Transparent
Inloggen
Sluiten

'PSV gaat voor Peter Bosz als nieuwe hoofdtrainer'

4 juni 2023 10:52 - ED.nl
Foto: Pro Shots

"PSV gaat voor Peter Bosz als nieuwe hoofdtrainer"; image source: Pro Shots

Onder meer het Eindhovens Dagblad meldt dat PSV inzet op de komst van Peter Bosz als nieuwe hoofdtrainer. Na het vertrek van Ruud van Nistelrooij verscheen hij al snel op de radar van de clubleiding en naar verluidt staat hij zelf ook open om in Eindhoven aan de slag te gaan. Meerdere clubs hebben echter interesse in de komst van Bosz.

De club wil een trainer aanstellen die attractief en aanvallend voetbal kan garanderen en daarnaast veel ervaring heeft. Intern zijn er bij PSV meerdere mogelijkheden bekeken, maar wordt Bosz gezien als de topkandidaat. Naar verluidt zouden er al meerdere gesprekken zijn geweest.

Bosz begon zijn trainersloopbaan in 1999 bij de amateurs van AGOVV. In zijn derde seizoen werd hij algeheel amateurkampioen van Nederland en vertrok vervolgens naar De Graafschap. Dat bleek geen gelukkige combinatie, want de toenmalige Eredivisionist degradeerde direct en een ontslag was het gevolg.

Zijn periode bij Heracles Almelo was een stuk succesvoller. Hij werd in zijn eerste szieon kampioen in de Eerste Divisie en promoveerde daarom naar de Eredivisie. In het seizoen daarna haalde Heracles direct de play-offs voor Europees voetbal, maar lukte het niet om daadwerkelijk Europa in te kunnen gaan.

Bosz besloot in 2006 vervolgens te vertrekken uit Almelo en ging bij Feyenoord aan de slag als technisch directeur. In 2009 besloot hij zelf op te stappen om een jaar later weer terug te keren bij Heracles als trainer. In zijn eerste seizoen werden opnieuw de play-offs om Europees voetbal behaald, maar werd Europese kwalificatie opnieuw niet afgedwongen. Een seizoen later werd verrassend de bekerfinale behaald, maar daarin was PSV uiteindelijk veel te sterk.

Na nog een seizoen in Almelo vertrok hij naar Vitesse. Halverwege de competitie waren de Arnhemmers verrassend koploper van de Eredivisie, maar na de winterstop zakte de ploeg weg en eindigde het uiteindelijk als zesde, waarna in de eerste ronde van de play-offs direct werd verloren. In zijn tweede seizoen presteerde Vitesse een stuk stabieler en streed het tot de laatste speeldag om directe kwalificatie voor Europees voetbal. Dat lukte niet, maar via de play-offs werd alsnog kwalificatie voor de Europa League afgedwongen.

Halverwege zijn derde seizoen in Arnhem besloot hij te vertrekken naar het Israëlische Maccabi Tel Aviv. Daar eindigde hij in zijn eerste seizoen op de tweede plaats en verloor hij de bekerfinale. Hij bleef echter maar een half jaar in Israël, want in juli 2016 werd hij bij Ajax aangesteld als nieuwe hoofdtrainer.

In Amsterdam was de start zeer moeizaam en werden de eerste twee thuiswedstrijden in de competitie niet gewonnen. Daarna ging het aanmerkelijk beter lopen, maar mede omdat twee speelrondes voor het einde werd verloren van PSV werd Feyenoord met een punt voorsprong landskampioen. Verrassend werd echter ook de finale van de Europa League behaald, maar daarin was Manchester United te sterk. Na dat seizoen werd Bosz voor de vierde keer genomineerd voor de Rinus Michels Award als beste trainer en ditmaal won hij die prijs wel.

Zijn periode bij Ajax was na een seizoen al voorbij omdat hij opstapte na een conflict met de clubleiding. Hij vertrok vervolgens naar Borussia Dortmund en boekte al snel een clubrecord door in de eerste vijf wedstrijden geen enkel tegendoelpunt te krijgen. De klad kwam er echter al snel in. Vanaf oktober werd geen competitieduel meer gewonnen en nadat er ook niet werd overwinterd in de Champions League volgde in december al het ontslag.

Ruim een jaar later werd hij aangesteld bij Bayer Leverkusen. De Duitse ploeg kende een slechte eerste seizoenshelft, maar na de komst van Bosz liep het veel beter en werd kwalificatie voor de Champions League afgedwongen. In het tweede seizoen liep Leverkusen die kwalificatie net mis. De bekerfinale werd bereikt, maar hierin was Bayern München te sterk.

In het derde seizoen onder Bosz deed Leverkusen tot halverwege het seizoen verrassend mee om de landstitel. Na de winterstop ging het echter helemaal mis en nadat Leverkusen was gezakt naar de zesde plek volgde een ontslag.

Heel lang hoefde hij niet zonder club te zitten, want in de zomer van 2021 werd hij aangesteld door Olympique Lyonnais. Mede omdat enkele basisspelers vertrokken en er financieel weinig ruimte was om te versterken, verliep het eerste seizoen moeizaam en volgde er geen kwalificatie voor Europees voetbal.

Nadat ook het tweede seizoen heel moeizaam verliep, werd hij in oktober van vorig jaar ontslagen. In 2020 was hij serieus in beeld bij de KNVB om als bondscoach aan de slag te gaan, maar wees hij zelf het aanbod af.

Meer op ED.nl
Tags

bosz kwalificatie leverkusen afgedwongen almelo bekerfinale heracles eredivisie feyenoord vitesse aanmerkelijk agovv amateurkampioen arnhem arnhemmers attractief aviv award bayer bayern clubrecord ditmaal dortmund eredivisionist garanderen graafschap israel klad knvb landstitel lyonnais maccabi michels nederland nistelrooij opstapte overwinterd radar rinus speeldag streed szieon tegendoelpunt topkandidaat trainersloopbaan

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


4 maanden geleden
Leuk, maar ik geloof t pas als ie tekent
+2/-1

4 maanden geleden
Yoepie!, we hebben een NL'se trainer, wat naar wat ik begrijp criterium nr1 is.
+3/-3

 
4 maanden geleden
Ik snap je weerstand tegen Bosz eigenlijk niet.
Volgens mij was je een fan van het spel van Schmidt en Bosz lijkt me een trainer die die ontwikkeling bij PSV door kan gaan trekken.
+1/-0

 
4 maanden geleden
Bosz speelt met veel risico en dat is aantrekkelijk, maar ik betwijfel (en ik hoop dat ik ongelijk heb) of Bosz in de omschakeling de speldiscipline zo hoog in het vaandel heeft staan, waardoor je tegen zeperds aanloopt. Buiten het feit dat het geen toeval is dat het altijd een NL'se trainer is(Schmidt was de uitzondering), ik vind dat allemaal zeer bekrompen hier in NL (geldt ook voor AZ Feyenoord en ajax).
+2/-0

 
4 maanden geleden
Daar heb je wel een punt. Ajax deed het in Europa toen zeer leuk maar de ene wedstrijd wonnen ze met 4-1 en de volgende verloren ze met 0-3 en dan haalde ze de volgende ronde. Dat beeld had je ook tijdens de wedstrijden, of ze speelde de tegenstander zoek, maar daarna werden ze 30 min zelf van het veld getikt en overlopen. Ze hadden geen controle. Hij heeft wel bij Ajax de ontwikkeling op gang gezet.
+2/-0

 
4 maanden geleden
Ook zal de selectie op veel posities aangepast moeten worden aan de speelwijze, een speler als Ramalho bv. past hierin niet.
+1/-0

4 maanden geleden
Zo, deze zag ik niet aankomen.

Oh wacht, jawel.

Prima keuze!
+2/-1

remmie01 (geschorst)
4 maanden geleden
Mooi, nog wat leuke spelers erbij en dan weer eens lekker klaar gaan zitten voor een leuke wedstrijd met een attractief PSV. We hebben behoefte aan een trainer die een structuur neer kan zetten en duidelijk kan maken aan de spelers wat er van hen verlangt wordt.
+2/-1

4 maanden geleden
Was er al bang voor. Op de een of andere manier vind ik het totaal geen PSV- persoonlijkheid. En nooit iets gewonnen.
+7/-3

4 maanden geleden
Een derde plek met mooi voetbal…kan niet wachten
+6/-8

 
4 maanden geleden
Onzin! Maar trouwens nog liever derde en fatsoenlijk voetbal zien dan tweede worden en iedere week met een bak vol frustraties naar een wedstrijd zitten kijken.
+12/-8

 
4 maanden geleden
En dan weer voorronde CL moeten gaan spelen ipv dat je direct naar de groepsfase gaat? Nee, dat heb ik ook veel liever
+4/-3

 
4 maanden geleden
Nogmaals onzin dat je met Bosz geen kampioen kunt worden.
Maar ik ben ieder geval tevreden als hij daadwerkelijk gaat tekenen en het geen cocu (ook al is dat natuurlijk wel een clubheld) of een ron jans gaat worden!
+5/-2

 
4 maanden geleden
Het is niet mijn opmerking dat je met Bosz geen kampioen kan/gaat worden. Ik reageerde op jouw reactie dat je liever derde wordt met leuk voetbal dan tweede op de manier zoals dit seizoen. En daar snap ik helemaal niks van aangezien je met een tweede plaats bent verzekerd volgend seizoen van groepsfase CL en 60 tot 70 miljoen aan Europese inkomsten.
+3/-2

 
4 maanden geleden
Ik had het ook niet specifiek over volgend seizoen.
Maar jij zit dus liever volgend seizoen weer week in week uit naar hetzelfde als afgelopen jaar te kijken, als je maar tweede wordt?
+1/-0

 
4 maanden geleden
Ik wil een zo'n goed mogelijk resultaat ja. Hoe dat tot stand komt maakt me eerlijk gezegd vrij weinig uit. Dat vermaak komt wel in april of mei op het Stadhuisplein.
+2/-1

 
remmie01 (geschorst)
4 maanden geleden
Eens, al denk ik dat goed voetbal met een idee erachter de kans op het kampioenschap aanzienlijk vergroot. De verschillen in de top 3 zullen denk ik klein zijn komend seizoen.
+1/-0

 
4 maanden geleden (gewijzigd)
Hoe kun je dat laatste beweren als je helemaal geen idee kan hebben hoe de selecties eruit gaan zien?
+1/-0

4 maanden geleden
Prima keuze, kan hij mooi bij PSV zijn eerste titel pakken!
+7/-1

4 maanden geleden
Mooi. Wel even afwachten of Ajax ook niet voor Bosz gaat. En daarna rap aan de slag met de nieuwe groep.
+6/-1

 
4 maanden geleden
Misschien wil Bosz zelf helemaal niet naar die zogenaamde hoofdstad (Den Haag moet onze hoofdstad zijn !!). Daar kruipen momenteel nog veel meer slangen rond dan bij ons.
+2/-0

4 maanden geleden
Hij heeft dus wel degelijk prijzen gewonnen. Kampioen met agovv. Dus dat statement kan de prullenbak in.
+9/-1

 
4 maanden geleden (gewijzigd)
Groetjes uit "Berg en Bos" in Apeldoorn. Was een mooi kampioemsfeest geweest las ik in de A'doornse Courant. Ik ben nooit een echte AGOVV fan geweest maar gunde hun wel het succes.
+1/-1

4 maanden geleden
Bosz is door sommigen al afgeschreven voordat hij getekend heeft. Geef hem de tijd mocht hij definitief komen. Meeste nieuwe trainers moeten een nieuwe speelwijze in gaan slijpen. Bosz staat wel garant voor leuk voetbal. Nu nog de gehele achterhoede (muv Olly,Teze en Mwene voor in de breedte) vervangen en gaan met die banaan.
+2/-1

4 maanden geleden
Interessante keuze. Bosz wil in ieder geval attractief voetbal spelen. Ik denk dat Bosz best een goede keuze kan zijn. Ik denk in ieder geval dat beter bij PSV dan bij ajax past. Bosz is een rustig, erudiet persoon, die qua karakter veel beter bij ons past. Het is uiteraard wel belangrijk dat hij prijzen gaat pakken (hoofdtoernooi CL bereiken, kampioen worden). Ik hoop in ieder geval dat als Bosz het wordt we prijzen pakken met leuk voetbal, waarvoor je naar het stadion komt. Als wij als supporters dan ook nog het voorbeeld geven van hoe supporters zich horen te gedragen (geen spullen op het veld gooien, je club aanmoedigen door ACHTER het team te gaan staan en je niet op de tegenstander te richten), komt het weer helemaal goed met ons mooie PSV.
+9/-0

4 maanden geleden
Ik ben benieuwd, met dit soort berichten komt er vaak snel wel duidelijkheid. Ik zie Bosz als een prima kandidaat, iig veel ervaring met coaching op een hoog niveau. De kritiek dat hij met zijn persoonlijkheid niet bij PSV zou passen is wat mij betreft niet relevant: uiteindelijk gaat het om zijn kwaliteiten als trainer en de resultaten die hij behaalt. Bovendien is het mss wel eens goed om iemand 'van buiten' aan te stellen voor een frisse wind. Laten we hem aan het einde van het seizoen beoordelen op de resultaten die hij met PSV heeft behaald, niet nu al op de resultaten die hij in he5 verleden met andere ploegen heeft gehaald.
+2/-0

Riverside (geschorst)
4 maanden geleden
Nee🙄😬, past niet bij de club, aub niet doen, Luuk word straks dan laatste man….. 140 doelpunten voor, maar ook 130 tegen….. word lachen en huilen tegelijk….. disaster
+3/-6

4 maanden geleden
Ik denk dat het resultaat staat een valt met de nieuwe spelers die (hopelijk) gehaald gaan worden voor de verdediging. Bosz zal het aanvallend allemaal best wel op de rit krijgen, maar er zullen minimaal drie uitstekende verdedigers gehaald moeten worden om de counters te kunnen afweren.
+2/-0

4 maanden geleden
Zou in ieder geval fijn zijn als er in de komende week/14 dagen duidelijkheid komt zodat het transferbeleid afgestemd kan worden op de manier van spelen. Niet dat je qua aankopen moet doen wat Bosz zegt maar wel dat je spelers zoekt bij het spel dat je wil gaan spelen. Het lijkt me dat we met iemand als Bosz meer kans hebben dat Xavi nog een jaartje blijft
+2/-0

4 maanden geleden
Ik word niet enthousiast van het palmeras, maar goed we hebben een coach nodig en snel ook..
+2/-1

4 maanden geleden
Zou het met Bosz zoveel beroerder gaan dan de laatste seizoenen? In ieder geval geen beginnende trainer dus ervaring heeft ie al.
+3/-0

4 maanden geleden
Ik ben benieuwd of Bosz op de scoutingslijst stond of dat het de gelegenheid is dat hij vrij is. Hadden ze Bosz ook gebeld als hij bij een club gezeten had?
+1/-0

 
4 maanden geleden
Dat denk ik niet, hij is toevallig vrij en past in het profiel dat ze willen, maar ik kan er naast zitten natuurlijk.
+2/-0

4 maanden geleden
Hier word ik ook niet direct enthousiast van...waarom niet proberen van Gaal te strikken?
+2/-1

4 maanden geleden
Verschrikkelijk, overal ontslagen wegens het niet halen van de doelstellingen maar bij PSV gaat hij ineens een succes worden. Dat gaat leuk maar naïef en prijzenloos voetbal worden. De Bruma onder de trainers en PSV trapt er weer met open ogen in.....
+1/-0

4 maanden geleden
Prima keuze maar ik hoop vooral dat er haast gemaakt wordt en hij morgen gewoon gepresenteerd wordt. Heb t idee dat er wordt gewacht op de nieuwe trainer voor de verbouwing vd selectie en daar moeten ze echt snel mee aan de slag
+1/-0

4 maanden geleden
Als hij maar niet zo halsstarrig vasthoudt aan zijn systeem als we drie keer op rij verloren hebben! Bij al die ploegen in Duitsland en Frankrijk begon het leuk maar dan weten de tegenstanders op een gegeven moment wel wat ze kunnen verwachten. Uit laten razen, loeren op de omschakeling en de rest verdediging is ruk. Dan zou je zeggen: doe eens iets anders en verras. Grijp naar plan B of C. Maar dat doet hij nooit en dan zak je hopeloos weg en is er uiteindelijk geen alternatief dan ingrijpen als bestuur…
+2/-0


Win met PSVPSV E-zine

Meer dan 27.500 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.