PSV prolongeert TOTO KNVB Beker door Ajax na strafschoppen te verslaan

30 april 2023 20:58

PSV prolongeert TOTO KNVB Beker door Ajax na strafschoppen te verslaan; image source: Pro Shots

PSV heeft de TOTO KNVB Beker opnieuw aan de prijzenkast kunnen toevoegen. Na strafschoppen werd Ajax verslagen. De Amsterdammers waren via een eigen doelpunt van Jarrad Branthwaite nog op voorsprong gekomen, maar Thorgan Hazard maakte in de tweede helft gelijk. Uiteindelijk was het Fábio Silva die de beslissende penalty tegen de touwen schoot.

Vanwege het vele vuurwerk op de tribunes begon het duel enkele minuten later. Van de passie op de tribunes was op het veld echter weinig te merken. Lange tijd was er aanvallend geen serieuze mogelijkheid te zien bij beide teams.

Dat veranderde tien minuten voor rust plotseling toen Guus Til een enorme kans kreeg. Joey Veerman veroverde de bal en via Luuk de Jong kreeg Til de bal voor zijn voeten. Zijn schot kon door Timber nog net geblokt worden.

PSV leek de overhand te krijgen. Na een vrije trap van Veerman kon Jarrad Branthwaite inkoppen, maar werd de bal door een van de Ajacieden nog net achter gekopt. Een corner werd echter niet gegeven en terwijl meerdere PSV'ers nog protesteerden werd door Ajax de doeltrap snel genomen. Wat volgde was een ongelukkige tegentreffer omdat het schot van Bergwijn door Branthwaite in eigen doel werd gewerkt.

Na rust leek PSV al snel de gelijkmaker te maken na een afgeslagen corner, maar vanwege buitenspel van André Ramalho werd deze afgekeurd. Een minuut later kreeg Ajax een gigantische kans nadat Jordan Teze in de fout ging en Brobbey en Bergwijn samen op Drommel af konden gaan. Brobbey schoot echter op de paal.

Na een uur spelen had Ruud van Nistelrooij genoeg gezien en bracht hij met Anwar El Ghazi en Thorgan Hazard zijn eerste twee wissels binnen de lijnen. Guus Til en Johan Bakayoko werden van het veld gehaald. PSV leek na die wissels direct meer grip op de wedstrijd te krijgen en kreeg via De Jong al snel een goede kopkans. Zijn poging werd echter door de doelman gestopt. Enkele minuten later was het alsnog raak. Hazard kwam uitstekend voor zijn man en tikte na een goede pass de gelijkmaker binnen.

Een minuut na dat doelpunt leek Ajax weer een gigantische kans te krijgen toen Brobbey alleen op Joël Drommel afkon. De doelman bracht uitstekend redding en de rebound werd vervolgens ook geblokt. Een eventueel doelpunt zou echter toch zijn afgekeurd vanwege buitenspel van de Ajax-spits. Niet veel later werd de spits opnieuw diep gestuurd, maar deed keer schoot hij naast het doel.

Een kwartier voor tijd werd PSV weer gevaarlijk toen Álvarez weggleed. De poging van Simons werd door de doelman echter gestopt en geen van de PSV'ers kreeg de mogelijkheid om de rebound te benutten.

Ook bij Ajax werd een dubbele wissel ingebracht en daardoor leek het spelbeeld weer volledig om te draaien en waren de Amsterdammers de gevaarlijkere ploeg. De vermoeidheid bij beide ploegen werd steeds groter, waardoor er steeds meer ruimtes ontstonden.

Er werden nog drie minuten aan blessuretijd gegeven. PSV leek plotseling een enorme kans te krijgen nadat Rulli de bal niet goed wegwerkte na een voorzet op De Jong, maar Simons gleed weg toen hij de rebound op doel wilde schieten. Er werd niet veel later afgefloten, zodat een verlenging het gevolg was.

De eerste helft van de verlenging werd haast een kopie van de eerste helft van de reguliere speeltijd. Beide teams kwamen tot geen enkele serieuze aanval. PSV moest wel noodgedwongen wisselen, want Simons werd na een harde tackle uit de wedstrijd geschopt en kon niet meer verder. In de rust kon ook De Jong niet meer verder en moest ook hij gewisseld worden. Illustratief voor het spelbeeld was dat Fábio Silva al acht minuten langs de kant had gestaan om in te vallen, maar was de mogelijkheid er nog niet om de wissel door te voeren.

In de tweede helft van de verlenging kreeg PSV al snel een grote kans, maar het schot van Silva kon geblokt worden. Het bleek uiteindelijk de enige kans van de tweede helft, zodat strafschoppen voor de beslissing moesten zorgen.

Loting voor de wedstrijd had al bepaald dat deze aan de kant van de supporters van Ajax genomen zouden gaan worden. Na een nieuwe toss mochten de Amsterdammers ook als eerste de strafschoppen nemen. Tadic schoot de eerste raak, waarna ook Hazard de penalty tegen de touwen wist te schieten. Brobbey was de tweede Ajacied die mocht nemen, maar hij schoot hoog over het doel. Het bleef echter gelijk, omdat de strafschop van André Ramalho werd gestopt. Timber was de volgende die miste, aangezien de verdediger hard tegen de lat schoot. Dit keer was het echter Ibrahim Sangaré die miste, zodat het na drie strafschoppen van beide ploegen nog maar 1-1 stond. Godts scoorde namens Ajax wel de vierde strafschop, maar El Ghazi wist weer gelijk te maken.

Álvarez was de vijfde Ajacied die mocht nemen, maar hij schoot door het midden en zag Drommel eenvoudig de penalty stoppen. Silva kreeg de kans om PSV de winst te bezorgen en schoot feilloos raak, zodat PSV de bekerwinst wist te prolongeren en voor de vijfde keer op rij Ajax wist te verslaan.