PSV swingend voorbij Sturm Graz

8 augustus 2023 22:22

PSV swingend voorbij Sturm Graz; image source: Pro Shots

PSV is het Europese seizoen uitstekend begonnen. In eigen huis werd Sturm Graz met 4-1 verslagen. Luuk de Jong maakte twee doelpunten, terwijl ook Isaac Babadi en Ibrahim Sangaré tot scoren kwamen.

Na de winst van de Johan Cruijff Schaal gaf Peter Bosz dezelfde elf spelers opnieuw het vertrouwen. Het duel leek een knotsgekke openingsminuut te krijgen met gevaar voor beide doelen. Het was PSV dat al snel de score opende. Uit een voorzet van Patrick van Aanholt leek Johan Bakayoko de bal voor het inschieten te hebben. Omdat de Belg de bal iets te ver voor zich uitspeelde, kon hij zelf niet schieten. Het lukte hem nog wel om de bal in de voeten van Isaac Babadi te tikken en hij schoot tijdens zijn Europese debuut de 1-0 tegen de touwen aan.

PSV was veel te sterk voor Sturm Graz en halverwege de eerste helft kwam dan ook de tweede treffer. Met een knappe actie stond Babadi aan het begin van de aanval. Hij stuurde vervolgens Bakayoko diep, waarna een voorzet richting het strafschopgebied ging. Luuk de Jong kon zijn specialiteit van het huis weer laten zien en verraste doelman Scherpen met een knappe kopbal in de verre hoek.

Tien minuten later was het opnieuw raak. Noa Lang kwam goed naar binnen en schoot op doel. Scherpen wist zijn inzet nog te keren, maar was vervolgens kansloos op de snoeiharde rebound van De Jong. De VAR keek nog even of er sprake was van buitenspel, maar dat bleek het niet te zijn en de 3-0 stond dus op het scorebord.

Aanvallen had Sturm Graz helemaal niets in te brengen gehad. Voorafgaand had Bosz al gewaarschuwd om scherp te zijn bij spelhervattingen en dat werd vijf minuten voor rust ook bewezen waarom. In de eerste drie wedstrijden van dit seizoen hadden de Oostenrijkers al vijf keer uit een hoekschop weten te scoren en nu liet Van Aanholt zich verrassen, waardoor de 3-1 in het doel gekopt kon worden.

De linksback hoopte enkele minuten later zijn fout goed gemaakt te hebben toen hij na een inzet van Bakayoko het laatste tikje gaf en de bal in het doel werkte. Dit keer werd door de VAR wel ingegrepen vanwege buitenspel en werd de treffer dus afgekeurd. Pijnlijk was dat als Van Aanholt van de bal was afgebleven het doelpunt wel geldig zou zijn geweest.

In de eerste minuten na rust leek PSV even onwennig te zijn, maar al snel had het weer de volledige controle over de wedstrijd. Een legio aan kansen volgde waarbij een schot van Van Aanholt op de paal de grootste was. Ruim een kwartier voor tijd kwam dan toch de vierde treffer voor PSV. Uit een vrije trap van Joey Veerman wist Ibrahim Sangaré knap binnen te koppen door goed voor zijn man te komen.

In de resterende minuten probeerde PSV de score nog verder uit te breiden, maar doelpunten vielen er niet meer. Met een 4-1 overwinning kende het echter een meer dan uitstekend begin van het Europese seizoen.