Transparent
Inloggen
Sluiten

PSV al twee keer eerder kampioen in Oosterpark

26 mei 2003 07:55

Verslaggever: MP

FC Groningen is op 16 juni 1971 voortgekomen uit het roemruchte GVAV, de Groninger Voetbal en Atletiek Vereniging. Bij de oprichting begin jaren 70 startte de club meteen in de eredivisie. In totaal speelde PSV 23 competitieduels in het Oosterpark tegen de plaatselijke FC. Er werden 11 duels gewonnen, 6 gelijkgespeeld en 6 gingen er verloren.

Drie jaar na de oprichting, op 12 mei 1974 was het uitgerekend PSV die met een 2-1 zege dankzij Willy van der Kuylen en Gerry Deykers het lot bezegelde en de trots van het Noorden op de laatste speeldag uit de eredivisie kegelde. Er werd in Groningen vervolgens gebouwd aan een jong team dat weer voor succes moest zorgen. Dit had in de beginjaren echter geen succes. Daarin kwam pas verandering toen in 1977 Theo Verlangen het roer overnam. De opgaande lijn werd ingezet en na een aantal succesvolle jaren werd FC Groningen in 1980 kampioen van de eerste divisie.

Tussen 1980 en 1982 is de groenwitte formatie een plaaggeest voor PSV. Op de laatste speeldag van het seizoen 1980-81 voorkomt de club tegen PSV een pijnlijke degradatie dankzij een 2-0 zege. Een jaar later maakt FC Groningen een einde aan de kampioensaspiraties van PSV: 4-0. Uitblinker in die twee wedstrijden is de jonge Ronald Koeman. Zijn broer Erwin moet dat vanaf de Eindhovense bank gelaten toezien. Het seizoen daarop, als FC Groningen voor het eerst in de Groningse historie Europees voetbal behaalt, kruipt PSV met een 2-2 door het oog van de naald. In de vier daaropvolgende jaren zijn de Eindhovenaren telkens te sterk. In het seizoen 1985-86 zorgt Rob McDonald voor de grootste triomf bij FC Groningen: 1-6. De Engelse spits scoort vier keer tegen zijn oude club.

In het seizoen 1988-89 werd PSV in Groningen voor de vierde maal in successie kampioen van Nederland. In de 25ste minuut van de voorlaatste competitie wedstrijd had Gerald Vanenburg PSV op 0-1 gebracht. Na de 1-1 van Hennier Meijer maakte Wim Kieft in de 78ste minuut uit een voorzet van uitblinker Vanenburg met een kopbal de beslissende 1-2. Een seizoen later zou er niet gescoord worden in het Oosterpark. In het beste seizoen uit de historie van FC Groningen stond PSV de voorlaatste speeldag qua punten precies gelijk met Ajax. In de stromende regen leek het kampioenschap door een ontluisterende 4-1 nederlaag in het Oosterpark in water op te gaan. De verrassende uitslag bij SVV-Ajax (1-0) met een grote heldenrol voor huidig PSV?s keeperstrainer Joop Hiele deed vriend en vijand versteld staan. Een week later haalde PSV op doelsaldo alsnog het kampioenschap binnen.

In het seizoen 1991-92 speelt PSV wederom haar kampioenswedstrijd in het Oosterpark. Door doelpunten van Kieft, Ellerman en Valckx wordt PSV in het hoge Noorden kampioen en wordt volgens de traditie van toen het veld bestormd door dol enthousiaste Eindhovenaren. Een seizoen later wist PSV door een doelpunt van Vanenburg op aangeven van Kieft met 0-1 te winnen. In de eerste wedstrijd van het seizoen 1993-94 wisten Kalusha en Popescu Lodewijks te passeren waardoor PSV met 1-2 won. Een seizoen later zorgde Erwin Koeman voor een 2-0 voorsprong voor de Groningers. Aansluitingstreffers van Valckx en Ronaldo mochten niet baten. Sion scoorde twee keer voor de Groningers en PSV verloor daardoor met 3-2. Weer een seizoen later verloor PSV door een rake kopbal van Jan Veenhof drie heel belangrijke punten in de inhaalrace om het kampioenschap met Ajax. In het seizoen 1996-97 wist PSV in de beslissende fase van de competitie door een pegel van Valckx met 0-1 te winnen. In het dramatische seizoen erna dat FC Groningen na 18 jaar eredivisie uiteindelijk zou degraderen tikte Bruggink vanaf dichtbij raak, maar binnen twee minuten trok FC Groningen via Bombarda de zaak weer recht.

In het seizoen 2000-01 was FC Groningen na twee seizoenen in de kelder van het betaalde voetbal weer terug op het hoogste niveau. Met dezelfde opstelling als de gewonnen thuiswedstrijd tegen Manchester United dus met v.d. Doelen als extra middenvelder wist PSV dankzij een rake kopbal van Kezman met 0-1 te winnen. Vorig seizoen ontsnapte PSV ternauwernood aan een nederlaag. Bij een 2-0 achterstaand voorkwam Hugo met zijn handen een doelpunt. Kezman benutte de penalty en met tien tegen elf wist kersverse aankoop Vennegoor of Hesselink vlak voor tijd de verlossende 2-2 in te koppen.

Donderdag om 14.30 uur staat de vierentwintigste confrontatie tussen FC Groningen en PSV op de agenda waar PSV opnieuw kampioen van Nederland kan worden. Meer over de statistieken van FC Groningen - PSV: archief

Meer op




Tags

groningen oosterpark eredivisie kieft speeldag valckx vanenburg erwin groningers historie kezman koeman nederland oprichting rake achterstaand archief atletiek beginjaren behaalt bezegelde bombarda bruggink competitieduels confrontatie degradatie deykers dol ellerman enthousiaste gerald gerry groenwitte groninger groningse gvav heldenrol hennier hesselink hiele inhaalrace jong joop kalusha kampioensaspiraties kampioenswedstrijd kegelde kelder kersverse kruipt kuylen lodewijks lot mcdonald meijer naald opgaande overnam passeren pegel plaaggeest plaatselijke popescu regen roemruchte roer ronaldo sion stromende successie svv ternauwernood tikte triomf veenhof vennegoor verlossende versteld vierentwintigste vijand voorkwam voortgekomen water willy

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.



PSV E-zine

Meer dan 27.500 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

alchemist bakayoko bastard bergwijn dichterbij eredivisie feyenoord flamingo hendrikus jong koen kou kroes madueke manolev praag psveldhoven ramalho renners romario rvc sandler skipper soccernews sparta tuchtcommissie utrecht vip waarheidsgehalte wedstrijdrapportage