cambuur leek verslagen maar kwam toch nog een keer terug tot 3-2. Vanuit een hoekschop kopte Bjorn Johnsen de bal hard op het lichaam van Ibrahim Sangaré, doelman Joël Drommel machteloos aan de grond genageld achterlatend.

Het leek zodoende nog een spannend laatste half uur te worden, zoals zo vaak dit seizoen waarin PSV moeite had door te bijten en de wedstrijd definitief in het slot te gooien, ware het niet dat Leon Bergsma op onbegrijpelijke wijze de bal met zijn hand beroerde in het zestienmetergebied. Scheidsrechter van der Laan kon niks anders dan PSV de penalty toe te kennen, welke feilloos en onberispelijk werd benut door Fábio Silva. Hoewel beide ploegen in het restant van de wedstrijd nog wel wat kleine kansjes wisten te creëren, scoorde alleen PSV nog in de slotfase de 5-2. Anwar el Ghazi besloot net buiten de zestien maar eens uit te halen en zo zijn tweede van de avond te maken. In de slotfase mochten wel Erick Gutierrez en Olivier Boscagli nog hun opwachting maken, zij kwamen als vervanger voor respectievelijk Guus Til en doelpuntenmaker Patrick van Aanholt.

Voor PSV kan het vizier nu op volgende week, het weerzien met oude bekenden Marco van Ginkel, van wie vandaag afscheid genomen werd door het Philips Stadion, Davy Pröpper, Phillip Cocu en Isimat Marin als de uitwedstrijd in Arnhem tegen Vitesse op het programma staat. Gelet op het eerdere treffen waarin PSV ternauwernood met 1-0 wist te winnen zal er volgende week hoe dan ook weer gewonnen moeten worden om de aspiraties voor dit seizoen nog enigszins kracht bij te zetten.