PSV walst na rust over Ajax heen

29 oktober 2023 16:31

PSV walst na rust over Ajax heen; image source: Pro Shots

PSV heeft de topper tegen Ajax opnieuw weten te winnen. De ploeg van Peter Bosz won met 5-2. Hirving Lozano was met drie doelpunten de grote man, terwijl ook Luuk de Jong en Ismael Saibari tot scoren kwamen.

PSV begon uitermake zwak aan de wedstrijd. Na ruim een minuten spelen kreeg Ajax al een enorme kans, maar wist Walter Benítez nog reddend op te treden. Ook voor de ploeg van Peter Bosz volgde al snel een goede kans, maar ook deze werd net gemist.

Zeker in de openingsfase waren het echter de Amsterdammers die constant voor gevaar zorgden. In de tiende minuut volgde dan ook de achterstand. De verdedigers trokken hun voet in na een schot van Van den Boomen en ook Benitez werd verrast door dat schot, zodat de bal via de binnenkant van de paal in het doel belandde.

Drie minuten later volgde een gigantische kans voor Ajax, maar Brobbey kreeg het voor elkaar om voor een volledig leeg doel naast te schieten. Nadat Benitez uitstekend redding had gebracht na een schot van Berghuis was het toch PSV dat plotseling gelijk maakte. Hirving Lozano werd goed diep gestuurd, de Mexicaan trok naar binnen en schoot in de korte hoek binnen.

PSV was echter niet bij de les, want vrijwel direct na de aftrap kreeg Ajax weer een enorme kans. Benitez bracht echter opnieuw goed redding nadat een bal op doel werd gekopt. PSV kreeg aanvallend helemaal niets voor elkaar en vlak voor rust kreeg het daarvoor de deksel op de neus. Brobbey kreeg opnieuw een grote kans en schoot dit keer wel raak. In de resterende minuten van de eerste helft gebeurde niets meer, waardoor PSV met een achterstand naar de kleedkamer ging.

Bosz was duidelijk ontevreden en bracht met Guus Til en Ismael Saibari na rust direct twee wissels binnen de lijnen. Dat pakte direct perfect uit, want na drie minuten spelen was het alweer gelijk. Een geweldig schot van Lozano kwam nog op de kruising, maar Luuk de Jong schoot daardoor de rebound binnen.

Het duurde vervolgens niet lang tot PSV ook de voorsprong had te pakken. Saibari zette zelf de aanval op en na een geweldige bal van De Jong kwam de international van Marokko oog in oog met de Ajax-doelman. De 3-2 was een feit, al duurde het even voordat de definitieve goedkeuring volgde. De VAR had lang nodig om te kijken of het geen buitenspel was, dat was niet het geval en de voorsprong was binnen.

Na enkele minuten was het alweer raak. Ajax leek helemaal ingestort te zijn en daar werd dankbaar gebruik van gemaakt. Uit een voorzet van Johan Bakayoko tikte Lozano zijn tweede treffer van de middag binnen. Binnen het kwartier had PSV een achterstand om weten te zetten in een op het oog al beslissende voorsprong.

De definitieve beslissing volgde uiteindelijk ruim tien minuten later. Dit keer was het een voorzet van Til en opnieuw was het Lozano die scoorde. Een hattrick voor de Mexicaan. De VAR keek nog of de bal niet op de hand was gekomen, daar bleek geen sprake van en de 5-2 was dus een feit.

Qua kansen gebeurde er op het veld niets noemenswaardig meer. Op de tribunes wel, aangezien het hele stadion genoot dat Ajax door de nederlaag naar de laatste plaats in de Eredivisie afzakt en dat via verschillende liedjes liet merken. Volgend jaar naar Helmond Sport en Zij staan onderaan, zij staan onderaan waren een van de vele nummers die in het repetoire voorbij kwamen. Aan de score veranderde verder niets meer, zodat PSV nog altijd zonder puntverlies bovenaan de Eredivisie staat.