Xavi Simons schiet PSV naar voorronde van de Champions League

28 mei 2023 16:32

Xavi Simons schiet PSV naar voorronde van de Champions League; image source: Pro Shots

PSV heeft het seizoen afgesloten met een zege in Alkmaar. Dankzij twee doelpunten van Xavi Simons werd met 1-2 gewonnen. PSV is daardoor als tweede geëindigd in de Eredivisie.

PSV had in de openingsfase het betere van het spel en kreeg via kopballen van Xavi Simons en Ibrahim Sangaré de eerste mogelijkheden.

Beide ploegen leken vooral te loeren op fouten van de tegenstander. Na twintig minuten leek AZ de eerste kans van de wedstrijd te krijgen nadat Jarrad Branthwaite zich liet verrassen toen Pavlidis uit zijn rug wegliep. Met een goed blok voorkwam André Ramalho echter dat de spits kon uithalen. Twee minuten later kon de Griek wel schieten, maar Walter Benítez wist zijn schot te keren.

De thuisploeg had voor een korte periode de overhand en dat leidde al snel tot een nieuwe kans. Een afstandsschot van Reijnders ging net naast het doel. PSV kreeg de grip echter snel weer terug. Tien minuten voor rust volgde dan de eerste kans voor de ploeg van Fred Rutten, maar Guus Til kopte volledig vrijstaand naast het doel. Enkele minuten later leek PSV opnieuw gevaarlijk te kunnen worden toen Anwar El Ghazi diep werd gestuurd en Luuk de Jong helemaal vrij stond. De voorzet op de aanvoerder was echter veel te hard, waardoor hij niet bij de bal kon.

In de resterende minuten kon PSV eenvoudig overeind blijven ondanks dat het zelf ook niet tot kansen kwam. Met een 0-0 tussenstand kregen beide ploegen het rustsignaal te horen.

Na rust gebeurde er op het veld aanvankelijk nog niet veel. In korte tijd sprong het publiek in het AFAS Stadion echter twee keer juichend op. FC Twente had binnen vijf minuten twee keer gescoord tegen Ajax nadat de Amsterdammers in de eerste helft de voorsprong hadden gepakt. Voor PSV zou dit betekenen dat het ongeacht de eigen uitslag zeker zou zijn van de tweede plaats, terwijl AZ indien het zelf zou winnen naar de derde plaats zou stijgen. Het zorgde er ook direct voor dat de thuisploeg met veel meer energie de duels in ging.

Het was dan ook AZ dat na een uur spelen de eerste kans van de tweede helft kreeg, maar Benítez wist opnieuw een schot van Pavlidis te keren. Twee minuten later was het aan de andere kant wel raak. Xavi Simons werd door De Jong diepgestuurd. Hij werd op de rand van het strafschopgebied onderuit gehaald door Sugawara, maar in zijn val kon Simons de bal alsnog in het doel tikken. De Japanse verdediger ontsnapte daardoor ook aan een rode kaart.

AZ had een zege nodig om nog kans te maken op de derde plek en bracht direct een extra aanvaller binnen de lijnen. Al snel kreeg de thuisploeg weer een enorme kans, maar Benítez wist opnieuw knap redding te brengen.

De storm van AZ was vervolgens weer even gaan liggen, maar een kwartier voor tijd sprong het publiek weer op. FC Twente had voor de derde keer weten te scoren. De thuisploeg leek daardoor weer nieuwe energie te krijgen. Zeven minuten voor tijd volgde een strafschop na een domme overtreding van Joey Veerman en Karlsson zorgde voor de 1-1.

Er werden nog acht minuten aan blessuretijd gegeven. PSV eindigde het duel met tien man omdat El Ghazi met twee keer geel van het veld werd gestuurd. Voor AZ een signaal om nog een keer aan te zetten, maar verder dan een schot van Clasie die eenvoudig door Benitez werd gekeerd kwam het niet. In de tegenaanval sloeg PSV genadeloos toe en maakte Simons zijn tweede van de middag.

Door de zege is PSV op de tweede plek in de Eredivisie geëindigd en zal het in augustus deelnemen aan de voorronde van de Champions League. Simons heeft bovendien een individuele prijs te maken, omdat hij samen met FC Utrecht-spits Douvikas bovenaan is geëindigd op de topscorerslijst van de Eredivisie. Hij zal daarvoor de Willy van der Kuijlen-trofee ontvangen.